Laddar annons
Konsekvens av covid-19, Jean-Charles Boisset - Buena Vista
9 Aug, 2020
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Konsekvens av covid-19, Jean-Charles Boisset - Buena Vista

När Jean-Charles Boisset dyker upp på min datorskärm tänker jag på Petter Stordalen. Båda är framgångsrika entreprenörer, duktiga estradörer och engagerade i omvärlden.

De är dessutom försedda med stor charm och de blev kungar i var sitt rike. Petter skapade sitt inom hotellvärlen medan Jean-Charles blev vinkung genom familjeägda Boisset Collection. Hans rike börjar i Bourgogne och sträcker vidare till USA och Kalifornien.

I Kalifornien äger Boisset flera kända vinhus bland annat Buena Vista Vinery som räknas till det äldsta i Kalifornien.

- Den 16 mars tvingades vi stänga Buena Vista Winery, Raymond Vineyards, DeLorch Vineyards och våra övriga vinerier för besökare. De var dramatiskt. Lyckligtvis kunde produktionen ändå fortsätta eftersom vi producerar jordbruksprodukter, svarar Jean-Charles när jag frågar honom om nedstängningen under pandemin.

Boisset har skapat en virtuell provningsvärld

För att kompensera alla besökare som nu blivit utestängda från vingårdsbesök och provningar skapade den kreative Jean-Charles Boisset snabbt en virtuell provningsvärld.
Detta skedde tillsammans med JCB Live.

JCB Live är en ny kanal som flera gånger i veckan sänder livsstilsprogram under rubrikerna Life Style och Happy Hour. Jean-Charles medverkar i programmen som läggs ut på Youtube.

- Ur den negativa situationen föddes ändå något positivt. Vi lärde oss ett nytt sätt för att kommunicera vår passion för vin, konstaterar den till synes obotlige optimisten Jean-Charles.

Alla företagens heltidsanställda har kunnat behålla sina arbeten under nedstängningen.

Under dessa månader har Jean Charles också haft god hjälp av sina så kallade vinambassadörer. Genom dem har kunderna kunnat beställa vin och fått personlig rådgivning om inköp och provningar. Däremot försvann försäljningen till restauranger och hotell.

För Boissets verksamhet i USA minskade försäljningen under dessa månader med hela 45 procent. I Frankrike tappade man mellan 15 och 20 procent. Hemma hos kunderna ökade dock konsumtionen.

- Under nedstängningen var människor hemma. Man fick umgås och laga mat. Eftersom universiteten också hade stängt åkte studenterna hem till sina föräldrar. Det blev mer vin men billigare än annars, säger han.

Den 10 juni öppnades vinerierna för allmänheten igen. Bland de 40 miljoner människor som bor i Kalifornien är disciplinen stor och många förhåller sig ännu avvaktande. I Frankrike har återhämtningen gått snabbare.

- Här i Kalifornien ger sig folk inte ut så mycket som vi skulle vilja, säger Jean-Charles. Han tillägger att hans vinerier är beredda att ta emot besökare och att de utvecklat rutiner för att hålla säkra vinprovningar.

Sverige gjorde förmodligen rätt

Även om delar av besöksnäringen förbereder sig för att öppna berättar Jean-Charles att kanske 15 procent av hans vänner inom restaurangbranschen inte kommer att ha ekonomiskt möjligt att öppna igen. Själv hade han föredragit en mindre nedstängning, som den i Sverige:

- Jag tror ni gjorde rätt som inte stängde ner ekonomin lika mycket som här i Kalifornien. Som du vet är jag en stor Skandinavienbeundrare och Sverige har tidigare visat sig vara ett gott exempel för världen, säger han.

Jean-Charles förstår att det kan vara lätt för oss att bli negativa under den här perioden. Men han ser även det positiva i att vi nu kan tillbringa mer tid med våra kära och nära.

När jag skall avsluta min intervju skickar han med en uppmaning,

'A bottle a day keeps the doctor away. Two bottles a day keeps covid at bay!'
(En flaska om dagen håller doktorn borta. Två flaskor om dagen håller covid borta!)

BILD: Jean-Charles Boisset, från intervjun i juli 2020, i vinkällaren på Raymond Vineyards.

ALLA INTERVJUER I SERIEN OM KONSEKVENSER AV COVID-19 I VINBRANSCHEN.
Col d'Orcia i Montalcino, Italien.
Kir-Yianni Estate i Norra Makedonien, Grekland
Org de Rac ekologisk vinproducent, Sydafrika
Joao Portugal Ramos, Portugal
Champagne Palmer, Frankrike
Cantine Riondo i Veneto, Italien
Cave de Turckheim Alsace, Frankrike
Ruppertsberger WZV Hoheburg i Pfalz, Tyskland