Laddar annons
26 Aug, 2012
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

De Toren i lyckad symbios med Cape Doctor

Det är alltid spännande att höra vinvärldens ”nykomlingar” berätta sin historia. Hur och varför de kom till en viss plats, varför de bestämde sig för att göra vin och om bakgrunden till företagsnamnet de valt. Framförallt i det fall namnet inte har, som det verkar vid en första presentation, någon som helst anknytning till själva platsen eller till grundaren. Vinerna från sydafrikanska De Toren hittar man bland ”världens bästa” och precis som ägaren Emil Den Dulk så tydligt markerar att ingenting och åter ingenting, lämnas åt slumpen är jag inte heller förvånad över vinernas höga kvalitet.

De Toren är ett toppmodernt vinhus som ägarparet Emil och Sonette Den Dulk grundade 1994. Namnet De Toren kom sig av naturens beskaffennhet, det är ganska brant på sina håll, vilket gör att vinmakaren kan arbeta med naturlig gravitation i källaren. Då syftar De Toren på holländskans ”torn”. Att Emil Den Dulk har europeiska rötter står också klart. Efter en mycket framgångsrik karriär i näringslivet bestämde han sig för att göra ”något annat” och vin, ja vem gillar inte det. Han är mycket modest i den egna presentation och tydligt märks viljan att styra samtalet till vinerna, egendomen eller till kollegan, den välkände vinmakaren Albie Koch.

Det förvånar mig också att Emil Den Dulk inte basunerat ut alla de ”goda upptäckter” som gjorts på De Toren vad det gäller arbete i vingården, i källaren eller med plantorna. Så, kunde man ju tro, att många ”andra” skulle göra. Med Emil Den Dulks vänligt lågmälda stil fortsätter han berätta att De Toren gladeligen delar med sig av sin kunskap, know-how, till vinmakare i Sydafrika som över hela världen. Att deras viner fortfarande är som doldisar och mer eftersökta av kännare än ”alla oss andra” verkar han ta med ro. Och hursomhelst, De Toren gör inga volymviner och kommer heller aldrig gör så.

Den 22 ha stora egendomen ligger vackert, ganska högt på sluttningarna av Polkadraai Hills. Härifrån blickar man rakt söderut på False Bay och mot väst på Table Mountain. Cape Doctor, den kyliga vinden som kommer från sydöst är återkommande vilken många vinhus i Stellenbosch välkomnar, så även De Toren. Nedkylningen som sker med vindens hjälp håller de höga sommartemperaturerna i chack och för De Toren, med sitt därtill höga läge på mellan 200 till 400 meter över havet, innebär det att klimatet är relativt svalt. Detta är också en av flera anledningen till varför Bordeauxdruvorna gör så bra ifrån sig som just här. Ägarparet föll en gång för utsikten och här lever de idag.

De Torens första vin Fusion V, kom 1999 och är en bordeauxblend med cabernet sauvignon som dominerande sort. Fusion V togs emot mycket bra på hemmaplan men också internationellt. Robert Parker bland andra gav höga omdömen och därmed var succén ett faktum. De Toren hade satt ner foten bland Sydafrikas elitvinmakare direkt. Tio år efter grundandet, 2004, släpper De Toren vinet Z. Namnet är av zephyr, den dagligen återkommande vinden. I Z är sorterna också fem men här med bas av merlot .

Just nu på Systembolaget
De Toren Z 2008 (71545), De Toren Private Cellar, Sydafrika, 179 kronor
De Toren Fusion V 2008 (71539), De Toren Private Cellar, Sydafrika, 249 kronor

Visste ni att
De Toren innehar en av de allra första IP certifikaten i Sydafrika (Integrated Production) för hela produktionscykeln på vingården.

Vinerna provades jag i maj 2012 och utan tvekan är båda av bästa snitt. Merlotdominerande Z föll mig bättre i smaken idag medan Fusion V är första valet till den röda köttbiten och för den som vill spara/lagra. Den ena lite mjukare, den andra lite tuffare, båda med struktur och kraft men i grunden en stilskillnad i frukten. Inget av vinerna hade "sydafrika-rök-känningar" i doft eller smak och vore jag utsatt för blindprovning skulle jag garanterat gå bet på deras ursprung. Frankrike och Bordeaux är klockrena gissningar.

Min reflektion till kommande bordeauxlanseringar på Systembolaget, september 2012, över att nyheterna lämnar mycket övrigt att önska (mer om det i kommande inlägg) i jämförelse till, här och nu, De Toren. Bordeauxvinerna äger snart inte längre sin egen ursprungstypicitet vilket är ett intressant läge för andra vinområden. De Torenvinerna är klockrena fynd och som "random Bordeaux" skulle de göra sig utmärkt, om inte bättre.

De Toren Private Cellar hemsida.
Importör, Prime Wine

Vinbanken har haft Fusion V 2006 på sin topp-10 lista i december 2008, kolla in den här. Och Anders Röttorp hade med Fusion V 2008 i sin Röttorps Bästa lista i juli 2012.

Tack för bild: blogs.timeslive.co.za