Huvudbild för artikel Vin till pizza – tips på fem viner 2023
5 Jan, 2023

Vin till pizza – tips på fem viner 2023

Förra året skrev vi på Vinbanken en artikel om vilket vin som passar bäst till pizza. Nu har vi gjort en uppdaterad version där vi tipsar om pizzavin som finns på Systembolaget. Fem viner som garanterat kommer höja matupplevelsen när det är dags för pizzakväll.

Det finns få rätter som förenat människor runt hela världen som pizza. Det är en rätt som går att göra på oändligt många sätt med vilka råvaror vi själva föredrar. Pizza är magiskt. Och det bästa av allt är att man kan höja hela matupplevelsen genom att välja rätt vin till. Därför har vi på Vinbanken tagit fram en lista på vin till pizza. Listan består av vitt vin till pizza, rött vin till pizza och mousserande vin till pizza. Det man ska tänka på är att olika pizzor passar med olika viner. Om du till exempel har en röd, tomatbaserad botten så är det ett rött vin som passar, men om du har en vit, creme fraiche-baserad botten så är det ett vitt vin som passar till pizzan.

Om du undrar vad några av Sveriges bästa pizzabagare säger själva så kan du hitta vår undersökning här. Vi frågade nämligen några av de bästa pizzabagarna i landet om vilken typ av vin de föredrar till pizza.

Vin till pizza – tips på fem viner 2023

Lambrusco

Cleto Chiarli, Lambrusco Organic (51744) 141:-

Vi vill helst tipsa om viner som går att hitta i fysiska butiker, men här måste vi göra ett undantag och tipsa om ett vin som finns i beställningssortimentet. Men tro oss när vi säger att det är värt väntan. Att fler inte fått upp ögonen för lambrusco, det fantastiska röda mousserande vinet från Emilia-Romagna i Italien, är ett under. Här får du ett pärlande, mjukt, bärigt lätt vin som kommer passa alldeles förträffligt med en pizza med röd botten. Tänk dig den lätta kryddigheten i pizzan, den mjuka och perfekt gräddade botten, påläggen som består av charkuterier och en krämig mozzarellaost. Ihop med lambrusco så kommer alla smaker gifta sig på ett fantastiskt sätt. Beställ, vänta i några dagar och njut av något som nog bara kommer bli populärare och populärare. Ett rött mousserande vin som passar utmärkt till pizza, det blir knappast bättre än så.

Barbera

Piemonte, Barbera, 2021 (72782) 127:-

Om vi rör oss norrut i Italien så landar vi i Piemonte, och där heter folkets druva barbera. Om jag skulle få generalisera och nämna endast en rätt som barbera passar allra bäst med, så skulle det nog bli pizza. I det här vinet, som länge varit populärt i Sverige, kommer du få ett lätt vin med en bärig och örtig doft där du kommer känna igen blåbär och björnbär. I smaken kommer du mötas av ett lätt vin med hög syra, tydliga inslag av blåbär, lite hallon och en del örter. Om du är ute efter ett stilla rött vin till pizza så är det här ett utmärkt val. Testa med en tomatsåsbaserad pizza med lite prosciutto på. Det här vinet var förövrigt med på vår lista även förra året.

Borgogno

Borgogno, Langhe Rosso, 2020 (70384) 121:-

Giacomo Borgogno är en producent som fått ett rejält uppsving de senaste åren, tack vare den unge Andrea Farinetti som driver vinhuset sedan 2012. I det här vinet får man en blend gjord på dolcetto, barbera, merlot och freisa. Det skapar ett medelfylligt vin med rejält kryddig doft, en del fatkaraktär, tydliga toner av mörk frukt och en del choklad. Som ni märker så skiljer det sig det här vinet från de ovanstående vinerna. Det här vinet ska du välja om du blir sugen på en pizza med rejält med råvaror på sig. Vad sägs om lite oliver, lite speck, lite soltarkade tomater och lite extra allt. Ett prisvärt vin från en av de bästa producenterna i Piemonte. Skulle även fungera fint som husvin för den som letar efter ett nytt sådant, men vi väljer det som pizzavin.

Vin till pizza

Greco di Tufo, dei Feudi di San Gregorio, 2021 (89659) 171:-

Att hitta ett gott vin till pizza behöver inte vara så svårt. Tänk dig att du är i Neapel och blir sugen på en äkta napolitansk pizza. Du vill dock ha en pizza bianco, det vill säga en pizza med vit botten. Och då är greco di tufo vinet för dig. Ett friskt och fruktigt vin som passar riktigt fint med en pizza där du har lite svamp, lite extra ost och grönsaker på. När det är osten som är i fokus på den vita pizzan så kommer det här vinet passa utmärkt. I vinet kommer du mötas av en frisk doft av mogen frukt där framförallt päronen kommer märkas av. En frisk härlig syra där du i smaken kommer känna av päron, tropisk frukt och en viss mineralitet. Även det här vinet tål att väntas på efter att man beställt det.

Vin till pizza

Mezzacorona, Pinot Grigio Riserva, 2020 (2412) 101:-

Ett friskt, fräscht, medelfylligt lite blommigt vin från kooperativet Mezzacorona. I den här listan så har vi samlat fem viner där samtliga kommer från Italien. Om du är sugen på ett bra vitt vin till pizza så är pinot grigio en förvånansvärt bra druva faktiskt. För många är den synonym med billiga viner av varierande kvalitet. Men i det här fallet får du ett vin som lever mycket på sin fräschör, sin kryddighet, sina små toner av fläder och sina tydliga inslag av päron. Ett bra vitt vin till en lättare och fräschare pizza.

Här hittar du Adrian Cederlunds recept på pizza bianco