Laddar annons
27 Mar, 2015
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Fredagskocken Mattias Larsson lagar röding

En av ingredienser till veckans måltid har du kanske sparat sedan sensommar och höst,  jag tänker på kantareller.  Insjöfisk och  skaldjur smakar fräscht årets första månad och gärna som här med lite extra som syltade steklökar och kantareller.  Till dessert så smakar vi jordgubbar, är de också från eget plock är de garanterat goda. Lycka till, från Mattias.

Grillad röding med gräslökstuvad potatis, rädisor, syltade steklökar och kantareller
Vinet till:
Moselland Riesling Kabinett (5135) Mosel-Saar-Ruwer Tyskland Box 175:- Flaska 59:-

4 rödingfiléer med skinn a 170 g
8 rädisor
olja och salt

Syltade steklökar och kantareller
250 g röda steklökar
300 g kantareller
1 dl rödvinsvinäger
1 ½ dl vatten
½ dl flytande honung
2 krondillsblommor
olja och salt

Gräslöksstuvad potatis
30 g smör
2 msk vetemjöl
2 ½ dl mjölk
1 dl vispgrädde
500 g kokt potatis
3 msk finhackad gräslök
salt

Skala lökarna och rensa kantarellerna. Värm en stekpanna till högsta temperatur och bryn lök och kantareller i olja till fin brynt färg och smaka av de med salt. Häll på vinäger, vatten, honung och krondillsblommor, låt det puttra i pannan ca 5 minuter och låt svalna.

Smält smöret i en kastrull på medelhög temperatur, lägg ner mjöl och vispa det slätt. Häll i mjölk och grädde, koka upp under ständig vispning och låt sedan stuvning puttra ca 5 minuter på låg temperatur.

Tärna ner potatisen och häll i gräslöken, koka upp före servering och smaka av med salt.
Värm en stekpanna till högsta temperatur.

Salta rödingen och bryn den med skinnsidan nedåt i olja ca 3 minuter. Vänd den sedan och stek på köttsidan ca 1 minut.

Lägg upp den stuvade potatisen, lägg rödingen ovanpå och lägg kantareller och steklökar runt om. Hyvla över tunna skivor av rädisorna.

Mascarponeostcreme och jordgubbar på biscotti smaksatt med mangobalsamico
Vinet till: Commandaria St John (2040) Commandaria Cypern 119:-

6 jordgubbar
12 biscottis

Färskostcreme
100 g cream cheese
2 msk florsocker
1 tsk mangobalsamico

Mangoglasyr
1 dl florsocker
2 tsk mangobalsamico

Blanda cream cheese med florsocker och mangobalsamico till färskostcremen.

Blanda florsocker med mangobalsamicon till glasyren.

Fördela färskostcremen på biscottin och lägg upp de på en tallrik. Dela och lägg på jordgubbarna och ringla över glasyren.

Lycka till,
Mattias Larsson, Fredagskocken
Modern Gastronomi