Laddar annons
Göteborgs bästa restaurang | Oscar & den Lille
30 Nov, 2016
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Göteborgs bästa restaurang | Oscar & den Lille

OSCAR OCH DEN LILLE. Vi har bokat bord på Oscar och den Lille då ryktet gått att det är till den mysiga krogen på Prinsgatan som göteborgarna går för att äta och dricka gott. Det är tid för smørrebröd och snaps på Göteborgsvis, men serverat och tillagat som i Danmark.

I Göteborg finns snart en spännande krog i varje gathörn. Stadens liv och puls verkar bejaka det okomplicerade utelivet som lever lika intensivt under dag som på kvällen. Med
Västerhavet på en armlängds avstånd serverar stadens krogar en hel del fisk och skaldjur, rätter som tagit Göteborg vidare in i ett dynamiskt gastronomiskt flow. Inte konstigt att internationell press öser lovord och beröm över Götet som en av de nu hetaste matdestinationerna i världen.

På Prinsgatan 4 i utkanten av stadsdelen Haga, till vänster lite snett uppför backen ligger Oscar och den Lille. Läget är perfekt och jag ser en inre bild framför mig hur mätta och belåtna gäster enkelt rullar ner till Linnégatan för att ta spårvagnen hem efter en perfekt kväll. Denna burlesk-romantiska fördom kommer jag dock snabbt få äta upp,"in real life", då jag själv som mätt och synnerligen nöjd gäst tar farväl snabbt inser att jag är genuint glad över nedförsbacken.

Smørrebröd passar med snaps

Oscar och den Lilles meny är uppbyggd av smørrebröd varför snapsen ”den Lille” självklart åker med av bara farten. Menyvalen utgår från fisk eller kött med några desserter som grädde på moset. Ida som serverar rekommenderar oss att välja minst två smørrebröd vilket är svårare än väntat då jag gott kunde tänka mig att äta av allt. Vid grannbordet serveras Løgsill som ser helt fantastisk ut.

En handfull kötträtter, med paradrätten confiterad anka, som är en specialitet från sydvästra Frankrike är listade under "Kött". Tänker att det är ett lika kul som gott grepp av Oscar och den Lille att ta ut svängarna och addera en gnutta fransk bistrokänsla. Fisk och skaldjursmenyn erbjuder olika sillar, en gubbröra och inlagd strömming bland många andra rätter. För alla vegetarianer finns tre val, bland annat intressanta ”gamle Ole” som är en ”kvällens kompott”, toppad med cornichonger. Kul! Här förstår vi att kocken vill ha möjlighet att vara innovativ med Kajsa Warg-föredömlig "man tar vad man har" möjlighet.

Baren är mitt i lokalen, till vänster sitter stammisar- och bargäster, till höger restauranggäster.

Oscar och den Lille, smørrebröd som i Danmark

Vad ska ni dricka, - ett glas vitt svarar jag av ryggmärgsvana varpå serveringsproffset Ida ler, redogör för de två vinvalen och säger att hon strax är tillbaka med det hon anser vara husets bästa. Mousserande vin. Hur man alls kan komma på idén att dricka vin när på dansk krog, men utanför Danmark, är för mig fortfarande en gåta. Det ska inte helt oväntat ganska snart också visa sig att vinet är en omöjlig kombo. Den enda rätta drycken till maten är öl eller snaps, alternativt - jag tar båda!

Brantevikssill

Tillbaka till menyn. Det blir Brantevikssill med potatis och rödlök och sedan Rødspaetta med remoulad, citron och räkor. Min mat smakar helt fantastiskt, det är rikliga portioner och de två smørrebröden är krispiga och lika fräscha som vore fisken fångad samma dag. När åt jag senast en Rødspaetta med samma crunch?

Rödspätta

Mitt första dryckesval, vitt mousserande vin, smakar således föga förvånande inte alls mer än som fördrink. Till maten beställer jag en Oscars APA, american pale ale, och såklart, snaps.

Brantevikssillen matchar Ida med Aalborg Dild, en för mig mjukare örtsmakande snaps, och till Rødspættan väljer jag den smakrika Aalborg Julilæum. Båda är klockrena snapsval och gör sig självklart bra till maten.

Det är tidig lördagkväll och vid alla bord finns nu gäster. Sällskapen är ett tjejgäng som firar födelsedag, kompisar och par i alla åldrar, de nördiga, glada teknologstudenterna samt en handfull stammisar som sitter i egen hörna.

”Det är nog inte så många krogar som säljer så mycket nubbe som vi.”
- Thomas Johansson, krögare.

Dryckerna hos Oscar och den Lille

Dryckeslistan hos Oscar och den Lille fokuserar på några ölmärken, det egna ölet Oscars APA som bryggs av Linnéstadens Bryggeri samt ett antal snapsar. Som den klassiska danska krog Oscar och den Lille är kan man självklart dricka Gammeldansk, Aalborg Jubilæums Akvavit och Dr. Nielsens Bitter. Som svar på frågan hur man lyckas i en krogtät stad som Göteborg svarar Thomas,

- Det gäller att vara konsekvent, tänka långsiktigt och göra jobbet bra!

När jag senare stängt dörren bakom mig tänker jag att läget verkligen är helt perfekt. Samtidigt lovar jag mig själv att dricka mer snaps. Den Lille smakar faktiskt oslagbart gott tillsammans med mat, gärna med smørrebröd precis som hos Oscar och den Lille.

Recension | Oscar & den Lille

BETYG FEM

Restaurang med svårslagna rätter, hjärtligt bemötande och genuin känsla!

 

https://vinbanken.se/2014/05/22/smorrebroden-hos-oscar-den-lille/