Laddar annons
Milles Backficka
24 Mar, 2016
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Milles Backficka

RECENSION MILLES BAKFICKA Michelle van der Milles, eller Milles Backficka eller Milles är Pelle Lydmars avslappnade alternativ till Strandvägen 1. Krogens koreanska råbiff is to die for.

När den amerikanska senaten i januari skulle mötas efter ett snöoväder så var det något som var annorlunda. Kvinnorna var i majoritet. Faktum är att det bara var kvinnor som dök upp. Förklaringar fanns det lika få av som män, men enligt republikanen Lisa Murkowski kunde anomalin bero på att kvinnor är bättre på att härda ut.

I Stockholm har inte en enda flinga fallit denna marslördag. Men längs Strandvägen knirrar det från broddar och ångar från Nybroviken. Och mycket riktigt, i likhet med senatens manfall består klientelet på restaurangen Milles uteslutande av kvinnor.

 

Det är unga östermalmstjejer, grupper av paranta damer och i baren hänger Fresterskan, en av Jesper Walderstens dystopiska och galghumoristiska skildringar i svart tusch av det persongalleri som utgör dagens Sverige. En servitris svept i kamouflage rör sig snabbt genom djungeln av håruppsättningar, moln av toppnoter och diskussioner till tonerna av Mauro Scoccos Jackie.

Det är hotell- och krogkungen Pelle Lydmar som ligger bakom Milles. Och hans bakficka går i sobert grönt, Walderstens svärta och brunheten i ett gammalt vitrinskåp.

Milles Backfickas meny

Om systerkrogen Strandvägen 1 är den strama damen som gnagt sig fast vid kvarterets guldkantade historia så är Milles en brokig upptäcksresande. Menyn består av en lekfull blandning mellan klassiskt och crossover, likt en kravatt av isterband. Såväl vinlista som drinklista håller högsta klass, missa inte krogens Flu Killer, med rom, ingefära och kanel. Medan jag bestämmer mig för en koreansk råbiff till förrätt sänker jag resolut en Moscow Mule som kommer i en liten kopparkittel. Till den utmärkta råbiffen, som serveras med kimchimajonnäs, dricker jag ett glas Riesling Leitz 2014.

Till huvudrätt: en perfekt tillagad tonfisk tataki med salsa, koriander och smetana (och en onödig limefrukt). Gott.

Nu hoppas jag för allt i världen att denna recension inte ska få Milles att kantra över av män som nu ser sin chans att åka in till stan, åka rulltrappa, äta med bestick och recitera ur The Game.

 

Milles Bakficka

Profil: Avslappnat lyxig bakficka.
Adress: Strandvägen 1, Stockholm.
Klientel: Kvinnor.
Vinlista: Utomordentlig.
Typsituation: Eftersom lokalen är kliniskt befriad från män skapas en akut brist på kotlettkammade huvuden. Det känns som att vara utomlands, inte som Östermalm.
Betyg: