Laddar annons
Konsekvens av covid-19, Cave de Turckheim i Alsace Frankrike
26 Jul, 2020

Konsekvens av covid-19, Cave de Turckheim i Alsace Frankrike

Det bli en annorlunda sommar i Alsace 2020. Hos Cave de Turckheim, i vinbyarna och de pittoreska städerna som annars brukar vara fyllda av turister blir det nu betydligt glesare bland besökarna.

- Trots att restaurangerna fick börja öppna den 10 juni är det inte många restauranger som gjort det än. De tycker inte det är värt det eftersom så få turister vågar komma hit. I slutet av juni vet vi kanske mer om läget , säger Jean- Baptiste Tarel som är exportchef på Cave de Turckheim.

Cave de Turckheim är ett av Alsace mest berömda och största vinodlingskooperativ. Det ägs av 200 medlemmar verksamma kring den lilla medeltidsstaden Turckheim nära Colmar. För två tredjedelar av medlemmarna är vinodling huvudinkomsten. För de övriga är det en deltidssyssla.

Logistisk mardröm men bra onlineförsäljning

- Det var en logistisk mardröm. Vi hade order som väntade på att skickas iväg. Utmaningen var att hitta lastbilar som hämtade vinerna. Det fanns nästa inga chaufförer som kunde köra. Dessutom var vårt lager med tomflaskor, etiketter och korkar begränsat. Jean-Baptiste berättar målande om hur deras verksamhet påverkades under de sex första veckornas nedstängning i Frankrike.

Jämfört med de många små producenter som finns i Alsace har kooperativet klarat sig bättre. Medan de mindre producenterna nästan bara säljer direkt till konsumenterna har Cave de Turckheim kunnat sprida risken genom sina olika försäljningskanaler. De säljer såväl till stormarknader som till stjärnrestauranger och naturligtvis också genom egen butiksförsäljning.

All restaurangförsäljning försvann i ett slag liksom butiksförsäljningen när landet stängde ner i mitten av mars. Kunderna kunde fortsätta att beställa vin online men problemet var att transportföretagen inte kunde garantera leveranserna. Då beslöt sig Cave de Turckheim  för att leverera sina viner själva inom en radie av 30–40 kilometer.

- Onlineförsäljningen har verkligen fått ett uppsving, konstaterar Jean-Baptiste.

Anpassad fransk hemmamarknad

Verksamheten på kontoret i Turckheim har också fått anpassa sig. Jean- Baptist säger att han egentligen kan sköta sitt arbete från vilken plats i världen som helst bara han har en dator och mobilt nätverk. Många andra kontorsanställda har också kunnat arbeta hemifrån. De som måste vara på kontoret har turats om varannan vecka. I vinkällaren och buteljeringen har man glesat ut avståndet mellan personalen. När jag intervjuar Jean-Baptiste befinner han sig på kontoret. Mellan honom och kollegan i samma rum har man satt upp ett plexiglas.

-Behöver jag röra mig utanför kontoret tar jag på min mask, säger Jean-Baptiste och demonstrerar. Dessutom har vi handsprit. Den luktar som marc eftersom den är gjord av destillerade druvskal!

Jean-Baptiste nämner också hur covid 19 har påverkat varje vinregion i Frankrike, fast på olika sätt. För odlarna i Alsace finns det till exempel vissa likheter med Champagne då försäljning av mousserande vin (inklusive cremant d´Alsace) gått ner mer än för övriga viner. När det gäller exporten har Cave de Turckheim, som mest säljer inom Europa, fått betydligt färre problem än de producenter som exporterar till Asien och USA. Bland dessa finns flera i Bordeaux.

Turister saknar provsmakning på plats

Det blir som sagt en annorlunda sommar. Försäljningen i Cave de Turckheims vinbutik har dock återupptagits med en stor skillnad. Det går numera inte att provsmaka vinerna. Något som är helt nytt för de franska konsumenterna som vant sig vid att prova först och köpa sedan.

-  Provsmakningen är ju en del av glädjen med att besöka ett vineri. Men vi får testa och ser hur det går, säger Jean-Baptiste Tarel med ett leende.

Huvudbild: Jean- Baptiste Tarel som är exportchef på Cave de Turckheim.
Cave de Turckheims viner representeras av Nigab. 

ALLA INTERVJUER I SERIEN OM KONSEKVENSER AV COVID-19 I VINBRANSCHEN.
Col d'Orcia i Montalcino, Italien.
Kir-Yianni Estate i Norra Makedonien, Grekland
Org de Rac ekologisk vinproducent, i Sydafrika
Joao Portugal Ramos, Portugal
Champagne Palmer, Frankrike
Cantine Riondo i Veneto, Italien
Kooperativ Ruppertsberger WZV Hoheburg, Pfalz Tyskland

Liknande artiklar

Laddar annons
Laddar annons
Laddar annons