Svamprisotto och svamppaj är perfekt höstmat

Favoritmarkera

Vi håller liv i svamphösten en stund till med en krämig svamprisotto och en busenkel och god svamppaj. Servera gärna sherry till svamppajen.

Krämig svamprisotto med Västerbottensost– 4 portioner

500 g avorioris
2 dl torrt vitt vin
1 -1,5 liter kyckling- eller grönsaksbuljong
1 gul lök, finhackad
1 vitlöksklyfta, riven
300 g svamp, av den du gillar, i mindre bitar
2 dl riven Västerbottensost
olivolja
salt och svartpeppar
50 g smör

Gör så här:
Fräs löken i olja och hälften av smöret, låt den bli är mjuk. Tillsätt svampen och stek den i mer smör. Fräs sedan riset tills det har en genomskinlig yta. Häll då på vinet och låt det koka in.

Rör hela tiden och späd nu med den varma buljongen, lite i taget. Risotton ska sjuda och när vätskan börjar försvinna, så slå på mer. Fortsätt i 15-20 minuter. Smaka sedan på riset, det ska ha en liten kärna kvar.

Ta kastrullen från plattan och rör ner osten och ytterligare en klick smör. Dekorera med finhackad bladpersilja om du vill. Servera genast.

svamp-tilltugg

Svamppaj som tilltugg eller förrätt

Dessa kan göras som minipajer och serveras som tilltugg eller förrätt eller som en stor paj.

Cirka 6 blad filodeg
50 g smält smör
1 msk olivolja
4 kycklinglårfiléer, skurna i 2 cm kuber
200 g valfri svamp i mindre bitar
2 tsk fransk senap
1,5 dl crème fraiche
1 msk citronsaft
1 tsk dragon, färsk eller torkad
salt och peppar

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Skär till filodegen efter formen. Se till att få fyra lager med penslat smör emellan. Lägg i din form och baka i ugnen i 10 minuter tills färgen är gyllene.

Under tiden steker du kycklingbitarna i en stekpanna. När den är genomstekt, lägg över i en skål. Stek nu svampen. När den är klar lägger du tillbaka kycklingen i pannan. Häll i senap, crème fraiche, citronsaft och smaka av med salt och peppar. Låt puttra i cirka fem minuter. Smaka av med salt och peppar samt dragon. Fyll nu filodegsskalet och servera genast. Den perfekta förrätten!

Variera receptet genom att ta bort kycklingen och servera istället pajerna med en klick crème fraiche och lite löjrom på toppen. Mums!

Fler goda tips

Servera gärna en torr sherry till svamppajen. Här finns ett bra tips

Här finns ytterligare ett recept på svamprisotto med parmesanost istället.

 

Kommentera