Laddar annons
På Snårestad vingård såg svenskt orangevin dagens ljus
28 Oct, 2021

På Snårestad vingård såg svenskt orangevin dagens ljus

Redan för åtta år sedan gjorde makarna Marguerite Luthman och Staffan Lake sitt första orangevin* på Snårestad vingård. Då visste de inget om orangevin.

Snårestad Vingård. De visste inte heller att de antagligen var först i Sverige med att producera denna vintyp, orangevin.

Idag är orangevin trendigt och finns med på många vinbarers vinlistor. Ofta kommer vinet från mindre vinproducenter som arbetar småskaligt, precis som man gör på Snårestad vingård. Men vi backar bandet till 2009. Det var året då Marguerite och Staffan bytte sina arbeten på det stora läkemedelsbolaget i Stockholm mot en tillvaro som vinodlare i skånska Snårestad.

Snårestad är en by med 100 invånare. Vingården är på ett tunnland och ligger vackert på en sydsluttning med utsikt mot Östersjön strax utanför Ystad. Med närheten till havet garanteras ett jämnt klimat över året och sydsluttningen ger vinstockarna den sol de behöver. Precis som i Bordeaux där man säger att druvorna trivs om de kan ”se vattnet” från sin växtplats.

snarestad-vingard-vinbanken-siramé-druvsort Siramé - blå druvsort i Sverige.

Kostallet blev vineri på Snårestad

Det var ett reportage Svenska Dagbladet om vinodlaren Murat ”Murre” Sofrakis och hans vingård i Klagshamn som gav dem idén. Marguerite och Staffan tog kontakt med honom och han hjälpte dem att komma i gång direkt. Våren 2010 planterade de sina första vinplantor. Odlingarna utökades sedan i rask takt och 2012 hade de 1000 vinrankor uppdelade på tre olika druvsorter: den gröna druvan solaris* samt cabernet cortis* och siramé* som är blå.

Det gamla kostallet som tillhörde gården gjordes om till vineri. Och det är här som de båda makarna tillsammans skapar sina viner.

Orange och vitt vin i fokus

Fokus ligger idag på torrt vitt vin och orangevin. Dessutom gör de en mindre mängd rött vin. En del av deras viner är naturvin*. Själva föredrar att kalla dessa viner vildjästa* då alla deras viner är naturliga. Smaken bestämmer de tillsammans och de är överens, för det mesta. Men när de gäller röda viner diskuterar de lite mer. Marguerite vill ha dem lite mjukare medan Staffan kan tänka sig mer strävhet.
pa-snarestad-vingard-vinbanken-orangevin

Nyfikenhet blev orangevin

År 2013 bestämde sig Marguerite och Staffan för att se vad som hände om de jäste en mindre mängd gröna solarisdruvor som ett rött vin, alltså på skal och kärnor.

Resultatet blev en överraskning. Vinet de fick blev aromatiskt, tanninrikt, och vackert bärnstensfärgat. Vid den tiden hade de varken sett, smakat eller hört talas om orangevin. I östra Europa har man gjort orangevin i ett par tusen år, dock inte på solarisdruvor.

Efter det första lyckade försöket har makarna fortsatt att göra en del av sina viner som orangevin. De har även utvecklat stilen och dämpat strävheten i dessa annars ganska tuffa viner. I smaken finns ofta inslag av aprikos, apelsin, hjortron samt lite rökighet. Bäst smakar dom om de serveras lätt kylda.

Tack vare sina höga halter av tanniner och syra är orangevin ett bra matvin. Särskilt till charkuterier, ost, oliver, svamp, risotto och ugnsrostade grönsaker. Namnen på orangevinerna från Snårestad vingård ger en tydlig hint om färgen. De heter Orange, Brandgul och Bärnsten.

Snårestad NY

Sedan tre år tillbaka gör Snårestad vingård också en noveau*. Vinet heter Snårestad Ny och kvantiteten är mycket begränsad. Det är ett ungt säsongsvin där det blandar de båda blå druvsorterna med lite solaris. Resultatet blir ett färskt vin som inte vinner på lagring. Hela framställningen från skörd till buteljering tar inte mer än fyra till sex veckor. Precis som Beaujolais nouveau kommer detta vin att släppas den tredje torsdagen i november då det alltså blir premiär för årgången 2021. Fler av deras nya årgångar släpps i slutet av våren.

Var finns vinerna från Snårestad vingård

Vinerna från Snårestad vingård säljs via en agent till restauranger men kan även beställas genom Systembolagets privatimport. Själva tar de inte emot besök men hänvisar gärna till lokala restauranger som Hörte Brygga och Skivarps Gästgivargård. Även i Malmö-Lundområdet har restauranger dem på sin vinlista. Bland dessa kan Mastio, Ruths, Mineral och Love Coffee i Lund nämnas.

pa-snarestad-vingard-karta-vinbanken

Kontakt Snårestad vingård

Mer information om Snårestad vingård och deras viner finns på deras hemsida.
http://snarestadvin.se
Snårestad Lyckeväg 121-26,
271 93 Ystad
070–4128833

FÖR DIG SOM VILL VETA MER - FAKTA

*Orangevin

Är enkelt förklarat att jäsa gröna druvor som ett rött vin. Det vill säga att man låter både skalen och kärnorna få vara med i processen. Motsatsen är rosé där man gör vin på blå druvor genom att låta dem ha minimal skalkontakt med druvmusten. Precis som när man gör ett vitt vin.

*Solaris

En grön druva framtagen i Freiburg i södra Tyskland. Druvan är förädlad för att vara motståndskraftig mot svamp (piwi) och trivs i ett svalare klimat. Solaris är en mycket aromatisk druva som med fördel skördas väl mogen. Den mest populära druvan i Sverige.

*Cabernet cortis

En korsning mellan cabernet sauvignon och solaris. Sorten har god motståndskraft mot sjukdomar och mognar tidigt. I smaken påminner den om cabernet sauvignon.

*Siramé

Druvan har smak av blåbär och är inte särskilt tanninrik. Den är framtagen i Schweiz för höga lägen och passar även bra i Sverige.

*Mer om Naturvin, tidigare artikel i Vinbanken.

*Noveau

är ett vin som jästs snabbt och inte mognat genom lagring. Det är fruktigt och dricks vanligen ett par månader efter skörd. Mest kända exemplet på denna vintyp är Beaujolais nouveau som är gjord på druvan gamay.

boende för den som besöker Kullahalvön

LÄS MER I VÅR SERIE OM SKÅNSKA VINGÅRDAR

Introduktion: Skånska vingårdar - sommarens resmål.

1) SÖDÅKRA - PRISAD VINGÅRD VID KÄND CYKELLED
2) Vejby vingård - här regerar regent (druva)
3) Flädie Mat & Vingård
4) Lottenlund Estate i Helsingborg- från bin till vin
5) Arilds vingård - Sveriges nu största vinegendom

SPÄNNANDE TILLBAKABLICK

Vinbankens stora provning av svenska viner 2010

https://www.visitskanesydost.se/finns fler tips om utflykter och aktiviteter för den som besöker sydöstra Skåne.