”Galet” vin från Mallorca lanseras i Sverige
![Jozo Glavas](https://img.32b23e.net/vinbanken/dbefa9f0d498e431e5bd3cf614f81b83.jpg?w=24&h=24&c=1)
Det är blygsamma sju fyndmedaljer som delas ut av oss på Vinbanken den här veckan, men det är en bra blandning av viner.
Efter förra veckans urladdning där vi delade ut ett historiskt stort antal fyndmedaljer, så är vi den här veckan tillbaka på lite mer humana nivåer. Vi delar enbart ut sju fyndmedaljer, men det är ändå en härlig blandning av viner som får dessa. Vi hittar bland annat röda ur Bäst i test, mousserande ur Emil Bernhardssons artikel inför midsommar och även några bubblare ur reportaget om Cantine Settesoli.
Här en ny crémant i det fasta sortimentet som är riktigt bra. Vinet kommer från Limoux som ligger i södra Frankrike och vinet baseras nästan enbart på Chardonnay, vilket också känns i friskheten och den gula frukten. Med en prislapp på under 150 :- så blir det fyndstämpel och en ny förväntad storsäljare.
/Emil Bernhardsson
Heidsieck & Co har valt att försöka återskapa de 3000 flaskor som sjönk med fraktskeppet ”Jönköping” år 1918. Dessa flaskor bärgades upp 1988 och såldes på auktion för astronomiska summor. Idag kan vi köpa denna återskapning för blygsamma 299 :-. Vinet är tillgängligt och lätt att tycka om. Druvorna är 70 % Pinot Noir och 30 % Chardonnay. 36 månader får den vila på jästfällningen. Vinet har frisk och krispig syra och en nötig och krämig eftersmak som är aningen kort. Röda äpplen, citronzest, nougat och brioche är aromerna som är mest framträdande.
/Emil Bernhardsson
Stor doft med svarta vinbär, björnbär, kakao, ceder, örter och fat. Smaken är djup och komplex med mörk stiltypiskt cabbig frukt med mörka körsbär, plommon, lakrits, choklad, bra struktur och lång eftersmak. Drick 24-29. Senaste gången vi provade det här vinet var årgången 2018. 2021 är stråt vassare och mer ungdomlig i frukten. Servera till lammracks med ugnsbakad potatis och grönsaker.
/Christian Stojkovic
Stor och maffig syrah med allt vad man förväntar sig och lite till: koncentrerad mörk frukt av violer, björnbär, krossade blåbär, lagerblad, viltkött och lakrits. Nej det var faktiskt inte allt - lägg till kraft, djup, rökiga fat, komplexitet och en tårdrypande vacker syrastruktur som växer fram ur mogna mörka körsbär. Ett lysande grillvin som klarar många års lagring och inte kommer att göra någon besviken vare sig på kort eller på lång sikt. Drick 25-32. En del av druvorna jäste i hela klasar – i min smak kanske lite för stor andel men det säger bara ännu mer om hur bra frukt det här vinet faktiskt är gjort av. Damascene lanserades den 15 mars. Finns i ett fåtal butiker men har ett bra webbsaldo.
/Christian Stojkovic
Ett vin mas massvis av grön, frisk och aromatisk frukt. Det är päronen som kommer fram som en sommarbomb, men här får vi även lite aprikos och rejält med lime. Munkänslan är lätt spritsig och i längden får man en liten diskret kryddighet i vinet. Aromatiskt, fräscht, lätt kryddigt och vansinnigt gott.
/Jozo Glavas
Läskande och josigt vin som gjort för den svenska sommaren. Här får du toner av lätt mogna jordgubbar, färska skogshallon och en del lingon. Detta är klunkvänligt och så där läskande gott att man minns det en bra tid framöver. Servera gärna vid 12-14 graders temperatur till en charkbricka.
/Jozo Glavas
Ett ungt och energiskt vin. Här får vi allt ifrån gröna så där härligt sommarsyrliga äpplen, vit persika, en lätt touch av tropisk frukt, solkysst citrus och en väldigt snygg sälta i slutet. Här finns även en diskret örtighet som kommer fram i slutet och ger vinet ytterligare en sommardimension. Detta är supercharmigt, somrigt och läskande gott när solen ligger på.
/Jozo Glavas