Laddar annons
Vin till Påskkyckling i gryta
30 Mar, 2020

Vin till Påskkyckling i gryta

VIN OCH MAT. Vin till Påskkyckling i gryta är det vansinnigt goda vita, torra Jurancon Secvinet, Domaine Cauhapé Geyser.

Lättlagad Påskkyckling i gryta sköter i princip sig själv i ugnen. Av stekspadet från grytan lagar man enkelt en god gräddsås.

Vinet är bara listat i 4 butiker, i Stockholm och Göteborg samt två butiker i Malmö. Notera att det tillfälligtvis kan vara knepigt att beställa. Det är ett vin för vinvänner, fest och högtider som Påsk och väl värt en extra omväg.

I butik finns årgång 2018, jag har provat 2019. Årgångarna är i princip identiska, enligt vinmakaren.

Göra ett virtuellt besök på egendomen, samt lär mer om Domaine Cauhapé.

Namnet Geyser står för de fem gröna druvorna i appellation, AOP Jurancon: gros manseng, petit manseng, camaralet, courbu och lauzet.

Snabbval till vintipset

vin-till-paskkyckling-recept-vinbanken

RECEPT | Påskkyckling i gryta

4 portioner

1 kyckling. Den hela kycklingen var slutsåld. Jag använde ett paket filébitar.
salt
svartpeppar, malen
2 gula lökar
2 schalottenlökar
1 hel vitlök
1 palsternacka

Att pensla på
2 msk kinesisk soja
2 msk nypressad
citronsaft
1 msk flytande honung

Till garnering
färska örter, till exempel rosmarin (i mitt exempel som på bild, timjan).

Till servering
kokt potatis
gräddsås som jag gjorde av spad från grytan och grädde, salt och peppar, plus en skvätt calvados (utmärkt för extra bra kombo till det vita vinet). Serverar ni rött vin till den här rätten är rekommendationen snarare cognac.
eventuellt inlagd gurka

Gör så här
1. Sätt ugnen på 150 grader.

2. Salta och peppra kycklingen.

3. Skala och dela lökarna på mitten. Dela palsternackan på längden.

4. Lägg kycklingen i en stor gryta. Lägg löken och palsternackan runtom.

5. Blanda ihop soja, citron och honung. Pensla kycklingen med hälften av blandningen.

6. Sätt in kycklingen, med termometer, i ugnen i cirka 1 timme.

7. Ta ut kycklingen ur ugnen. Pensla på resten av blandningen och sätt tillbaka i ugnen i cirka 20–30 minuter, tills den har en innertemperatur på 80–85 grader.

8. Toppa med färska kryddor. Servera kycklingen med kokt potatis och inlagd gurka.

vin-till-paskkyckling-i-gryta-domaine-cauhape-geyser-vinbanken

Vin till Påskkyckling i gryta

1. Domaine Cauhapé Geyser 2019 (90191)

Domaine Cauhapé, AOP Jurancon Sec Frankrike, 179 kr
Druva: 30% gros manseng, 30% petit manseng, 30% camaralet, 5% courbu, 5% lauzet.
Alkohol: 14,5%

Färgen är ljusgul. Doften stor, örtig med inslag av persika, krusbär och mineral. Smaken torr och frisk, medel-till fyllig med tät, nästan simmig textur av sitt rika innehåll. Persikofrukt, toppad med gulmogna frukter, en nypa mogna krusbär och citrus, tydligt örtig och kryddig smak, lägg till en strålande mineralton. Lång eftersmak.
Passar till: Till skaldjur naturell och har provat vinet med stor behållning till torskrygg med löjrom och beurre blanc. Oväntade kombinationen till Påskkycklingen visade sig smaka strålande bra. Prova även till ostbricka.
Betyg: 5

För fler recept - konsultera Vinbankens receptbank.

Om vinvalen
Vinbanken väljer i första hand, men inte alltid, vinförslag till inläggen: topplistor, vinköplistan (fredag) och vin- och mat i kombination (måndag) ur annonsörers portföljer. Kolla oss gärna.