Laddar annons
2 Dec, 2010
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Herrljunga går glögg 2010

Glöggserien heter 1911 och ska på så sätt hitta sin egen nisch, avskärmad från Herrljunga Cider. Namnet 1911 har Herrljunga plockat upp från det år när frikyrkopastorn i Västergötland Oskar Svenberg grundade företaget. Alkoholfri, traditionell till smaksatt och därtill med en EKO certifierad glögg gör lanseringen komplett och betyget; de står sig väl i konkurrens med annan glögg. Som så ofta är den svagaste länken de alkoholfria alternativet och den reflektionen må reta upp absolutister...men, varför alkoholfritt mer eller mindre alltid är lika med übersötade drycker är för mig obegripligt. Det gäller inte bara för nedan refererad glögg utan generellt, för alla.

Läs mer om glöggerna och ta del av de jättefina recepten på tilltugg på 1911 Glöggens hemsida.

Lättvinsglögg, alkoholhalt 2,2 volymprocent
Herrljunga 1911 Lättvinsglögg med en touch av Cognac baseras på ett fylligt spanskt rödvin som varsamt avalkoholiserats. Vi tillsätter äkta socker och smaksätter med traditionella glöggkryddor som kanel, ingefära och kryddnejlika. Till sist ger vi glöggen en touch av cognac för extra fyllighet och rundhet.

Beskrivning: Karamellröd, transparent. Citrusartificiell, söt doft. Lätt, saftig smak med vinbärsartificiella drag och sötma, inslag av pomerans.
Betyg: 2

Krav-certifierad lättvinsglögg, alkoholhalt 2,2 volymprocent
Herrljunga 1911 Krav-certifierad Lättvinsglögg baseras på fylligt rödvin av ekologiska druvor som varsamt avalkoholiserats. Vi sötar med äkta ekologiskt rörsocker och smaksätter med en noga avvägd blandning av traditionella glöggkryddor som kanel, ingefära och kryddnejlika.

Beskrivning: Rödblå, transparent. Kryddig och söt doft av nejlika och kanel. Sötsöt smak av ingefära, julkryddmix och med en smak som påminner om mjuk pepparkaka.
Betyg: 2+

Lättvinsglögg med smak av mandarin och chili, alkoholhalt 2,2 volymprocent
Herrljunga 1911 Lättvinsglögg smaksatt med mandarin och chili baseras på vitt vin som varsamt avalkoholiserats. Smaken är i grunden en traditionell glögg som fått ett spännande lyft av frisk mandarin och en aning het chili.

Beskrivning: Aprikosfärgad. Söt doft av gul exotisk frukt och lätt bitterhet. Halvtorr, lätt till medelfyllig smak av mandarin och gula, exotiska frukter. Frukten ger fräschör och eftersmaken hänger kvar ett tag. Trevlig.
Betyg: 3+

Lättvinsglögg med äpple och kanel, alkoholhalt 2,2 volymprocent
Herrljunga 1911 Lättvinsglögg smaksatt med Äpple & Kanel baseras på vitt vin som varsamt avalkoholiserats och äkta äpplejuice. Smaken är i grunden traditionell glögg, som fått ett extra lyft av äpple och kanel.

Beskrivning: Ljusgul, blek. Frisk doft av äpple och kanelkrydda. Smaken är halvtorr mot söt, lätt hyfsat frisk med hintar av äpple. Artificiella inslag i både smak och doft drar ner helhetsomdömet. Möjligen som bäst serverad med isbit?
Betyg: 3-

Vinglögg, alkoholhalt 10 volymprocent
Herrljunga 1911 Vinglögg baseras på ett fylligt spanskt rödvin. Vi sötar med äkta socker och smaksätter med en noga avvägd blandning av traditionella glöggkryddor som kanel, ingefära och kryddnejlika. Det ger en röd klassisk vinglögg som verkligen smakar glögg.

Beskrivning: Blåröd. Vinös, kryddig söt pomeransdoft. Sötsöt smak, viss balans av fruktsyra, en lätt tanninkrävhet och tydlig krydda av pomerans och ingefära. Söt eftersmak. Mest glögg a la traditionellt snitt.
Betyg: 3+

Vinglögg, alkoholfri= 0 volymprocent
Herrljunga 1911 Alkoholfri vinglögg baseras på ett fylligt spanskt rödvin som varsamt avalkoholiserats. Vi sötar med äkta socker och smaksätter med en noga avvägd blandning av traditionella glöggkryddor som kanel, ingefära och kryddnejlika.Beskrivning: Röd klar, transparent. Fruktkaramelldoft med drag av kiwi, grape och pomerans. Sötsötsöt smak….av pomerans och apelsin. Varför blir alkoholfria drycker alltid så söta?
Betyg: 2

Hur äkta svensk glögg är kan man ju diskutera. Att kryddsättningen har lokal förankring är självklart men vin av kommersiell betydelse är långt ifrån en svensk tradition. Och, vilket är egentligen det ursvenska glöggreceptet?