Laddar annons
Hos Köpingsberg Vingård gäller bara bubblor
4 Nov, 2021

Hos Köpingsberg Vingård gäller bara bubblor

Det råder full aktivitet på Köpingsberg Vingård utanför Ystad. Årets skörd har precis börjat.

Köpingsberg Vingård. Egendomen ligger på en vindskyddad södersluttning med ett gynnsamt mikroklimat. På de tre hektaren odlas pinot blanc, seyval blanc, chardonnay, och solaris. När vi är på besök (mitten av september) pågår skörden av solaris. Förhoppningsvis blir det två ton innan regnet drar in senare på kvällen.

- Skörden är tidigare i år. Precis som 2016 och 2018, berättar Carl-Otto Ottergren, som är vingårdens ägare.

Köpingsberg Vingård - först i Sverige med mousserande vin

Carl-Otto är uppvuxen på Köpingsbergs gård bara några hundra meter från vinodlingen. Han var en av de första i Sverige som gjorde bubbel och det är mousserande vin som fortfarande gäller. Vinintresset väcktes hos Carl-Otto redan när han som elvaåring för första gången besökte en vingård. Det var på en resa i Frankrike tillsammans med sina föräldrar.

Men det skulle dröja ytterligare drygt 20 år innan han blev vinbonde. Efter några år i bankbranschen bestämde han sig för att förverkliga drömmen om att göra eget vin. Året var 20115.

De första vinerna, två mousserande 2008, med egen etikett kom dock inte från Skåne utan från Bourgogne. Det var dels en blanc de blancs gjord på enbart chardonnaydruvor, dels en cremant de Bourgogne med både chardonnay och pinot noir.

Båda finns fortfarande i Systembolagets sortiment under namnet Cuvée Carl-Otto. Druvorna kommer från Frankrike men det är han själv som tagit fram och blandat basvinerna till cuvéerna*. Vinerna har inte heller någon årgång utan är så kallade multivintages (blandningar av vin från flera årgångar).

Det egna mousserande svenska vinet, Köpingsberg Blanc de Blancs, har däremot årgång. Målbilden är en smak av champagne. Därför lagras vinerna fyra till fem år på jästfällningen innan de degorgeras (korkas om). Under den viktiga lagringstiden utvecklar vinet jästaromer umami- och brödtoner. Resultatet blir ett vin som är lämpat mer till mat än prat. 2010 blev hans första årgång och när den släpptes 2015 sålde vinet slut direkt.
Skordearbete-kopingsberg-vingard-vinbanken

Årgångsbubbel på Systembolaget till Nyår

Nu är det dags för årgången 2016 att nå ut till konsumenterna. De första 1 000 flaskorna släpps lagom till Nyår och de resterande 2 000 under vintern. Priset kommer att ligga runt 420 kronor. .

Vinets långa lagringen på jästfällningen i flaskan påverkar både smak och utseende. Smaken är mer komplex med inslag av mogna äpplen. Under dessa fyra-fem år har vinet även påverkats lite av syre. Denna lätta oxidering märks främst i färgen som djupnat och har en vacker kopparton.

Som namnet antyder är vinet gjort på en blandning av olika vita druvor (blanc de blanc) Druvorna som ingår i denna årgång är seyval blanc, chardonnay och pinot blanc. Nästa år kommer även ett nytt mousserande rosévin släppas som görs av druvorna seyval blanc rondo och frühburgunder (en naturlig mutation av pinot noir).

I smaken balanseras bärigheten från de sistnämnda druvorna av seyval blanc som tillför en behaglig örtighet. Vägen till det färdiga resultatet har varit lång och han berättar att han hällt ut ”enormt mycket” rosévin innan han blev nöjd.

Köpingsberg Vingård skyndar långsamt

Det är så han arbetar. Carl-Otto är en man som skyndar långsamt. Sedan starten har han arbetat lugnt och metodiskt, testat många druvsorter av vilka vissa passat bra medan andra klarat sig sämre och ersatts.

Under besök hos kollegor och vänner i Frankrike och Tyskland har han byggt upp ett gediget kontaktnät men också fått värdefull hjälp. Senast är kontakter i England, ett land som har många likheter med Sverige när det gäller vinodling.

-Jag kommer nu att testa en sort som heter reichensteiner. Den går bra i England där de började odla den efter katastrofåret 2017. Druvan är neutralare än chardonnay, berättar han.

Av den solaris som skördas under vårt besök blir det antagligen ett ”snackevin” av prosecco typ.

Den i Sverige annars så populära druvan solaris tillhör inte Carl-Ottos för att den inte passar stilen av husets mousserande viner. Både smak och syra hos solaris fungerar inte i vårt bubbelsammanhang, förklarar han. Därför är bara 1 000 av Köpingsbergs 12 000 vinstockar av sorten solaris.

Emot svenska appellationsbestämmelser

-Jag är nog den ende svenske vinproducenten som inte är solarisentusiast, säger han och hoppas på att de svenska vinodlarna också i fortsättningen får plantera de druvsorter som de finner fungerar bäst.

På senare tid har man i svenska vinodlarkretsar börjat diskutera möjligheterna att införa någon typ av appellationsbestämmelser (ursprung- & tillverkningscertifikat).

Om förslagen blir verklighet innebär det ingående regler om vilka druvor som blir tillåtna att odla i Sverige, och hur.

-Vi har ingen bestämd vinstil i Sverige. Väljer man vinlagar begränsar man experimentlustan!

Fransmännen är inte heller förtjusta i sina vinlagar. Men man kan ju ändå ha regler, säger Carl-Otto med eftertryck.

Carl-Otto-Ottergren-kopingsbergs-vingard-vinbanken Carl-Otto Ottergren, ägare Köpingsberg Vingård

Var finns vinerna från Köpingsberg Vingård

Köpingsbergs vingård tar emot bokade besök för vingårdsvandring och vinprovningar där han också sabrerar sina flaskor. Här finns även försäljning av vintillbehör och egenproducerad marmelad och vinäger.

Carl-Ottos båda franska viner Blanc de Blancs Cuvée Carl-Otto, 129 kr och Cremant de Bourgogne Cuvée Carl-Otto 148 kr, finns lokalt på Systembolaget i Ystad men kan beställas till butiker i hela landet. Köpingsberg Blanc de Blancs 2016 har säljstart i slutet av 2021. Nästa år släpps också ett nytt rosévin.
*Cuvée betyder ett fat eller en tank med vin. Genom att blanda vin från olika ståltankar ,fat eller vingårdar, uppnår vinmakare en jämn och enhetlig kvalité. I en cuvée ingår ofta vin från olika årgångar. Förfarandet är vanligt vid framställning av champagne.
for-kopingsberg-vingard-galler-bara-bubblor-vinbanken

Kontakt Köpingsberg Vingård

Köpingsbergsvägen 183
27173 Köpingebro
Tel. 0701-46 71 17
https://www.kopingsberg.se
[email protected]

Tips till besökaren

På https://www.visitskanesydost.se finns aktuella tips på utflyktsmål, i sydöstra Skåne.

LÄS MER I VINBANKENS SERIE |
SKÅNSKA VINGÅRDAR

Introduktion: Skånska vingårdar - sommarens resmål.

1) SÖDÅKRA - PRISAD VINGÅRD VID KÄND CYKELLED
2) Vejby vingård - här regerar regent (druva)
3) Flädie Mat & Vingård
4) Lottenlund Estate vingård utanför Helsingborg
5) Arilds Vingård störst i Sverige

SPÄNNANDE TILLBAKABLICK

Vinbankens stora provning av svenska viner 2010