Laddar annons
6 Dec, 2010
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Iskallt Tyskland skördar för isvin

Det är inte bara till Sverige som vintern kommit tidigare än vanligt. I Tyskland har många vinproducenter redan kunnat skörda för is-vin, något som annars först sker kring jul- och nyaårstid. Läs mer i pressmeddelandet från den Tyska Vinorganisationen, fritt översatt och påbyggd av undertecknad...
Redan på småtimmarna den 30 november började kooperativet i Oberberg am Kaiserstuhl skörda för isvin. De tog in 400 liter pinot blancdruvor vilka när de skördades  höll en mustvikt på 170 grad oechsle (jämför med cirka 70 grader oechsle för kabinett-status). På natten mot den 2 december följde odlare i Franken, Rheingau, Rheinhessen, Mosel och Pfalz efter och tidiga rapporter säger att vinproducenterna lyckats i ambitionen att göra isvin, Eiswein på tyska.

Trots den tidigt uppkomna haussen efter isvin väntar ännu flera producenter med att skörda. Har de is i magen månntro? Väderrapporterna lovar än strängare temperaturer och för att kvalificera skörden till isvin måste temperaturen hålla minst sju grader minus. Men, ju kallare desto bättre kvalitet eftersom koncentrationen genom iskristallbildning ökar.
Att producera isvin är svårt och tidskrävande. Lägg till att endast mellan 5 till 10 procent av den ursprungliga skördemängden hamnar i en flaska som isvin.

Årets, 2010, isvin precis som övriga bordsviner lär hamna långt under genomsnittet vad gäller volym. Eftersom den ursprungliga mängden druvor redan varit liten har också få producenter valt att avsätta en del för det vanskliga isvinprojektet som utan tvekan är väder och temperaturberoende. Risken är stor att alla de druvor som satsas för att bli isvin går förlorade i det fall väderförutsättningarna inte stämmer.

Vanligast är att skörda för isvin under december men under senare år har det vid flera tillfällen dröjt in i januari. Då vinet skördas i januari räknas årgången ändock tillhöra den förgående…

Isvin är unikt och att jämföra ett ”äkta” sådant till quick-fix-metodernas cryoextraherade (ni vet-frysbox) varianter är ur tyska producenters synsätt inte ens möjligt. Jag är benägen att hålla med dem, de två tillverkningssätten är helt enkelt inte jämförbara.
Ett isvin njuter du av efter middagen och det behöver nödvändigtvis inte kompletteras av något ätbart. Se det som ett meditationsvin! ISvinet går att spara länge, länge och en av anledningarna är den mycket söta smaken i kombination med en elegant syra. Kombinationen är svårslagen och just den unika touchen för ett ädelt isvin.

Är du intresserad av att följa vilka producenter som skördar isvin, gå till denna länk. Sidan uppdateras löpande.
För det ursprungliga pressmeddelandet, gå hit.