Laddar annons
13 Feb, 2015

Vinköplistan # 7 | Kärniga rödviner, elegant vitt loirevin och söt fransk avslutning

Denna vecka är det vita vinet upp till 170 kr ett beställningsvin. Producenten Pascal Jolivet har inte gjort mycket väsen av sig i Sverige under senare år men är nu värd en del uppmärksamhet. Hans Pouilly-Fumén 2011 är värd att vänta in.

Rödvinerna i klassen, dyrare visar två förslag denna vecka och senaste provade årgången av Réserve de la Condamin får också klart godkänt.

 

Vinbankens #vinköplista är för dig som saknar vinförslag eller inspiration till helgens middag. Här hittar Du de snabba, säkra, och för tillfället bästa vinrekommendationerna som jag plockat ur annonsörers portföljer.

 

Vinköplista vecka 7 - 2015

Vitt vin
upp till 90 kr

Con Sur Bicicleta Pinot Grigio 2014 (2448), Cono Sur Winery, Valle Central Chile, 73 kr
Bra vardagsvin. Doft och smak är tydliga, av vit frukt och örter. Torr, medelfylligt vitt vin som smakar av vinteräpplen, gråpäron och mogen lime. Lätt aromatisk touch med för den 'känslige' ett fruktmogen eftersmak av ett kryddmått sötma. Servera med musselsoppa, ostfondue, halstrad insjöfisk, getost. Sallader.
Betyg: 3+

upp till 170 kr

Den är utan tvekan värd att söka efter, Pouilly Fumé 'Silex' från Didier Dagueneau. Häromdagen hade jag tur att få prova årgång 2010. Enastående vin helt enkelt men ack så svår att hitta. Ett alternativ, inte för att jämföra men väl som ett bra-köp-vintips på egna meriter är beställningsvinet,

Pouilly Fumé 2011 (89420), Pascal Jolivet, Loire Frankrike, 160 kr
Frisk och fräsch doft av grön frukt, krusbär, citrus och päron. Inslag av mineralkaraktär som dammig flinta. Elegant, smakrik med lång eftersmak. Passar till skaldjur, vit fisk och till getost!
Betyg: 4+

 

Rött vin

upp till 90 kr

Réserve de la Condamine 2013 (12804), Mont Tauch, Fitou Frankrike, 71 kr
Doften är tydlig av röda bär och frukt. Medelfyllig smak av röd frukt, plommon och körsbär, tydligt örtig, markerade och fruktiga tanniner och inslag av fat. Superbt bra vin för pris.
Strukturen med tanninerna gör vinet bra i kombination till nötkött, gryta eller ragu. Maten ska vara smakrik och vinterbetonad.
Betyg: 4+

upp till 170 kr

Masi Campofiorin 2011 (5123), Masi, Veneto Italien, 117 kr
Veckans roligaste vin! Tydligt örtig doft med inslag av apelsin och körsbär. Medelfyllig smak av körsbär, röd frukt, strama och fruktiga tanniner med inslag av kakao, örter,läder och fat.
Smaken är intresseväckande och gör sig absolut som bäst till mat. Prova älgfärsbiffar med rosépepparkryddig sås och mandelpotatis.
Betyg: 3+

Le Volte 2012 (32472), Ornellaia, Toskana Italien, 161 kr
Kärnig doft. Smaken är medel/fyllig, stram med tydliga körsbärstoner, kärnig och med inslag av mogna vinbär, röd frukt, en touch av björnbär och frisksyrliga tanniner, fat, kakao och med en örtig längd. Bra vin men denna lägger jag undan ett år för jag tror på 'mer' i smakutväxling. Prova spara således och om inte, laga lamm i alla former och som tillbehör passar bland annat feta.
Betyg: 4

 

Vitt sött vin

Château de Juge 2010 (4197), Cadillac Bordeaux - Frankrike, 80 kr för 375 ml
Doften är lätt av saffran och smaken söt av exotisk gul frukt, persika och aprikos. Vinet har inslag av nötter, mandel, lätt kryddiga touch av saffran och honung och fin smaklängd med ett uns av mineralkaraktär. Bra köp i 'budgetklassen av söt bordeaux'
Passar utmärkt till alla tunna fruktkakor, grönmögelost till exotiska fruktsallad, mandelmassa-dessert eller prova ett recept med kanel.
Betyg: 4