Laddar annons
Vin till primörquiche med stekt kyckling
9 Apr, 2018

Vin till primörquiche med stekt kyckling

VIN TILL MATEN. Vitt vin till kyckling smakar alldeles utmärkt givet att smaken är torr, har en bredare smakpalett och gärna kryddiga inslag. Ett balanserat rött vin passar givetvis också utmärkt till dagens rätt som är en primörquiche med stekt kyckling.

Att servera rätter i förgräddade pajskal, kan vara en gryta eller ragu eller andra blandningar, är ett enkelt och praktiskt sätt när man vill presentera maten mer elegant. Servera denna rätt med den krämiga, lyxigt gräddiga potatiscrèmen som fungerar strålande bra här som till många andra rätter. Av den anledningen, att potatiscremen fungerar så bra "overall", har jag valt att lägga upp recepten för sig.

Vin till primörquiche & kyckling

1. Josef Chromy Chardonnay 2015 (6448)

Josef Chromy Wines, Tasmanien Australien, 179 kr
Druvor: Chardonnay
Smak: Torr, medelfyllig. Mogen frukt, gula äpplen och citrus, smak av örter med balanserad fruktsyra. Fin längd och rostad fat.
Omdöme: Härligt vin, fin längd.
[dryck id="59602"]

Rött vin till maten

2. Conde de Valdemar Gran Reserva 2008 (12601)

Bodegas Valdemar, Rioja Spanien, 149 kr
Druvor: 85% , 10% mazuelo och 5% graciano.
Smak: Medel/fyllig. Fruktig smak av mogna körsbär och plommon, inslag av russin, fikon och kryddor. Fat. Nyanserad och balanserad. Lång eftersmak.
Omdöme: Topptrevlig Rioja med ålder och stil. Vinet är balanserat och har en stil som passar till det mesta.
Betyg: 4+

Recept | Primörquiche med stekt kyckling, 4 portioner

4 kycklingfiléer med skinn
10 dragonblad
salt och vitpeppar
klarat smör till stekning

Primörgrönsakerna
8 minimorötter, förvällda
8 gröna sparrisar, skalade och förvällda
12 romanescobuketter, förvällda
50 g små, gröna ärtor, skalade och förvällda
10 g smör
5 g gräslök, fint skuren
citronjuice
salt och vitpeppar

Tillbehör
4 quicheskal
Potatiscréme - direkt till receptet!

Bra att ha tillhanda
Digitaltermometer

Gär så här
1.Lätta på kycklingens skinn genom att stoppa in ett finger från filéns kortsida utan att lossa skinnet från långsidorna.

2. Det hålrum som bildas fyller man med dragonblad, jämt fördelade.

3. Krydda köttet och bryn det runtom i en stekpanna med klarat smör.

4. Stek på medelvärme och längre på skinnsidan så att skinnet blir frasigt.

5. Efterstek i 100 grader ugn, tills innertemperaturen är 70 grader.

6. Låt vila i 15 minuter innan filéerna skivas och serveras.

Primörgrönsakerna
Smält smöret i en kastrull.

Värm grönsakerna i smöret och smaka av med med citronjuice, salt och peppar.

Vänd sist in gräslöken.

Låt grönsakerna rinna av i sil.

Recept och bild: Mattias Dahlgrens Bästa, Norstedts