Laddar annons
18 Feb, 2011
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Lammracks, rosmarinsky och lyxigt potatismos+Amarone

Här är ett tips på en riktigt god festrätt. Smakerna går i varandra samtidigt som de förhöjer. Man kan tillaga delar av rätten i förväg varför lång tid i köket, vid ett och samma tillfälle, inte är ett måste. Mitt tips är att vara lika noggrann med såsen som i valet av kött. Bra bas och råvaror gör stor skillnad. Till maten serverar jag en amarone. Fest!

Vinet till maten är rött.
Smakrik vin. Gärna med inslag av kryddor. Alkoholhalten kan vara på den något högre nivån så länge som smaken inte blir eldig. Kraften av alkohol ger smakskjuts till vinet. Ett av de senast provade vinerna visade sig vara ett bra köp. Det finns ursprungstypicitet samtidigt som att ett förhållandevis (i jämförelse) lågt pris är klädsamt för plånboken. Det är såklart ett vin i den enklare Amaronegenren jämfört med andra men å andra sidan är priset inte heller detsamma.

Castel Forte Amarone della Valpolicella 2006 (12379), Italien Amarone 159 kronor
Rödblå färg. Doft av frukt, apelsin, körsbär, fat, choklad. Medelfyllig. Kryddigt fruktig smak, körsbär, inslag av fat, choklad och en lätt apelsinton.
Omdöme: Inte den tätaste i smaken vad gäller Amarone men stil och typ går inte att missta sig på
Betyg: 4
Provad: 2011-02-13

Recept | lammracks, 4 portioner

Gör så här och beräkna cirka två timmar till matlagning.

1. Putsa lammet från hinnor och eventuella senor.

2. Skala vitlök och lök. Tvätta citronen, riv av det gula skalet och pressa ur saften. Mixa alla ingredienser till en slät smet.

3. Skär snitt i fettkappan på lammet. Gnid in köttet med marinaden och lägg i dubbla plastpåsar i kylen över natt.
Hit kan du förbereda dagen före.

4. Sätt ugnen på 175 grader. Lägg lammracksen med den kupiga sidan upp på ett ugnsgaller med en långpanna under. Stek i ugnen i 15-30 minuter. Stick in en stektermometer mitt i köttet för att kontrollera temperaturen, 58 grader ger ett rödrosa kött, 70 grader ett mer genomstekt kött. Du kan också skära ett snitt i köttet för att se att det är tillräckligt genomstekt.

5. Låt köttet vila under folie en stund innan det serveras. Hit kan du förbereda en halvtimme innan gästerna kommer.

6. Tranchera köttet till små lammklubbor, gör det gärna vid bordet. Servera lammet med rödvinssky, potatismos och bönor.

Rosmarinsky

En enkel sås som du kan variera och använda till många olika kötträtter.

1. Blanda vin, fond, socker och rosmarin i en kastrull och koka ihop i ca 30 minuter.

2. Sila såsen. Mosa samman mjöl med 1 msk av smöret och klicka i. Sjud under vispning ett par minuter. Smaka av med salt och peppar. Hit kan du förbereda dagen före.

3. Värm upp strax före serveringen och vispa i resten av smöret.

Grön-vit bönsallad

Salladen går snabbt att göra och sätter färg på maten.

1. Koka upp haricots verts i saltat vatten och koka i ca två minuter tills bönorna mjuknat lite. Häll av vattnet och spola bönorna i kallt vatten så att de behåller sin gröna färg.

2. Öppna en burk bönor, skölja bönorna.

3. Skala och finhacka rödlöken. Blanda ingredienserna i en skål, smaka av med salt och ställ in i kylen. Hit kan du förbereda dagen före.

4. Bönorna kan serveras kalla, alternativt värmas snabbt i mikron ihop med en klick smör.

Potatismos med tryffel och mascarpone

1. Skala potatisen och skär den i mindre bitar och skölj i rinnande vatten. Koka i en stor kastrull med vatten och salt. Häll av vattnet när potatisen blivit mjuk.

2. Pressa potatisen genom en potatispress. Kokar du potatisen dagen före så lägg den i en skål med gladpack på och förvara i kylen över natten.
Hit kan du förbereda dagen före.

3. Koka upp smör, marscarpone och mjölk i en kastrull. Värm gärna den pressade potatisen lite i mikron. Häll mjölkblandningen över potatisen, lite åt gången och rör runt. Smaka av med salt, vitpeppar och tryffelhonung.

4. Lägg en rejäl klick mos på varje tallrik, lägg bönorna ovanpå och stick ner två lammracks i moset. Servera med såsen vid sidan om.