Laddar annons
Hästbonden i Chablis garant för toppviner
23 Jun, 2019
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Hästbonden i Chablis garant för toppviner

Arnauld le Roy är hästbonde i Chablis och ägare till hästen Roxane. De är ett team som har hela Bourgogne som arbetsfält. Tillsammans plöjer de jordarna i världens bästa vingårdslägen. Vinerna är utöver de vanliga, toppviner goda som få!

Roxane är ett 7 årigt sto av rasen Comtoise (fransk häst), som är kända som starka arbetshästar. Arnauld och hästen Roxane är ett sammansvetsat team och man märker det då de hela tiden ser ut att "lyssna in" varandra.
ploughing-with-horse-in-vineyard-chablis-vaudesir-roxane-vinbanken
När jag fångar Arnaud och Roxane i vingården Vaudésir Chablis Grand Cru, i fullt arbete en tidig kväll i mitten av maj 2019 är Roxane less på jobbet. Hon vill hem till stallet. Roxane vill inte vara med på bild och absolut inte stanna för att låta Arnauld bli intervjuad.

Arnauld berättar att till middag (för Roxane!) blir det vanliga, "en näve havre och hö", inget speciellt med andra ord.

Hästar syns på vinfälten allt oftare i Chablis men också i andra vindistrikt. Ibland är anledning att traktorn inte klarar den branta sluttningen men det kan också vara för att vinbonden vill arbeta hållbart.

Det kostar mycket mer att ploga med häst än att plöja med traktor. Hästar används bara till de bästa vingårdslägena. Ännu vill säga.