Huvudbild för artikel Esperanto sommarsalong signerad Sayan Isaksson
13 Jul, 2016

Esperanto sommarsalong signerad Sayan Isaksson

ESPERANTO. Sveriges mest hyllade kock heter Sayan Isaksson. Flerfaldigt prisad, internationellt omtalad med bland annat ansvar för Nobelmiddag på sin meritlista är denne superstjärna påtagligt ödmjuk. Men Sayan är också, till vår stora glädje, hälsosamt hungrig. Denna hunger är anledningens buljongessence till nya projektet Esperanto sommarsalong.

Sayans ödmjukhet och höga ambition är utan tvekan en del av det resulterat som mynnat ut i en både nydanande och genial gastronomi på alla hans tre ställen. Att matgeeks, foodies och guider som Michelin och den folkligare White Guide fullkomligt avgudar restaurangerna Esperanto, Imouto och Shibumi kommer därför knappast som en nyhet. För vem kan undgå att ryckas med av den kompromisslösa omtanken till detaljerna från rätternas presentation som utförs med klockren hantverkskunskap till självklart, maten – eller ska vi säga – konstverken på tallriken?

Både kök och personalen i matsalen har förberett sig i timmar innan jag ens hunnit sätta mig till bords, råvarorna är bokade och beställda med urval och framförhållning och vinerna serverade på det mest fantastiska sätt. Vill någon jämföra restaurangbesöket till en teaterförställning, som man dessutom kan äta, är jag inte förvånad.Jämförelsen är således inte långt borta mellan Shakespeares träffsäkra texter med en knivsudd brutalrock a la Rammstein, som går rakt in i ditt hjärta. Glad, men också sorgesamt måste jag erkänna att service på Esperantos höga nivå är extremt sällsynt. Man blir lika imponerad, som dito ödmjuk.

Sayan Isaksson har tidigare sagt att han bara snuddat vid sin kreativitet och att han, precis som sina branschkollegor, har och vill flytta lyxkrogsbegreppet till att bli mer tillgängligt. Isaksson är helt övertygad om att alla uppskattar genuint hantverk, utan att för den skull vara gastronomiskt insatta eller pålästa på nörd nivå.

Med dessa ord lämnar jag över ordet till Sayan Isaksson för att slutföra presentationen av Esperanto Sommarsalong:

Vad är Esperanto Sommarsalong?
Sommarsalongen är ett sätt för oss att byta skepnad och att göra något utöver vår vardag, Att fortfarande hålla öppet över sommaren är för oss nödvändigt.

Hur fungerar Sommarsalongen?
Sommarsalongen funkar som ett community table med 16 bokningsbara platser på 2 sittningar öppet tis-lör kanske inte idealiskt för barnfamiljer men det har funkat.

Finns det en chans att få se dig på sommarsalongen?
Jag jobbade första veckan samt en sväng på tisdagar framöver.

Får du ofta frågan om att skriva autograf?
Det har hänt att jag har signerat en del menyer och böcker.

Avslutningsvis, har du någonsin (normalt) fredagsmys med exempelvis taco och rosévin?
Fredagsmyset är förknippat med när jag hämtar min dotter från dagis och vi går och handlar inför helgen oftast blir det comfort food och lite chips.

Bilder:
Huvudbild, courtesy Mitti.se
Interiör: courtesy enfoodie.com