Efter en härlig vecka med semester vill jag tipsa om plockmat. Tapas är enkla att laga och passar fint under helgen. En torr sherry matchar smakrna väl. Ha en god helg.
Papas arrugadas con mojo rojo
Dadlar i bacon
Jamon Serrano
Vintips: Cuco Oloroso Dry (8239), Jerez Spanien, 82 kronor för 375 ml.
Mojo rojo (obs räcker till fler men är svår att göra mindre av)
1 röd paprika
2 msk pressad citronjos
2 äggulor
1 krm spiskummin
1 tsk sambal oelek
1 liten vitlöks klyfta
1 dl olivolja
1 dl solrosolja
salt
500 g små fasta potatisar
4 dl salt
6 dl vatten
Värm ugnen till 250 C. Dela paprika på hälften och ta ut kärnorna. Pensla den med lite av oljan och ugnsbaka i 5 minuter. Låt paprikan svalna. Lägg citron, äggulor, spiskummin, sambal oelek, vitlök, salt och paprikan i en mixer. Mixa och tillsätt oljan droppvis till en fin aioli.
Värm ugnen till 200 C. Tvätta potatisarna och lägg dem i en kastrull med vatten och salt. Koka dem i 10 minuter och häll bort ¾ delar av vattnet. Häll upp potatisen och resterande vatten i en ugnsfast form och ugnsbaka dem i ca 15 minuter tills allt vatten har kokat bort och dom har en vit saltig yta. Servera potatisarna till mojo rojosåsen
Dadlar i bacon
12 dadlar
12 skivor bacon
olivolja
12 tandpetare
Värm ugnen till 200 C. Rulla in dadlarna i baconskivorna och fäst det med en tandpetare. Lägg dem i en ugnsfast form, ringla över lite olivolja och ugnsbaka dem i ca 10 minuter tills baconet är knaprigt stekt.
Serranoskinka
12 skivor serranoskinka
gott bröd, god olivolja och flingsalt
Servera skinkan med ett gott bröd som ni doppar i en god, intensiv olivolja och flingsalt.
Trevlig helg!
/Mattias Larsson