Arilds Vingård störst i Sverige
För 25 år sedan köpte makarna Annette och Jonas Ivarsson en gård i utkanten av Arild på Kullahalvön.
Arilds Vingård.
Ingen av dem anade då att de tio år senare skulle starta ett vineri. Nu har de 135 000 vinstockar på 23 hektar vilket gör vingården till Sveriges största. Men expansionen slutar inte här. De närmaste två åren kommer Ivarssons plantera ytterligare 16 hektar på 'obruten' mark i närbelägna Viken.
På gården de hade köpt fanns även en gammal vinstock av okänt ursprung. Den triggade i gång tanken att själva börja odla druvor för att göra vin. En tanke som växte sig allt starkare. År 2007 planterade makarna sina första plantor. Samtidigt som de väntade på att kunna börja producera läste Annette vinmakning i Tyskland, Ungern och Frankrike. Hennes bakgrund som lärare i naturkunskap var till stor hjälp under denna tid.
-På kursen fanns många barn till vinodlare. Jag förklarade molekyler och atomer för dem och de visade mig hur maskinerna fungerade, berättar Annette.
Hon var inte borta heltid utan några veckor åt gången. Då höll maken Jonas ställningarna på gården i Skåne. Han passade barnen, arbetade som egenföretagare och byggde vineri
-Vi har båda jobbat extremt mycket under tiden vi byggt upp detta, säger Annette.
Glamping på Arilds vingård blev en fullträff
Man förstår vad hon menar när man tittar tillbaka på de senaste tio åren som inte bara inneburit arbete i vingård och vineri utan också till- och nybyggnad av restaurang- och hotellverksamhet. För två år sedan introducerade makarna Ivarsson även glamping. Annette hade läst en bok om glamping i USA och blev nyfiken på att testa.
-Vi visste inte att glamping skulle bli så bra. Det är det lättaste sättet skaffa bäddar. Många tyckte också att det kändes bra med att bo i något ”eget” under pandemin så det har varit mycket fullbokat, säger hon
Nu börjar bli kallt och även om tälten är utrustade med små kaminer är glampingsäsongen nästan över. När pandemin kom 2020 stängde de ner besöken redan efter skörden i oktober. Under tiden byggde de om. Om året 2021 säger Annette att de har haft en bra, men annorlunda sommar också i år. Det blev inga bröllop men nu börjar konferenserna så smått, liksom bussresorna.
Vinmakare från USA och druvor från Tyskland
När det till slut blev lite väl mycket att administrera med restaurang hotell vinkällare och buteljering dök en ung vinmakare från Oregon upp. Det var Joe Roman som utbildat sig i Schweiz och nu var på jakt efter en plats där han kunde arbeta med obesprutade druvor. Arilds Vingård visade sig passa perfekt eftersom man nästan uteslutande använder sig av så kallade piwi -druvor.
Piwi är en förkortning av tyskans Pilswiederstandsfähig, vilket innebär att druvorna är svampresistenta
Därför behöver de inte besprutas lika mycket som andra druvsorter. Genom sina goda kontakter med en plantskola i Tyskland får Annette tips om vilka druvor som passar bäst i Arild. Idag odlar de huvudsakligen solarais cabernet cortis och muscaris som alla är piwi. Dessutom har de lite pinot noir och souvignier gris.
-När vi sprutar använder vi svavel, fänkålsolja och bakpulver. Det är lite hushållskemi, säger Annette
Joe´s första riktiga årgång blev 2018, som var ett extremt varmt år. Totalt sett producerar vingården idag flera olika viner på druvan solaris: från torraste torrt till söta sent skördade druvor. Men det är den torra friskare stilen med dragning åt det knastertorra som det görs mest av. 20 procent av vinerna från Arilds vingård är mousserande.
-Vi gör även orangeviner som vi serverar i vår restaurang. Joe ville gärna prova och frågade om han fick lov att göra ett orangevin. Jag sa ja, men är själv inte jätteintresserad av ”hipsterviner”. Så man kan säga att vi har en klassisk och en mer adventure range, tillägger Annette.
För att ta vara på gamla tunnor började man 2014 med sprittillverkning. Lorena Soroche, assisterande vinmakare från Argentina, ansvarar för denna del av verksamheten. Just nu lagras det mesta av deras olika spritsorter, men om fyra år hoppas Annette kunna erbjuda såväl avec som gin och whisky
-Vi tror mycket på vår whiskey, säger hon.
Baby dollfår nya medarbetare i vingården
Annette berättar också att de försöker minimera användandet av maskiner. I stället använder de sig av andra alternativ.
-Vi håller på att ta fram en stam baby dollfår som skall arbeta i vingården. Baby dollfår är småväxta får med korta ben. De används som betesdjur i vinodlingar och fruktträdgårdar, framför allt på Nya Zeeland. Vanliga får ställer sig på bakbenen och äter upp druvorna men det klarar inte dessa. Om ett par år har vi fler än 50 djur, berättar hon.
Kullabergs påverkan på vinet
Kullaberg är en idealisk plats för för vinodling. Mycket tack vare vattnet som omger Kullahalvön. Det kalla vattnet försenar visserligen våren men hindrar samtidigt druvorna för att knoppas för tidigt. På så vis riskerar de inte att förstöras av vårfrosten om det skulle bli ett tillfälligt bakslag i vädret. Men att druvorna skulle ta smak av kullaiten, den speciella gnejs som finns i Kullaberg tror inte Annette alls på.
- Vinrankan kan bara ta upp joner. Kalcium är kalcium oavsett var plantan växer. Vattentillgång. ljus och värme är viktigare för druvorna än jordmånen, förklarar hon.
Oavsett vilken inverkan Kullaberg har på vinet är det en ovanligt vacker plats att växa på. Kullahalvön, som sedan slutet av 1800-talet varit ett uppskattat turistmål för sin dramatiska natur och sina spektakulära bad har nu fått ytterligare en attraktion: vinodling.
Här hittar du vinerna från Arilds vingård
Under hösten håller Arilds Vingård öppet från onsdag till lördag året ut. Hotellet är öppet alla dagar. För mer exakta öppningstider och bokningsregler hänvisas till vingårdens hemsida. På restaurangens vinlista finns ett tiotal viner och fyra destillat att välja mellan. Vill man prova vinerna hemma finns de att köpa på de Systembolag som ligger närmast Arild. I princip från Landskrona till Halmstad. Vinerna går också att beställa till övriga Systembolag i Sverige.
Aktuella viner från Arilds vingård
Bubbel är det passande namnet på deras mousserande vin. Det finns i olika versioner som,
1) Brut gjord på Solaris med fin äpplighet och lite flädertoner.
2) Muscaris extra dry som har en fin mousse och diskret muskatblommighet med bra syra. Muscaris är en korsning mellan solaris och muskateller.
3) Brut methode traditional slutligen är en cuvée på solaris och souvignier gris där vinet lagrats 34 månader på jästfällningen. Detta vin är mer avrundat i smaken.
4) Souvignier gris är en korsning med cabernet sauvignon och en druva som heter bronner. Souvignier gris är en tålig druva som passar extra bra till mousserande viner eftersom syran är bra och smaken neutral.
Under oktober kommer även den nya årgången, 2020, av stilla viner från Arilds vingård.
5) Solaris som blivit deras huvuddruva. Ett rent torrt och friskt vin med krispig syra. I smaken märks fläder och citron
6) Solaris Muscaris Här har solarisdruvan fått sällskap av en tredjedel muscaris. Detta mjukar upp vinet något utan att det förlorar sin friskhet.
7) Solaris Barrique. En fatlagrade solaris som uppvisar finstämda ektoner. Annette serverar gärna detta vin till fisksoppa med saffran.
Ett urval av vinerna från Arilds Vingård finns också på fler restauranger. Grand Hotell i Mölle, Knystaforsen i Rydöbruk, Tyge & Sessil i Stockholm och Swedish Wine Center i Malmö är några av dessa.
Kontakt Arilds Vingård
Lillavägen 71
263 73 Nyhamnsläge.
https://www.arildsvingard se
[email protected]
Besökstips
På https://www.hoganas.se/visit-hoganas finns fler tips om utflykter och boende för den som besöker Kullahalvön
LÄS MER I VÅR SERIE OM SKÅNSKA VINGÅRDAR
Introduktion: Skånska vingårdar - sommarens resmål.
1) SÖDÅKRA - PRISAD VINGÅRD VID KÄND CYKELLED
2) Vejby vingård - här regerar regent (druva)
3) Flädie Mat & Vingård
4) Lottenlund Estate vingård utanför Helsingborg