Laddar annons
29 Sep, 2014
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Escapades Cabernet Sauvignon Shiraz Malbec 2013

Denna måndag tipsar vi om  det sydafrikanska vinet Escapades Cabernet Sauvignon Shiraz Malbec 2013 och matchar det med en saftig och smakrik lammstek.

Måndagsmatchen! Vinbanken väljer ut ett vin; vitt, rött, mousserande eller rosévin, som vi tycker om eller har blivit tipsade om av vinvänner.

RECEPT | Lammstek fylld med chévre och färsk rosmarin

en lammstek på drygt ett kilo utan ben
salt och svartpeppar
150 g chévre
färsk vitlök
färsk rosmarin
1 dl vatten
2 msk viltfond
1 tsk maizena
bomullstråd att binda steken med

Sätt ugnen på 175 grader. Ta bort nätet runt lammsteken om den har ett sådant. Dela steken mitt på och fläk upp den. Fyll med 2-4 skalade vitlöksklyftor beroende på smak, all chévre, rikligt med färsk rosmarin, salt och peppar. Vik ihop och bind runt med snöret, alternativt tryck tillbaka i nätet.

Lägg steken i en ugnssäker form. Ringla olivolja över, salta och peppra. Sätt i en ugnstermometer. Har du ingen så ila iväg och köp! Bästa investeringen för ugnsmatlagning. Ta ut vid 60 grader om du vill ha riktigt rosa, vänta till 65 om du vill ha mer genomstekt.

Servera med ugnstekta små potatisar och skyn som du kokat upp med vatten, fond och maizena.


Vinförslag till maten

Escapades Cabernet Sauvignon Shiraz Malbec 2013 (79238), Escapade Winery, Coastal Region Sydafrika, 89 kr

Här ett vin som tillverkas i mindre volymer av druvor som skördats för hand i arla morgonstund. De krossas med stjälkarna kvar och vinifieras var för sig. Vinet jäser vid en relativt låg temperatur av 23-25°C och lagras sedan på små franska ekfat i minst ett år. Vinet har fått flera utnämningar, bland annat av vintidningen Decanter. Festligt vin till vardagspris.

Passar riktigt bra till både kyckling, fläsk, stekt eller grillat lamm samt nöt eller viltkött som ugnsbakats eller i tilllagats i gryta. Tillbehör är med fördel lök, svamp, kryddor eller örter som dragon och timjan.

Vinbankens recension:
Fruktigt, fylligt och strävt Sydafrikanskt vin med intresseväckande doft och smak av svarta vinbär och björnbär. Inslag av fat, örter och choklad.
Betyg: 3+

Escapades gör även en sauvignon blanc som Anders Röttorp gillar. 

Maten

Vinet matchar olika typer av smakrika kötträtter. Vi tipsar om en saftig lammstek fylld med chévre och färsk rosmarin.