Allt fler köper numera viner i prisläget kring hundringen när de skall ha en bättre middag. Ca 16 miljoner helflaskor köptes 2012 för minst 90 kronor, det mesta dem under 120. Förra månaden tipsade jag om bra röda viner till sådana sammanhang. Idag gäller vintipsen de bästa vita torra mellan 90 och 120 kronor på olika druvor och i olika karaktärer just nu på Systembolaget.
Friska viner med aromatiska druvor
När Du vill ha ett friskt lättsamt vitt torrt vin med lite klass och eftersmak som en aperitif eller till lättare rätter av fisk och skaldjur med bara en tuch av aromatiska toner är en bra sauvignon blanc ett utmärkt val. Jag tycker att Hunter's Sauvignon Blanc, 2011 för 99 kronor är det bästa alternativet just nu. Bra i klassisk Marlboroughstil med längd och lite komplexitet i slutet. Städad nya zeeländare. Ett annat alternativ på riktigt intressant ”ny” druva från norra Portugal och nordöstra Spanien är att ta en Alvarinho. Just nu finns Alvarinho Contacto, 2011 från Vinho Verde för 119 kronor.
Tyskspråkiga druvor
Det finns numera riktigt bra viner på flera av de mer betydande drovorna i de tyskspråkiga vinländerna. Riesling är en fantastisk druva som vi har många fina torra matviner av kring hundringen. Just nu väljer jag till den bättre middagen Dom. Gobelsburg Riesling, 2011 för 99 kronor. Bra balanserad rik riesling med balans och bra eftersmak hela vägen. Klingar igenom på ett bra sätt och kan användas till ett brett spektra av rätter. En annan bra druva med lätt peppriga vita viner från österrike är Grüner Veltliner. Dess pepprighet är mycket godare än det låter och gör att vinet också fungerar bra till vitt kött. Min favorit just nu i detta prisläge är Bründlmayer Langenl. Grüner Veltliner, 2011 för 119 kronor. Utmärkt lite återhållen delikat GV med balanserat kryddigt elegant slut från topproducent.
Silvaner tillhör också de tyskspråkiga druvorna. Egentligen gör den riktigt bra viner endast i Franken distriktet i Tyskland. Å andra sidan är de bästa därifrån mineraliskt eleganta väl i klass med stor riesling. Vanligen blir sådan silvaner lite dyrare. Förra oktober kom dock i Juliusspital Würzburg Silvaner Kab Tr, 2011 för bara 119 kronor en verkligt läcker budgetsilvaner med betydande mineralitet, för delikat finstämda vitvinsrätter till avancerade gäster.
Chardonnay i olika stilar
Vit bourgogne är ju klassikern till den fina fiskrätten på en bättre middag. Numera finns riktigt bra sådan även kring hundringen. Det finns många olika stilar att välja bland, beroende på egen smak och vilken typ av mat man serverar. Vill Du ha en helt oekad frisk chablis, som är som en vårbäck över en stenhäll ligger Petit Chablis Domaine Sainte Claire, 2011 för 109 kronor bra till. Denna årgång är måttligt syrlig men ändå frisk, från vinhuset Brocard. För den som har lite smakrikare sås passar kanske Saint-Véran Réserve, Deshaires, 2011 för 99 kronor ännu bättre. En snäll och just liten bourgogne med friskhet och lätt slutsmörighet. Couvent des Jacobins Bourgogne Blanc, 2011 från Jadot är för 119 kronor en mer komplett och komplex snygg riktigt bourgogne som jag tycker är ett fynd i denna årgång.
Frankrike och bourgogne har kraftigt ökat sin konkurrenskraft när det gäller chardonnayer i denna prisklass. En hygglig nya zeeländare är Stoneleigh Chardonnay, 2011 för 105 kronor. Frisk smakrik just chardonnay med en tuch av nya världen men ändå sval med bra syra.
Mousserande till finare middag
Det finns numera riktigt klassiskt snygga mousserande viner kring hundringen som också är utmärkta både som aperitif och till en förrätt eller även en huvudrätt. Det är ju lite spektakulärt att dricka champagne genomgående till en middag, och dessutom ofta både kul och finessigt. Med den utmärkta champagnekopian Pongrácz Brut för 109 kronor kan Du uppleva alla varianterna bättre än med flera av våra klassiska standardchampagner. Vill Du ha ännu smakrikare matbubbel rekommenderas Codorníu Selección Raventós för 99 kronor. Lite av cavans Bollinger.
Den italienska Rotari Brut, 2007 är också ett fint, lätt fruktigt, ganska elegant bubbel som passar till många måttligt smakrika rätter. Här får Du ett betydande vin med fem års mognad på bra chardonany och pinot noir druvor gjort med champagnemetoden för under hundringen. Lysande till en hummersallad.
Bästa vita torra 90-120 kronor feb 2013 | ||||
Nr | År | Namn | Land | Pris |
Friska viner med aromatiska druvor | ||||
6202 | 2011 | Hunter's Sauvignon Blanc | Nya Zeeland | 99 |
6707 | 2011 | Alvarinho Contacto | Portugal | 119 |
Tyskspråkiga druvor | ||||
4376 | 2011 | Dom. Gobelsburg Riesling | Österrike | 99 |
2910 | 2011 | Bründlmayer Langenl. Grüner Veltliner | Österrike | 119 |
6708 | 2011 | Juliusspital Würzburg Silvaner Kab Tr | Tyskland | 119 |
Chardonnay | ||||
5798 | 2011 | Couvent des Jacobins Bourgogne Bl. | Frankrike | 119 |
5602 | 2011 | Saint-Véran Réserve, Deshaires | Frankrike | 99 |
6427 | 2011 | Stoneleigh Chardonnay | Nya Zeeland | 105 |
5588 | 2011 | Petit Chablis Domaine Sainte Claire | Frankrike | 109 |
Mousserande till finare middag | ||||
7567 | 2007 | Rotari Brut Riserva | Italien | 99 |
7628 | NV | Pongrácz Brut | Sydafrika | 109 |
7778 | NV | Codorníu Selección Raventós | Spanien | 99 |