vin-till-torskrygg-med-beurre-blanc-smorslungade-bonor

Vin till torskrygg

Favoritmarkera

TORSKRYGG. I detta recept har torskryggen lagats med smörslungade bönor som tillsammans med beurre blanc leder till ett vin och distrikt. Vitt vin av chardonnaydruvan, gärna från Bourgogne kan passa utmärk men här har vi plockat fram en chardonnay från Nya Zeeland.

Vill man äta lätt och fräscht är torskrygg ett utmärkt val. Kolla att fisken är MSC märkt, det vill säga av spårbar fångst, fiskad inom gällande kvoter.

Vin till torskrygg – med beurre blanc och smörslungade bönor

Vicar’s Choice Barrel Fermented Chardonnay 2016 (2188)

Marlborough, Nya Zeeland, 99 kr

Tropiskt gulfruktigt chardonnayvin med smörig smak, grönmogen frukt, äpplen, en hint av exotisk frukt som persika med inslag av nötter och tydliga fat-toner.

Läsarnas betyg (Bli den första att rösta)

Betygsätt

Ditt betyg

Betygsätt

Recept | Torskrygg med beurre blanc och smörslungade bönor | 4 portioner

600 g torskrygg
30 g salt per liter vatten
4 vitpepparkorn
1 lagerblad

Smörslungade bönor

500 g edamamebönor med skida, tinade
100 g harricot verts
100 g vaxbönor
100 g sockerärtor
100 g sugar snaps
1 msk smör
salt

Beurre blanc

225 g osaltat smör, kylskåpskallt
1 schalottenlök
4 msk vitvinsvinäger
4 msk vitt vin
0,5-1 tsk pressad citronsaft
salt och vitpeppar

Gör så här

1. Koka upp vatten med salt, vitpepparkorn och lagerblad.

2. Skär torsken i fyra bitar och lägg ner den i lagen. Ställ in fisken i kylen och låt den rimmas i cirka 30 minuter. Nu får den en jämnare sälta och fastare konsistens.

3. Tryck ut edamame ur skidan.

4. Skär smöret till såsen i mindre bitar. Skala och finhacka schalottenlöken. Låt lök, vinäger och vin koka upp i en kastrull. Låt sedan sjuda tills att 1,5 msk av vätskan återstår. Sänk värmen till lägsta och vispa ner smöret i omgångar. Såsen får inte koka för då kan den skära sig!

5. Sila såsen genom en finmaskig sil. Smaka av med citronsaft, salt och peppar och håll den varm på svag värme.

6. Täck botten på en kastrull med vatten och placera en ånginsats i kastrullen. Koka upp vattnet, lägg i torsken och ånga den tills innertemperaturen är 52 grader (det tar cirka 5-8 minuter beroende på fiskens tjocklek).

7. Blanchera (förväll) bönorna under tiden. Vaxbönor och harricot verts 3-4 minuter, sugar snaps i 2-3 minuter. Blanda alla bönorna inklusive edamamebönorna med smöret. Smak av med salt.

Servera torsken med beurre blanc och smörslungade bönor.
Recept och bild ur boken: Till bords med systrarna Eisenman.
Foto: Ulrika Ekblom

Kommentera