Laddar annons
Dagen efter och bakis - vad händer i kroppen
21 Jun, 2015

Dagen efter och bakis - vad händer i kroppen

Vad händer i kroppen och hur överlever man en rejäl baksmälla? Författarna till boken Kvinder og Vin,  Malene Smidt Hertz, vinkypare och skribent, och Erik Skovenborg, läkare och alkoholforskare, vet vad som gäller. Boken är som ett fantastiskt uppslagsverk när man söker svar på en mängd alkoholrelaterade frågor, bland annat om baksmälla.

I boken Kvinder og Vin, fra nyttig viden til sund nydelse som ges ut av Klim förlag i Danmark har de två författarna tagit ett helhetsgrepp om frågor som rör kvinnor, och vin. Det här är på alla sätt en viktig bok och syftet är att uppmärksamma kvinnor som dricker vin med väl underbyggda fakta i frågor som rör hälsa och konsumtion.

Här kan man även få tips om hur man går tillväga för att hitta sin egen smak, hur man kombinerar vin till mat och tips för hur man beter sig när man både vill sporta och dricka vin till maten och vad man bör tänka på för att behålla sitt sunda vindrickande. Helt enkelt, hur gör man för att få en bästa vinupplevelse!

Nedan är uppgifter vi hämtat ur boken, tack till författarna Malene Smidt Hertz och Erik Skovenborg!

Är det värt det?

En baksmälla drabbar både kvinnor som män och är ett självförvållat tillstånd vars symtom innebär stor törst, trötthet, huvudvärk, yrsel, aptitlöshet, magont, hjärtklappning och illamående. Procentuellt får dock kvinnor oftare och svårare baksmällor än män. En tumregel, gäller inte för alla, är att en person förbränner 1-1,5 g alkohol per 10 kg kroppsvikt. Nedan följer några förklaringar till vad som händer i kroppen dagen efter, för både kvinnor och män. Graden av dagen-efter-bekymmer varierar mellan könen men det handlar också om individuella olikheter.

Hjärnan

Vattennivån i hjärnan är för låg. Den har faktiskt krympt, eller skrumpnat lite och det orsakar smärta. Lägg till att du är trött och slö för att du antagligen kom sent i säng och att din drömsömn blev förstörd.

Hals

Är knastertorr och slemhinnorna irriterade, det beror på vätskebrist.

Hjärtat

Adrenalinnivån är hög vilket får hjärtat att slå snabbare än vanligt. Du kan i vissa fall även ha en oregelbunden puls.

Njurarna

Vätska transporteras snabbt ur kroppen för att alkohol gör hypofysen oprecis i sitt arbete med utsöndring av hormon som normalt sett reglerar urinproduktionen. Ju mer alkohol man dricker desto mer måste man kissa.

Mage

Magens slemhinnor irriteras av sprit. Vin och annan alkohol innehåller substanser vilka stimulerar produktionen av magsyra och som leder vidare till halsbränna.

Tarmarna

Slemhinnorna är irriterade, att få diarré dagen efter är inte ovanligt.

Lever

Arbetar på högtryck för att bryta ner alkohol. Allt annat får vänta. Det går bland annat ut över kroppens sockerproduktion, som stannar upp om du har glömt att äta vill säga. Att inte äta något dagen efter är vanligt men det gör också att blodsockret störtdyker. Man blir irriterad.

Muskler

Musklerna är avdomnade och slappa på grund av vätskebrist och näringsämnen. Man får lätt kramp om man försöker sig på en joggingrunda. Trötthet och slöhet ökar skaderisken.

Huden

Alkohol utvidgar blodkärlen i huden och gör din hur 'röd'. Huden känns torr på grund av vätskebrist.

Varför baksmälla

Mängden alkohol - hur mycket du dricker är den enskilt största anledningen
Vad - färgad alkohol är 'värre' än ljus sprit. Prova med att välja vitt vin framför rött och vodka i stället för mörk rom. Mörk sprit innehåller fler komponenter, några kan bidra till ökad över-känslighet.
Hur - dricker du på fastande mage irriterar du magsäcken och alkoholen tas upp snabbare i kroppen. Det är alltid bäst att äta innan eller dricka vin till mat.
Sinnesstämning - ditt humör inverkar. Är du bekymrad, arg eller ledsen är det faktiskt mycket bättre att ta en sväng till gymet eller i joggingspåret för att frigöra gladhormoner, endorfiner.
Vatten - vätskebrist! Drick mycket vatten eller annan vätska, som inte innehåller alkohol.
Sömn - är du trött är du mer mottaglig och tål helt enkelt inte alkohol lika bra.

Vad ska, och kan man göra för att lindra baksmälla

Det finns ingen quick-fix, låt tiden gå och drick mycket vatten eller juice. Undvik kaffe som är vätskedrivande. Glöm inte att om du är bakis är du lika skärpt som en salongsberusad turist med jetlag, inte i bästa skick med andra ord och knappast i form att köra bil.

Bokrecension - Kvinder og Vin, fra nyttig viden til sund nydelse
Författare: Malene Smidt Herz & Erik Skovenborg
Förlag: [email protected]
Betyg: 5 (av 5)

Vem läser: alla som är intresserade av vin!