Laddar annons
Domaine Génot-Boulanger
15 Aug, 2022

Domaine Génot-Boulanger

En pampigare infart än hos Domaine Génot-Boulanger är svår att hitta. Även i stjärnfallsbeströdda Meursault.

Domaine Génot-Boulanger i Meursault. CEO Guillaume Lavollée som är svärson i familjen hälsar oss välkomna när vi kliver in på den grusade gårdsplanen. Entrén på den här ena av två flygelbyggnader påminner egentligen mer om ett mindre romantiskt slott.

På perfekt engelska ber Guillaume Lavollée oss titta tillbaka mot ingången. På andra sidan gatan ligger det riktiga slottet, Château De Cîteaux. Det var här munkarna grundade sin vinkällare på 1100-talet. Idag är det Spa Hotell och rankas bland Bourgognes bästa.

Vi stiger in i ett stort vardagsrum med en enorm öppen spis. I en soffa sitter en pojke och spelar dataspel, en stor hund ligger utsträckt vid hans fötter. Guillaume Lavollée hejar glatt till sonen och fortsätter sedan raskt fram till trappan som leder ner till källaren.

Under 2008 beslöt sig familjen för att börja buteljera egna viner. Tidigare hade hela skörden sålts men även från 2008 fortsatte de delvis samarbeta med sin negociant, för att finansiera egna investeringar.

Domaine Génot-Boulanger i Meursault-copy-elke-jung Guillaume Lavollée

När Guillaume anlände 2012 kunde han ingenting om vin eller om branschen. Nu vet och kan han mer. Ett tecken på hur väl han lyckats är att alla viktiga nyckelpersoner som anställdes från början jobbar kvar.

I källaren hos Domaine Génot-Boulanger i Meursault

Källaren är modern och lyxigt stilig. Att Domaine Génot-Boulanger tar emot många besökare i källaren, håller provningar och visningar är självklart.

I anrika Bourgogne röner ett startår så sent som 1974 inget stort intresse. Men husets tidiga omställning till ekologiskt arbete 2008 är intressant. De 22 hektaren är sedan 2018 helt konverterade och enligt Guillaume syns skillnader i vingården redan efter fem.

Domaine Génot-Boulanger använder naturlig jäst, alla röda druvor avstjälkas (destemmed) och en förjäsning fortsätter till maceration (laka ur färg) med alkoholjäsning. Produktionen är jämnt fördelad 50/50 för rött och vitt vin. Merparten av vinerna säljs i Frankrike, framförallt till restauranger.

Om vinerna

Sammanfattningsvis, en portfölj snygga, välgjorda viner med fingertoppskänsla för ekfatens bidrag till helhetsintrycket. Riktigt bra!

HUVUDTEXT MED HÄNVISNING TILL ALLA PRODUCENTBESÖK: BOURGOGNERESAN, MAJ 2022.
DIREKT TILL DOMAINE GÉNOUT-BOULANGER 'S HEMSIDA