Hos Domaine Chavy-Chouet Meursault ligger en vinkällarhund utsträckt framför ingången till källaren. Förstår väl, här finns vin att bevaka.
Domaine Chavy-Chouet i Meursault.
Vi var sena till besöket och skämdes. Än mer så när ett besök till producenten stod högt upp på önskelistan. Men vi behövde inte vara oroliga. Tvärtom. Med ”hur mår du” frågan har Romaric brutit isen (om den fanns) och vi urskuldade oss med viss heder. När vi går mot källaren är samtalet i full gång.
Det är lätt hänt att glömma vidden av det arbete som sker under ytan när man reser i Bourgogne. Och hur många vinkällare som finns. Det man ser är miljön, naturen och alla byar, böljande kullar och otaliga vingårdar. Hur det ser ut under jord tänker vi mer sällan på.
I källaren hos Domaine Chavy-Chouet ligger ekfaten som sig bör i rader. Det är sakralt vackert med de ljusa ekfaten i kontrast till de svarta stenvalven. Det är en autentisk och personlig källare. En annan del av källaren är modern. Anpassad för alla de arbetsmoment som krävs för att tillverka, buteljera och skeppa iväg vin. Romaric började arbeta tillsammans med sin far 2009. När pappan klev tillbaka 2012 är Romaric sjunde generationens vinmakare på familjegårdens 15 hektar som spänner om fem byar.
Meursault är en toppadress för chardonnay
Med hemadress i Meursault är vinerna från byn i fokus jämte Puligny-Montachet. Produktionen består mestadels av vitt vin, resten är rött. Att arbeta hållbart är en självklarhet och än mer nu när, som Romaric säger, klimatförändringarna gör sig alltmer påminda. En förändring som vinbönderna tydligt ser spår av i vingården. Ett sätt att bromsa klimatpåverkan på odlingarna är att arbeta än mer intensivt och riktat på vinfälten.
Devisen som följt Romaric sedan han startade är kanske än mer aktuellt idag: att det är hårt arbete i vingården, perfekt mogna druvor och de bästa ekfaten Bourgogne som gör skillnad för hans viner.
Lagringskällare med gott om plats är sorgligt att se
Under mitt besök är lagringskällaren ganska tom, tyvärr. Romaric har precis som alla vi träffat under vår resa förlorat mellan 60 - 90 % av skörden 2021. En mindre katastrof för alla vinproducenter som drabbats. Att blicken mörknar när frosten 2021 kommer på tal kan Romaric inte dölja. Kan bara ana vad förlusten innebär och betyder för honom. I backspegeln gör sig sviterna efter froståren 2019, 2016 och 1981 ännu påminda.
Vi provar vinerna direkt från faten vilket kanske är det roligaste och mest dynamiska sätt att prova. Jag brukar då fokusera på de stora dragen som balans, frukt, syra och hur väl alkoholen är integrerad. På helhetsintrycket och eventuella utmärkande inslag.
Men precis som att sättet att prova är roligt är det även svårt. Dels för att vinerna inte är buteljerade och därför kommer ändra sig något, eller till och med mer än så. Det kan också vara praktiskt svårt att föra provningsanteckningar för att man står i en källare där alla kring-intryck pockar på uppmärksamhet. Det gäller att fokusera med andra ord.
HUVUDTEXT MED HÄNVISNING TILL ALLA PRODUCENTBESÖK: BOURGOGNERESAN, MAJ 2022.