Laddar annons
Saint Clair – det familjeägda vinhuset från Nya Zeeland
16 Mar, 2024

Saint Clair – det familjeägda vinhuset från Nya Zeeland

Trots att Nya Zeeland endast står för mindre än en procent av hela världens vinproduktion så får vinerna från landet mer och mer uppmärksamhet. Bakom framgångarna hittar vi målmedvetna och kvalitetsinriktade producenter, däribland familjeägda Saint Clair som på bara drygt 30 år seglat upp som ett av de absolut främsta Nya Zeeländska vinhusen. 

Det är få vinkännare som kan förneka att vinlandet Nya Zeeland stått för en raketresa. På bara några decennier har landet gått från att exportera sina första viner till den svenska marknaden, till att i dag ha en bra bit över 150 viner i sortimentet på Systembolaget. Och om du som vindrickare söker på vinerna från Nya Zeeland så kommer du se ett namn lite oftare än andra, nämligen Saint Clair. 

Saint Clair skulle satsa på kvalitet vid starten

Året är 1994 när paret Neal och Judy Ibbotson bestämmer sig för att satsa på egen vinproduktion. De hade sedan slutet av 1970-talet odlat druvan muller-thurgau som de sedan sålde till vinföretag, och som i sin tur blev till boxviner som såldes på den inhemska marknaden, men de tröttnade på det och valde istället att gå en helt egen väg. De skapade då Saint Clair Family Estate, och direkt från starten stod det klart att de inte skulle satsa på kvantitet, utan på kvalitet.

– För oss kommer det aldrig handla om antalet viner eller antalet flaskor, utan om hur vi hela tiden kan göra ett bättre vin. Vi brukar säga att vi aldrig är bättre än det senaste vinet, och det genomsyrar verkligen allt vi gör på Saint Clair, berättar Laura Young som arbetar som exportchef hos vinhuset. 

I samma veva som Neal och Judy drog igång verksamheten 1994 så började den så kallade sauvignon blanc-vågen sprida sig runtom i världen. Fler och fler blev nyfikna på det nya vinlandet, och allt fler blev imponerade av druvan sauvignon blanc och dess rena och friska stil.

Familjen Saint Clair
Familjen Ibbotson

– Det går inte att förneka att sauvignon blanc är den mest populära druvan på Nya Zeeland. Den står för runt 75 procent av alla odlingar och det är även den som nått störst framgång internationellt. Jag skulle personligen säga att om man vill förstå en druva så ska man testa ett vin från Nya Zeeland som är gjort på druvan. Du kommer få en klar och ren bild av hur frukten ska vara, fortsätter Laura Young. 

"Har möjlighet att odla otroligt många olika druvor"

År 2004, tio år efter starten, kommer det första vinet från Saint Clair till Sverige. Det är givetvis ett sauvignon blanc-vin. Men sedan dess har det hänt enormt mycket hos vinhuset. I dag har Saint Clair imponerande 22 olika viner på den svenska marknaden, och om man snabbt ögnar igenom listan på viner så upptäcker man att det inte alltid är druvor som är vanliga för Nya Zeeland. 

– Vi har runt 80 olika jordmåner hos oss och vi har möjlighet att odla otroligt många olika druvor, och det visar vi gärna upp. Men oavsett vilken druvsort vi odlar så utgår vi alltid från kvalitet. Vi vet att vi har förutsättningarna att skapa högkvalitativa viner då vi har både klimatet, jordmånen och kunskapen för det, och därför är vi extremt noggranna att alla våra viner, oavsett druva, ska hålla högsta möjlig kvalitet. 

Saint Clair viner
Här är Saint Clairs viner som finns i Sverige

Bland druvorna hittar vi albarino, pinot gris, gruner veltliner, pinot blanc, riesling, malbec och många fler.

– Det vore fel att inte våga testa att dricka andra druvsorter än sauvignon blanc från Nya Zeeland. Vi vet att vi har förutsättningarna. Sen vet vi att konsumenterna i Sverige generellt sett är öppna för nya druvsorter och vågar ge dem en chans, och där måste vi hela tiden också vara med och se vilken efterfrågan det finns från de olika marknaderna runtom i världen. När vi då har möjlighet att odla så många olika druvor och skapa bra viner, så kan vi även anpassa oss efter varje enskild marknad. 

Varför tror du att Nya Zeeland generellt sett har blivit ett så populärt vinland?

– Kvalitén på vinerna, utan tvekan. Man vet alltid vad man får. Man får den där rena, fräscha stilen på vinerna och det håller alltid en jämn kvalitet. Sen tror jag många är medvetna om vilket stort arbete inom hållbarhet som görs på Nya Zeeland. Det finns få andra länder som kommer i närheten av den hållbara produktionen som Nya Zeeland gör, och det tror jag har spridit sig. Sen handlar det också mycket om att Nya Zeeländska viner generellt sett är väldigt bra ihop med mat. 

Saint Clair är det största familjeägda vinhuset i Nya Zeeland

I dag är Saint Clair det största familjeägda vinhuset i hela Nya Zeeland. Neal och Judy är i högsta grad fortsatt aktiva, trots att de kommit upp i pensionsålder för ett bra tag sedan. Även parets tre barn har valt att vara involverade i familjeverksamheten. 

Idyllisk vy över vingårdarna i Nya Zeeland
Idyllisk vy över vingårdarna i Nya Zeeland

– Neal och Judy la aldrig någon press på dem utan de uppmanade dem att göra annat. De ville att de skulle testa andra saker och om de sedan ville komma tillbaka så fick de såklart det. Sonen Tony till exempel är den som designar samtliga etiketter. Han driver en byrå inom grafisk design i Australien, och därifrån är han högst involverad i hur alla etiketter ska se ut. Döttrarna Julie och Sarina ansvarar för försäljning och marknadsföring. Så det är med andra ord fortfarande ett familjeföretag i allra högsta grad. 

Sverige är en unik marknad för vinhuset

Enligt Laura Young så finns det ingen annan exportmarknad som har samma bredd av viner från Saint Clair som den svenska marknaden. Med 22 olika viner är man som ovan nämnt unika. 

– Det är väldigt roligt att just de svenska konsumenterna vill och vågar testa nya viner. Och vi märker att man även vill testa våra viner i alternativa förpackningar. Vi har tagit fram ett Tetra Pak som bara finns på den svenska marknaden, för vi har sett att man gärna vill dricka högkvalitativa viner även i alternativa förpackningar i Sverige. 

Vingård

Vad är hemligheten bakom Saint Clairs succé här i Sverige?

– Jag tror att allt handlar om att det finns en lojalitet mot sauvignon blanc från Marlborough. När man testat vår sauvignon blanc en gång så vill man gärna upptäcka fler viner från oss. Och det har lett till att fler och fler i Sverige vågat testa våra viner och upptäckt hur mycket kvalitet man får för pengarna. Och det går långt bortom sauvignon blanc. Sen återkommer jag alltid till att vi hela tiden vill göra bättre viner. Jag vet vilket enormt arbete som görs i vingården där varje enskild vingård skördas separat och där man verkligen anstränger sig för att skapa bästa möjliga vin.

– Jag kommer ihåg när jag just började på Saint Clair 2017 och besökte dem för första gången. Man pratade redan då mycket om hållbarhet, kvalitet och att man aldrig är nöjda. Jag vet att alla pratar i de termerna, men när jag varit här i sju år så ser jag vilken nivå de jobbar på och hur genuint hela Saint Clair drivs. Det är ett familjeföretag ut i fingerspetsarna där man tänker på kvalitet hela tiden, avslutar Laura Young.

Läs fler reportage från Vinbanken här