Laddar annons
12 Feb, 2013

De 12 bästa torra vita till en bättre middag

Allt fler köper numera viner i prisläget kring hundringen när de skall ha en bättre middag. Ca 16 miljoner helflaskor köptes 2012 för minst 90 kronor, det mesta dem under 120. Förra månaden tipsade jag om bra röda viner till sådana sammanhang. Idag gäller vintipsen de bästa vita torra mellan 90 och 120 kronor på olika druvor och i olika karaktärer just nu på Systembolaget.

 

Friska viner med aromatiska druvor

När Du vill ha ett friskt lättsamt vitt torrt vin med lite klass och eftersmak som en aperitif eller till lättare rätter av fisk och skaldjur med bara en tuch av aromatiska toner är en bra sauvignon blanc ett utmärkt val. Jag tycker att Hunter's Sauvignon Blanc, 2011 för 99 kronor är det bästa alternativet just nu. Bra i klassisk Marlboroughstil med längd och lite komplexitet i slutet. Städad nya zeeländare. Ett annat alternativ på riktigt intressant ”ny” druva från norra Portugal och nordöstra Spanien är att ta en Alvarinho. Just nu finns Alvarinho Contacto, 2011 från Vinho Verde för 119 kronor.

 

 Tyskspråkiga druvor

Det finns numera riktigt bra viner på flera av de mer betydande drovorna i de tyskspråkiga vinländerna. Riesling är en fantastisk druva som vi har många fina torra matviner av kring hundringen. Just nu väljer jag till den bättre middagen Dom. Gobelsburg Riesling, 2011 för 99 kronor. Bra balanserad rik riesling med balans och bra eftersmak hela vägen. Klingar igenom på ett bra sätt och kan användas till ett brett spektra av rätter.  En annan bra druva med lätt peppriga vita viner från österrike är Grüner Veltliner. Dess pepprighet är mycket godare än det låter och gör att vinet också fungerar bra till vitt kött. Min favorit just nu i detta prisläge är Bründlmayer Langenl. Grüner Veltliner, 2011 för 119 kronor. Utmärkt lite återhållen delikat GV med balanserat kryddigt elegant slut från topproducent.

 

Silvaner tillhör också de tyskspråkiga druvorna. Egentligen gör den riktigt bra viner endast i Franken distriktet i Tyskland. Å andra sidan är de bästa därifrån mineraliskt eleganta väl i klass med stor riesling. Vanligen blir sådan silvaner lite dyrare. Förra oktober kom dock i Juliusspital Würzburg Silvaner Kab Tr, 2011 för bara 119 kronor en verkligt läcker budgetsilvaner med betydande mineralitet, för delikat finstämda vitvinsrätter till avancerade gäster.

 

Chardonnay i olika stilar

Vit bourgogne är ju klassikern till den fina fiskrätten på en bättre middag. Numera finns riktigt bra sådan även kring hundringen. Det finns många olika stilar att välja bland, beroende på egen smak och vilken typ av mat man serverar. Vill Du ha en helt oekad frisk chablis, som är som en vårbäck över en stenhäll ligger Petit Chablis Domaine Sainte Claire, 2011 för 109 kronor bra till. Denna årgång är måttligt syrlig men ändå frisk, från vinhuset Brocard. För den som har lite smakrikare sås passar kanske Saint-Véran Réserve, Deshaires, 2011 för 99 kronor ännu bättre. En snäll och just liten bourgogne med friskhet och lätt slutsmörighet. Couvent des Jacobins Bourgogne Blanc, 2011 från Jadot är för 119 kronor en mer komplett och komplex snygg riktigt bourgogne som jag tycker är ett fynd i denna årgång.

 

Frankrike och bourgogne har kraftigt ökat sin konkurrenskraft när det gäller chardonnayer i denna prisklass. En hygglig nya zeeländare är Stoneleigh Chardonnay, 2011 för 105 kronor. Frisk smakrik just chardonnay med en tuch av nya världen men ändå sval med bra syra.

 

Mousserande till finare middag

Det finns numera riktigt klassiskt snygga mousserande viner kring hundringen som också är utmärkta både som aperitif och till en förrätt eller även en huvudrätt. Det är ju lite spektakulärt att dricka champagne genomgående till en middag, och dessutom ofta både kul och finessigt. Med den utmärkta champagnekopian Pongrácz Brut för 109 kronor kan Du uppleva alla varianterna bättre än med flera av våra klassiska standardchampagner. Vill Du ha ännu smakrikare matbubbel rekommenderas Codorníu Selección Raventós för 99 kronor. Lite av cavans Bollinger.

Den italienska Rotari Brut, 2007 är också ett fint, lätt fruktigt, ganska elegant bubbel som passar till många måttligt smakrika rätter. Här får Du ett betydande vin med fem års mognad på bra chardonany och pinot noir druvor gjort med champagnemetoden för under hundringen. Lysande till en hummersallad.

 


































































































































Bästa vita torra 90-120 kronor feb 2013    
Nr År Namn Land Pris
Friska viner med aromatiska druvor    
6202 2011 Hunter's Sauvignon Blanc Nya Zeeland 99
6707 2011 Alvarinho Contacto Portugal 119
Tyskspråkiga druvor    
4376 2011 Dom. Gobelsburg Riesling Österrike 99
2910 2011 Bründlmayer Langenl. Grüner Veltliner Österrike 119
6708 2011 Juliusspital Würzburg Silvaner Kab Tr Tyskland 119
Chardonnay    
5798 2011 Couvent des Jacobins Bourgogne Bl. Frankrike 119
5602 2011 Saint-Véran Réserve, Deshaires Frankrike 99
6427 2011 Stoneleigh Chardonnay Nya Zeeland 105
5588 2011 Petit Chablis Domaine Sainte Claire Frankrike 109
Mousserande till finare middag    
7567 2007 Rotari Brut Riserva Italien 99
7628 NV Pongrácz Brut Sydafrika 109
7778 NV Codorníu Selección Raventós Spanien 99