Laddar annons
9 Sep, 2008

Möt champagneproducenten Rodolphe Péters

Intervju med Rodolphe Péters, Stockholm 25 juni 2008.

Hallå där.....

..... Rodolphe Péters, varifrån får dina viner sin karaktär

  • - Jag filtrera aldrig vinet och jästen vi använder är mycket, mycket fin. Till varje cuvée, om det inte är en Les Chétillons och årgång, blandas minst 10 olika årgångar av olika viner. Jag arbetar enligt ett solera-system. Det yngsta vinet är alltid oblandat.

 Vilket arbete gör ni nu (080625) på vinfälten?

  • - Vi håller på med att kapa topparna av de ivrigt växande skotten. Det här är ett mycket viktigt arbete då de nya skotten inte får växa sig för långa då de i nästa steg dränerar stocken på dess kraft.

 Dina champagner har en mycket frisk syra, varför?

  • - Vi gör alltid malolaktisk jäsning på alla viner. Det är läget och druvan, samt den goda skötseln av vingården som ger våra viner deras friska syra. Men, syran är inte viktig för vinets mognad.

 Varför inte, förklara mer?

  • - Det är bättre att spara ett vin med viss bitterhet än att spara vinet med uttalad syra. Den bittra ingrediensen verkar åldras bättre över tid är min idag, bestämda uppfattning.

 Vad är din åsikt om tidpunkt för dégorgement?

  • - Jag vill poängtera att alla våra viner vilar 3 till 4 månader i källaren efter dégorgement, innan utskeppning. För årgångschampagnerna är det 6 månaders vilotid. Jag är inte en vän av långt framskridet dégorgementsdatum. Vinet får därefter begränsad hållbarhet. Champagne håller sig bättre och utvecklas bättre när den väl befriats från sin jästfällning. En årgångschampagne dégorgeras senast efter 10 år, möjligen 12 år. Mer  viktigt är en över året jämn temperatur i källaren där 12 till 14 grader är perfekt.

 Hur känns det att mitt i livet göra helt om, byta yrkesbana och profession?

  • - Det är det bästa jag gjort. 1998 var min första årgång, det kändes bra från start. Idag är jag förmodligen lyckligare i mitt arbete än om jag varit kvar som bank-VD.

 Vad brinner du extra för när det gäller jobbet?

Jag intresserar mig mycket för förslutningar, främst kork. Naturkork eller det helt nya materialet (Diamant) som påminner och beter sig precis som kork. Det är mycket intressant att följa upp i detalj. Kronkapsyl fungerar fint upp till 5 år, därefter är den inte ett alternativ för oss.

 Till sist, vad har du för fritidsintresse?

- Golf! Jag har 10 i handicap och spelar så fort jag har möjlighet. Hela familjen spelar och vi har vänner och affärsbekanta som är lika intresserade som vi själva, som tur är!

Kort företagspresentation
Familjen Péters kommer ursprungligen från Luxemburg. I Les Mesnil äger de cirka 17 hektar vingårdar med en stor andel Grand Cru-lägen. Bland annat Les Chètillons med 70 år gamla chardonnaystockar. Prestigevinet Cuvée Spécial är enbart gjort på druvor från den gården.

Tillverkningen sker i moderna, temperaturkontrollerade ståltankar kombinerat med traditionellt hantverk. Alla cuvéer som produceras består alltid av 100 procent chardonnay, bara från egna odlingar. Det borgar för hög och jämn kvalitet.

Provade viner
7350 Pierre Péters Cuvée de Reserve Blanc de Blanc, 249 kr
75008 Extra-Brut (non-dosage) Blanc de Blancs, 299 kr, beställningssortimentet
Cuvée Spécial Les Chétillons 2001, 425 kr, lanseras i november 08
Cuvée Spécial Les Chètillons 2000, 445 kr, lanseras i november 08
L´Esprit 2003, 379 kr, lanseras i november 08
Cuvée Spécial 1988 magnum

Reflektion
Alla viner av hög kvalitet, stor bredd och fruktrikedom. Om valet mellan årgångarna 01 och 00 är mitt solklara förstahandsval idag 01:an. 00 som räknas vara och spås en stor framtid var i denna provning jämförelsevis både sluten och kompakt, inte speciellt drickvänlig med andra ord. Överlag bra till mycket bra viner med en nervkittlande, välgjord smak och en för Champagne sällsynt personlig prägel. Utmärkande smakdrag i Pierre Péters champagner är inslag av persika, nötter och kryddor som saffran och ingefära. Ingredienser som följer de olika kvaliteterna som en genomgående, röd tråd.