Laddar annons
26 Dec, 2010

Destillaten för finsmakaren, Julen 2010

Cognac, whisky eller fatlagrad rom passar utmärkt till julens godis eller ledig njutningstid. Rökig, single malt whisky är något av det godaste undertecknad vet i kombination till mörk choklad. Cognac har blivit lite av en julens dryck då många märken och producenter släpper en julutgåva. Grönstedts är en av dem och årets tappning är bättre än någonsin.

Färgen är mörk bärnsten, doften stor och fruktig av apelsin, karamell och choklad. Smaken är komplex, elegant och rund med inslag av kakao, pomerans, aprikos och nötter. Eftersmaken är lång. Det är femte året som Grönstedts lanserar en julcognac och upplagan är starkt begränsad. Snittåldern på cognacen i blenden är 30 år vilket ger en smak som är lättillgänglig med finstämda smaknyanserna.
- Att inte få sin julcognac serverad tillsammans med en läcker sötsak är ungefär som att inte få sin skinka på julbordet, och det är att missa hela poängen med julen, menar Folke Andersson som är Grönstedts Master blender. Tidigare blandade Grönstedts sina olika kvaliteter i Sundsvall, idag finns produktionen i Cognac närmare bestämt i byn Saint Sauvant.
Grönstedts XO Christmas Cognac 2010 (10530), Frankrike, 399 kronor för 500 ml

Producent Ferrand gör förutom rom cognac, gin, vodka, likör, calvados och armagnac. I samarbete med destillerier i Karibiska övärlden framställer de sin rom och om det är en sort som denna, och av hög kvalitet heter den ”rhum agricole”. Det innebär att romen destilleras i kopparpanna och att råvaran är sockerör. Därefter lagras den ofärgade spriten på avlagda cognacsfat. När ett destillat, kan vara cognac, whisky, armagnac med flera, lagras på ek sker en smakutveckling. Under den tid som spriten ligger i fat avdunstar även alkohol vilket är en del av lagringsprocessen. Man räknar med att cirka 1,5 volymprocent per år försvinner ut i luften, det kallas för änglarnas andel. Likaså utvinns färg från faten. Smaken är söt av arrak, fat, karamell och örter och det finns en lätt rökighet i smaken som påminner om mineralkaraktär.
Rum Plantation St:Lucia Old Reserve 2001 (10650), 479 kronor för 500 mlMitt emot destilleri Bowmore, på motsatta sidan av Loch Indaal ligger Islaydestilleriet Bruichladdich. Namnet uttalas ungefär som ”broikläddi” vilket på gaelliska betyder det kustremsa. Det är det västligaste destilleriet i Skottland. Historien är brokig och vid minst två tillfällen har produktionen varit vilande. Det har å andra sidan inneburit att karaktären kunnat behållas. Pannorna har lång hals, vilket ger en lättare sprit och vattnet som används vilar först i en reservoar vilket gör torvkaraktären mindre framträdande jämfört med annan Islaywhisky. Denna whisky är elegant och komplex och har en lätt torvkaraktär och tydlig mineralsmak.
Port Charlotte An Turas Mor (10505), Storbritannien, 499 kronor för 700 ml.

Här är ett destilleri som gjort sig känt för att leverera whisky till blandningar som White Horse. Glen Elgin ligger i Speyside, ett område som skattas högt av kännare. De gör en 12-årig whisky men därutöver går resterande produktion till så kallad blended whisky. Bakom Signatory står den oberoende buteljeraren Andrew Symington som sedan 2002 kan presentera sig som stolt ägare till Skottlands minsta destilleri, Edradour. Köpet finansierade han genom den förmögenhet han skapat med Signatory. En oberoende buteljerare köper, buteljerar samt säljer sin whisky under egen etikett. Andrew Symington anses vara en av, om inte den skickligaste av alla i branschen och han har fått otaliga utmärkelser. Denna whisky är inget undantag och långt utöver det vanliga. Smaken är stor och fruktig och lätt rökig med inslag av honung.
Signatory Glen Elgin 19 Years 1991 (10519), Storbritannien, 849 kronor för 700 ml.