Domän Sånana - den sandiga jordens vingård
Percy Månsson på Domän Sånana är med sina 86 år nestor bland Sveriges vinodlare. Redan 1994 planterade han sina första vinplantor.
Domän Sånana. De första vinstockarna Månsson planterade var inte speciellt kända. Idag, efter att ha testat sig fram bland ytterligare 60-talet sorter vet Percy vilka druvor som trivs i den sandiga jorden söder om Skillinge.
Sånana- den sandiga jorden
Det är efter den sandiga jorden som vingården Domän Sånana fått sitt namn. Sånana (med betoningen på SÅ) betyder sand på den lokala dialekten. Den steniga och sandiga marken har tillhört familjen Månsson i 150 år. Tidigare brukad som betesmark för de större godsen i trakten som Glimminge hus och Gärsnäs slott.
Att trakten är ett område med spännande och lång historia skvallrar också vinflaskornas etiketter om. På dessa finns en bild av en gammal gjuten bronsknapp med en vinranka som dateras till tidig medeltid och antagligen är fransk. Hur den hamnade på Österlen tvistar fortfarande de lärde om. Men att det till slut skulle bli vinodlaren Percy som hittade den på sina ägor är sant och ett fantastiskt sammanträffande.
Idag har den stora experimentodlingen Percy en gång hade spelat ut sin roll. Antalet druvsorter är starkt begränsat och bara de bäst lämpade finns kvar. Ungefär 2 000 vinflaskor per år blir av de 2 000 stockarna. Just nu är han färdig med skörden av druvor till sina vita viner. Solaris är huvuddruvan. Övriga för vita viner är muscaris (en korsning mellan solaris och muskateller) och souvignier gris. Bland de blå druvorna märks främst siramé, cabernet cortis och regent Rondoplantorna som man en gång trodde mycket på grävdes upp efter 16 år.
Favoritdruva på Domän Sånana är souvignier gris
Hans favoritdruva idag är souvignier gris som han säger ”ger ett enastående stilla vin och passar himla bra att göra mousserande vin på”. Druvan är en korsning mellan cabernet sauvignon och en druva som heter bronner. I smaken påminner den lite om pinot gris. Han berättar vidare att det är den friskaste druvan som finns och att den står emot både svamp gråmögel och mjöldagg. När man ser druvan i vingården tänker man mer på rött än vitt vin. Skalet är vackert plommonfärgat. Nu gäller det bara att hålla tummarna för att sidensvansarna inte finner dem lika intressanta som Percy innan det blir dags för skörd.
Från vineriet leder en liten stensatt gång till hans ”skattelager” där Percy lagrar de buteljerade flaskorna. Han har döpt den lilla vägen till champagne road men är väl medveten om att hans nya mousserande vin naturligtvis inte får kallas champagne. Trots att han tidigare sagt att han aldrig tänkte göra något mousserande vin ligger nu hans första mousserande vin, Sånana sparkling 2019, på några av hyllorna. Det kommer ut på Systembolaget i början av december. Vinet är en brut traditionelle vilket betyder att det är torrt och framställt enligt samma princip som en champagne med en andra jäsning på flaskan.
Succé på vinfestivalen
Sånanas Cuvée består dock inte av typiska champagnedruvor utan av sorter som passar det skånska klimatet. I det här fallet är det ungefär lika delar solaris och souvignier gris. Percy berättar också att när han presenterade vinet på Skepparps Vinfestival i somras fick det ett fantastiskt mottagande.
-Folk kom tillbaka med nya biljetter och ville köpa ett glas till, säger han stolt.
Percy har inga problem med att satsa på mousserande vin trots att klimatet just nu verkar bli varmare. Han tror att klimatet ändras i cykler. Och att vi är på väg mot ett nytt så kallat maunder minimum vilket orsakas av lågt antal solfläckar. Det har hänt tidigare i historien.
Bland annat under andra halvan av 1600-talet. År 1658 blev det så kallt att isen frös mellan de danska öarna. Detta utnyttjade kung Karl X Gustav när han tog sina svenska trupper över isen och vann i kriget mot Danmark. I samband med freden i Roskilde samma år blev Skåne svenskt. Annars hade denna artikel fått handla om danskt vin…
Om Systembolaget och gårdsförsäljning
De två senaste åren har Domän Sånana gjort uppehåll i sina leveranser till Systembolaget. Orsaken var det öppna brev Systembolagets VD Magdalena Gerger skickade till alla riksdagsmän när frågan om gårdsförsäljning av vin och öl skulle avgöras 2018. I detta uppmanade hon dem att rösta ”rätt” i riksdagen.
Percy Månsson som länge sett fram emot att kunna sälja vin på gården reagerade mot detta som han menar är ”en otillbörlig påverkan av beslutsfattare.” I november förra året beslöt regeringen om ännu en utredning av gårdsförsäljningens konsekvenser. Uppdraget redovisas den 7 december 2021.
Men i somras bestämde sig Percy för att åter börja sälja sina viner via Systembolaget. Den restaurangförsäljning som han hoppats kunna luta sig mot tidigare begränsades tyvärr kraftigt av pandemin.
Aktuella viner Domän Sånana
1) Croix Fleurie Solaris Berså 2018 är ett halvtorrt vitt vin. Restsötman är 14 g och vinet lanserades i somras 2021. Idag finns endast ett fåtal flaskor kvar. Det går därför inte längre att beställa
2) Sånana Sparkling 2019, tidigare omnämnd i texten är nästa vin på tur att lanseras. Det kommer ut i en första omgång den 2 december. Sedan blir det ytterligare en leverans som sker kring påsk.
3) Då når också husets nya Solaris Muscaris 2020 ut till konsumenterna. Det är ett torrt vin med stor doft och fyllig smak av päron fläder och persika.
Röda viner från Domän Sånana
Percys röda viner är ännu under lagring. Hans tidigare prisade SÅPASSO vin gjort på en blandning av de blå druvorna behöver lite mer tid på sig för att mogna. Tillverkningen är med inspiration av den så kallade appassimentotekniken från norra Italien. Druvorna torkar ner cirka 20 procent innan pressning. Därpå följer en lång skalkontakt för att dra ut färg och smak.
Kontakt
Grupper är välkomna till rundvisning, vinkurs eller vinprovning efter överenskommelse. Helst via mejl. Bussparkering finns.
Anita & Percy Månsson
Hävdavägen 36, 276 36 Borrby
Telefon +46 (0)414 304 68
Mobil: +46 (0)73-438-84 22
Email: [email protected]
Facebook: www.facebook.com/domansanana/
Websida: www.domansanana.se
Instagram:@domansanana
Besökstips
På https://www.visitskanesydost.se/finns fler tips om utflykter och aktiviteter för den som besöker Österlen.
FRÅN VINBANKENS SERIE OM SKÅNSKA VINGÅRDAR
Introduktion: Skånska vingårdar - sommarens resmål.
1) SÖDÅKRA - PRISAD VINGÅRD VID KÄND CYKELLED
2) Vejby vingård - här regerar regent (druva)
3) Flädie Mat & Vingård
4) Lottenlund Estate vingård utanför Helsingborg
5) Snårestad Vingård introducerade oss till svenskt orange-vin
6) På Köpingsbergs vingård gäller bubblor