Laddar annons
Gott nytt år önskar Vinbanken!
31 Dec, 2022
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Gott nytt år önskar Vinbanken!

2022 är till ända och vi på Vinbanken vill önska alla våra läsare och prenumeranter ett riktigt gott nytt år.

2022 har varit ett minst sagt intensivt år, både runtom i världen men även inom vinindustrin där det händer mer än någonsin. På vår marknad, den svenska, har vi sett hur vi fortsatt tagit allt större kliv mot en hållbar vinkonsumtion, där framförallt vin på burk sticker ut och har börjat ta väldigt stor plats på hyllorna.

Vi har även sett ökade priser på Systembolaget till följd av en orolig omvärld, höga transportkostnader, coronapandemin som fortsatt härjar och sämre skördar på grund av klimatförändringarna. Just klimatförändringarna är något som vi vid flera tillfällen uppmärksammat, genom bland annat ett långt reportage med vinmakaren Xavier Vignon som nog är en av de producenterna i världen som verkligen går i bräschen för att förändra vinindustrin.

Uppemot 600 artiklar på Vinbanken under året

Under året har vi på Vinbanken publicerat uppemot 600 olika artiklar på vår hemsida. I början på året lanserade vi den så kallade artikelserien ”Bäst i test” där vi lyfter viner i beställningssortimentet på Systembolaget genom vår recensent Christian Stojkovic. På så sätt uppmärksammar vi ett sortiment som annars väldigt sällan får den uppmärksamhet det förtjänar.

Under året har sidans grundare Elke Jung fortsatt skriva de uppskattade vinköplistorna varje fredag, för er som varit osäkra på vad ni ska köpa inför helgen.

Tillfälligt sortiment på Systembolaget

Vi har även recenserat samtliga lanseringar i det tillfälliga sortimentet, där vi i slutet av året sammanställde alla recensioner och utsåg såväl årets vin som årets största fynd i det tillfälliga sortimentet.

En av de största nyheterna har vår matkreatör Adrian Cederlund varit. I början på året inledde vi ett samarbete där han lagar spännande och innovativa maträtter på TikTok, och där vi på Vinbanken sedan publicerar receptet med instruktioner och med ett vintips till. I varje enskild artikel kan man dessutom se video på hur han lagar rätterna. Nu till nyår har han bland annat komponerat ihop en rolig och lyxig nyårsmeny som vi matchat med vintips.

Topplistor och vintips

Utöver det har vi publicerat massvis med topplistor och roliga vintips till specifika rätter och sammanhang. Vi har gjort djupgående reportage med producenter som betytt mycket för vinindustrin och som brinner för det de gör. För om det är något samtliga producenter har gemensamt så är det yrkesstoltheten och kärleken till vinmakandet och hantverket.

Andra halvan av året har även inneburit att vi dragit igång med våra digitala vinprovningar ihop med sommeliern och vinprovningsledaren Camilla Forslund. I samband med dessa siktar vi på att lyfta ämnen och teman som sticker ut, och försöka få fler och fler att vidga sina vyer när det kommer till vinets fantastiska värld.

Som ni säkert kan se så har det varit ett oerhört händelserikt år. Vi vill tacka samtliga läsare och prenumeranter så hjärtligt för att ni varit med oss under 2022. Om ni har funderingar eller önskemål kring framtida topplistor, ämnen och reportage så kan ni alltid höra av er till oss på [email protected].

Gott nytt år önskar vi på Vinbanken!