Lata lammsteken får sällskap av druvan syrah
På påskafton lagar jag lammstek som så många andra. Vinet till är förstås rött. Det finns få rätter som är så enkla som att tillaga en stek i ugnen. Den sköter sig nästan helt själv och jag får tid att sitta ner, pusta ut, bläddra i en ny kokbok och sänka näsan i ett glas vin. Till lammet serverar jag som sagt rött, gärna från Rhône, om jag får välja. Utmanare blir en syrah från Nya Zeeland.
Läs också: Vin till lamm
Vintipsen är borttagna, inaktuella priser, årgångar och viner.
Lata lammsteken
En lammstek, med eller utan ben, beroende på vad du föredrar (gnid in den i lite salt en stund innan stekning så blir ytan fin)
En flaska vitt vin
½ liter kyckling buljong, helst ekologisk
Två rödlökar, finhackade
Två, tre vitlöksklyftor, finhackade
Färsk rosmarin och timjan, finhackat
Olivolja
Sätt ugnen på 120 C.
Bryn all lök försiktigt i olivolja tills den är genomskinlig, lägg den sedan i en djup ugnsform eller gryta som tål ugnen.
Bryn lammet runt om och lägg även det i formen.
Häll på buljongen.
Häll på det vita vinet tills köttet är täckt åtminstone till hälften.
Sått i en termometer och täck formen med ugnsfolie. In i ugnen - ös steken då och då. Ta ut vid cirka 60 C.
Häll resten av det vita vinet i ett glas och njut medan steken fixar sig själv.