Annons_DeepBlondeAle_Vinbanken_artnr-81325Annons_DeepBlondeAle_Vinbanken_artnr-81325
vin-till-tarta-bar-vinbanken

Vin till tårta och bär en hel sommarvecka

Favoritmarkera

VIN TILL TÅRTA & BÄR. Sommar är tid för tårta av bär från trädgård eller skog. Vin till tårta för en hel vecka och med fokus på bär i kombination med söta viner.

Vin till tårta & bär. Passa på att baka, grädda och mumsa så det står härliga till, tids nog kommer hösten och då är det andra smaker – och råvaror – som står i fokus.

Artikelnummrena är klickbara så att ni enkelt hittar i vilken systembolagsbutik ni hittar vinet.

Tips av grundregel för kombinationer mellan vin och dessert

1) Låt färgen på vinet matcha desserten. Bra exempel är att servera ett rött sött vin till mörk chokladmousse.

2) Kalla desserter, som glass och sorbé fungerar utmärkt till pärlande, mousserande viner.

3) Matcha sötman i vinet med desserten. En likvärdig nivå mellan båda säkerställer bästa balansen.

4) Smakar vinet ‘för sött’ är det enkelt att fixa balansen genom att addera sötma till bären genom att strössla lite socker på toppen. Eller servera tillsammans med en vaniljsås.

vin-till-tarta-marang-vinbanken

Marängbakelsen ovan är överdådigt söt, välj ett mycket sött vin.

Vin till tårta & bär

1. Jurançon Chateau de Rousse 2017 (4127)

Earl Chateau de Rousse, Jurançon Frankrike, 119 kr för 375 ml.
Druvor: Petit manseng
Socker: 141 g/l.
Vitt vin med gyllengul färg. Söt smak av gula- och gröna, mogna frukter med balanserad syra, smak av persika, gula druvor och mogna äpplen, en hint av mogen citrus, en nypa krusbär, honung och lätt karamelltwist. Bra längd.
Passar till: Krusbärspaj eller till smakrika get och fårostar, prova Manchego.
Betyg: 4

Chateau de Rousse Jurançon tillverkas av 100% petit manseng-druvor som skördas så sent som i början av december. Skörden utförs för hand, i flera etapper och pågår under några veckor (jämför till Sauternesvin, fast här helt annat ursprung och druvsort).

2. Castelnau de Suduiraut 2013 (3690)

Château Suduiraut, Sauternes Frankrike, 169 kr för 375 ml
Druvor: 90% sémillon och 10% sauvignon blanc
Alkohol: 13,5%
Socker: 135 g/l.
Söt, medelfyllig. Gul frukt, koncentrerad aprikos, persika, gula fikon, russin med kryddig saffransmak och fat.
Omdöme: Lång och balanserad. Topp!
Passar till: Prinsesstårta eller en fruktkaka med aprikos på tunn kakbotten. Bland ostarna passar grönmögel, med rejäl sälta.
Betyg: 4+

3. Domaine Pouderoux 2015 (7806)

Domaine Pouderoux, Languedoc-Roussillon Frankrike, 109 kr för 500 ml.
Druvor: Grenache noir
Alkohol: 15%
Socker: 94 g/l
Fyllig smak av mogen mörk frukt, choklad, kakao, kaffe och yppigt söta bärtoner. Fat. Lång eftersmak.
Omdöme: Spännande, unikt bra vin.
Passar till: utmärkt till kladdkaka, till mörk choklad-sås, varm körsbärskompott eller tårta. Till ost, prova långlagrad hårdost och mildare grönmögel.
Betyg: 4+

4. Nectar Pedro Ximenez (8395)

Gonzalez-Byass, Andalusien, Jerez Spanien, 90 kr för 375 ml.
Druvor:
Alkohol: 15%
Socker: 392 g/l.
Sött vin med mörkt brun färg. Choklad, kakao, kaffe och torkade russin samt fikon. Simmig textur passar utmärkt till småkakor eller bkaverk av mörk choklad, kaffesmak eller russin. En dessert i sig och inte konstigt att ordet ‘nektar’ är i namnet. Prova till hemgjord vaniljglass och att ringla vin över. Dekorera med skogshallon.
Betyg: 4

5. Disznókö Tokaji Late Harvest 2016 (2748)

Disznoko, Tokaj Ungern, 109 kr för 500 ml
Druvor: Furmint
Alkohol: 13,5%
Söt, medel/fyllig, fruktig och balanserad smak med rika inslag av mogna äpplen och av tropisk frukt. Lång eftersmak.
Omdöme: Trevlig, utmärkt!
Passar till: blå-grönmögelostar, gåslever eller till sommarens Prinsesstårta.
Betyg: 4

6. Gianni Doglia Moscato d’Asti 2019 (7925)

Gianni Doglia, Piemonte, Moscato D´Asti Italien, 89 kr
Druvor: Moscato Bianco
Alkohol: 5%
Socker: 135 g/l.
Smak: Söt, medelfyllig. Druvig fläder, päronsmak med distinkt sockerkantad inpackning.
Omdöme: Sockersöt med kanderad fruktighet.
Passar till: utmärkt till jordgubbstårta eller till glass med bär alternativt sorbé.
Betyg: 3+

7. Castaño Dulce Monastrell 2016 (8412)

Bodegas Castaño, Yecla Spanien, 139 kr för 500 ml
Druvor: Monastrell.
Alkohol: 15%
Fyllig, söt smak av mörk frukt, russin, fikon, slånbär och torkade aprikoser.
Omdöme: Sirapsliknande konsistens.
Passar till: Prova till mörk chokladdessert som en fondant eller till desserter med smak av lakrits. Grönmögelostar passar också bra.
Betyg: 3+

8. Catullo Valpoliciella Ripasso Classico Superiore 2016 (92170)

Bertani, Valpolicella Classico Italien, 199 kr. SÄLJSTART 4/8.
Druvor: Corvina Veronese, corvinone, rondinella
Fyllig. Mörka bär, mörkblå frukt, smak av apelsin, kakao och karamell, söt underton, kärnig. Tajt.
Omdöme: Bärsöt, samtidigt stram ungdomlig. Detta är INTE ett sött vin per defenition men ett bra val för alla som söker ett vanligt rött vin som även passar till en mörk chokladbit. Prova, till middagen med en köttbit och därefter till dessert med choklad-nötkaka.
Betyg: 3+

9. Samos Vin Doux 2018 (4633)

Union des Coopératives Samos, Samos Grekland, 110 kr
Druvor: Muscat.
Alkohol: 15%
Smaken är söt, medel/fyllig, druvig smak av aprikos, russin, fläder och fikon.
Passar till: utmärkt till inkokta päron med söt vaniljsås, eller bakverk och tårtor.
Betyg: 3+

10. Brachetto d’Aqui Braida 2019 (6260)

Braida di Bologna Giacomo, Brachetto d’Acqui Piemonte Italien, 99 kr för 375 ml.
Druvor: Brachetto.
Alkohol: 5,5%
Socker: 151 g/l.
Söt, medelfyllig, söta körsbär med rund helhet.
Omdöme: Kärnig sötma med generös smak. Till dessert av körsbär och plommon, till vit choklad eller choklad/kaffe-bakelse.
Betyg: 3+

LÄS MER:

Rött vin till ost – bästa kombinationerna – lär dig förstå nyckeln till de goda matchningarna

Vita viner älskar ost

Vinbanken väljer i första hand, men inte alltid, vinförslag till inläggen: topplistor, vinköplistan (fredag) och vin- och mat i kombination (måndag), ur annonsörers portföljer. Kolla oss gärna.

Lämna ett svar