Laddar annons
23 Dec, 2010

Snapsen till Julbordet 2010 är vit

En av årets julsnapsar lanseras i PET förpackning. Ett djärvt val av Systembolaget kan man tycka vore det inte så att de själva preciserat en förfrågan till importörerna. Bakgrunden är en policy som inkluderar hänsyn till produkternas miljöpåverkan. Den, i detta fall, monopolgoda genomslagskraften är i just detta fall bara en fördel. För inget lär egentligen vara svårare för konsumenter att acceptera än att köpa årets julsprit i PET butelj. Och det ska bli spännande att se hur miljövänliga vi egentligen är när det är dags för summering över hur det egentligen gick.

Försäljningssiffrorna lär ge svar direkt för kvaliteten är det inget fel på.Vinterakvaviten är kryddad med dill, kummin och anis samt spetsad med sherry av pedro ximénez och en aning 3-stjärnig cognac. Snapsen görs i Romme och buteljeras i Malmköping.
Dala Vinterakvavit (10536), Sverige, 149 kronor för 350 ml.

Lysholms julsnaps är lagrad på utvalda ekfat som tidigare använts till oloroso-sherry. Julaquavit är en blandning av yngre och äldre akvaviter, de äldsta har lagrats på fat i fem år. Receptet härstammar från början av 1800-talet och är hemligt, vad annat kunde man tro. Beteckningen NFA som finns på buteljen är ett märke som garanterar att akvaviten är baserad på ett traditionellt norskt recept och specifika kryddor. Söta dofter av karamell och vanilj balanseras med toner från kummin och nötsmak från sherryfat. Den läckra mixen mellan en klassisk snaps, kummin, med den fatlagrade spritens rondör ger en rik, balanserad och läcker smakupplevelse. Snapsen ska passa till det mesta som julbordet har att erbjuda.
Lysholms Julaquavit (10517), Norge, 159 kronor för 350 ml.

Akvavitkaraktären av kummin, fänkål och anis är tydliga smakinslag i årets julsnaps från Reimersholms. Enligt receptet är en av årets extra kryddor stjärnanis, lägg till att snapsen är avrundad med starkvinet Madeira. Madeiran ska göra smaken än bättre lämpad till julbordsmaten. Gustav III:s Haga tog sin början i en kärlek till platsen Haga och ett enkelt trähus vid Brunnsvikens vatten. Haga slott i Stockholms utkant uppfördes av Gustav III:s son och efterträdare, Gustav IV Adolf. Gustav III:s vision var att skapa en unik plats i Haga, där det klassiska möter det moderna. Det resulterade i en park med byggnader som Koppartälten, Ekotemplet och den exotiska Kinesiska pagoden. Snapsen smakar utan tvekan av kärlek tillsammans med julmaten.
Haga Julsnaps 2010, Sverige, 199 kronor för 500 ml.

O.P. Anderson Limited Edition 2010 Cognac Cask är lagrad i tio år på fat. Snapsen är blandad i en begränsad upplaga av 9945 numrerade buteljer. Jonas Odland, kryddmästare på dåvarande Vin & Sprit, idag Altia Sweden ställde sig frågan redan i slutet av 90-talet om en snaps kan utvecklas om den lagras på fat. Han valde O.P. Anderson, den äldsta och mest ansedda svenska akvaviten för sin test. O. P. blandades i hög styrka, cirka 70 volymprocent, varefter snapsen fylldes på ekfat som tidigare använts för lagring av cognac, whisky och sherry. Alla fat utvecklas olika varför en slutlig blandning är nödvändig. Tillvägagångssättet liknar det som gäller för cognac och ställer prov på stor skicklighet av blendern. Sommelierer som provat snapsen säger att den passar bra till vilt och rökt mat men också till mörk choklad.
O.P. Andersson Limited Edition 2010, Sverige, 299 kronor för 500 ml.