Laddar annons
Nya äppelmuster signerade Kiviks Musteri
23 May, 2017
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Nya äppelmuster signerade Kiviks Musteri

ÄPPELMUST.  Kiviks Musteri har lanserat nya muster och lemonader, främst tänkta att säljas på caféer och restauranger. Alkoholfritt, hållbart, ekologiskt och äkta sammanfattar dryckerna som efterfrågas allt mer. För Kiviks Musteri innebär det ökande intresset en nytändning.

"Konsumenter är medvetna och letar aktivt efter produkter som är äkta, hållbara och ärliga - förutom att de ska smak gott", säger Carl Levinsson som är ansvarig produktchef på Kiviks Musteri.

Carl är son till Kristina Levinsson som är syster till Bengt Åkesson. Carl är femte generationen i den äppelförädlande familjen Åkesson som drivit Kiviks Musteri sedan 1888.

Det var Henric Åkesson som planterade de första äppelträden på sluttningarna vid Stenshuvud, hans son Ivar byggde musteriet som sonen Ingvar utvecklade till att bli livsmedelsproducent.

Till Kiviks Musteri kommer årligen fler än 200 000 besökare för att se äppelodlingar (under våren åker besökarna på äppelsafari i blommande äppelgårdar), besöka Äpplets Hus, Musteributiken, restaurangen och caféet eller för att köpa äppelträd i plantskolan.

Senast provade | Ny must från Kiviks Musteri • Svensk Äppelmust Årets skörd

  Ofiltrerad, stilla och smakrik äppelmust. Rödgul äppelsmak, ren och extraktrik med bra balans och lång eftersmak. Smakar mer!
  Betyg: 4+
 • Svensk Äppelmust Årets skörd mousserande

  Färgen är klar, ljust gul och äppelsmaken är också mer gul, avrundad med finstämd spritz. Festlig!
  Betyg: 4
 • Lemonad Citron. EKO

  Lättsamt söt med mjuk beska ger fin balans i den pärlande lemonaden som gott kan serveras vid tillfällen när andra dricker Gin & Tonic. Här är det alkoholfria alternativet vid tillfällen när det serverad drinkar, med den äran!
  Betyg: 3
 • Lemonad Päron och Ingefära. EKO

  Spännande smakkombination mellan päron och ingefära där den senare ger lemonaden ett "vuxet" tilltal.
  Betyg: 3+

  Båda lemonaderna smakar aningen mer söta i jämförelse till äppelmusterna som jag därför har som förstahandsval till middagen. Päron & Ingefära kommer dock provas till sushi innan lemonaden fasas in i sällskapsgenren.
 • Karakås Äppelmust

  Elegant, nyanserad och smakrikt aromatiskt precis must från äpplen av högsta klass. Pricken över i är den lätta antydan av strävhet i smaken - som gör att musten passar perfekt till mat. Begränsad upplaga av 2000 flaskor.
  Betyg: 5


Kul detalj: innehållsdeklarationen på Karakås läser man på baksidan, genom glasflaskan och ja, du ser även texten när musten är i buteljen.

En enda liten invändning till provningen ovan är att det är tråkigt att inte årtal skrivs ut på etiketten, gäller musterna som säljs under rubriken "årets skörd". Förstår att det är enklare med en etikett som kan användas över tid men för konsumenter är det å andra sidan trevligt att känna till årgången.

Vad är must, cider och lemonad

Det finns ingen definitionen, liknande den för must eller cider, som gäller för lemonad. Man kan säga att lemonad är en finare läsk.

Cider

Är en jäst dryck av äpplen eller päron med en alkoholhalt upp till 8,5 volymprocent. Är alkoholhalten högra är det per definition ett fruktvin. Får bara innehålla äpplen eller päron. Alternativt skrivs tillsats ut som ex, "med smak av hallon".

Must

Utpressad, ofiltrerad eller filtrerad saft från äpplen eller päron som hindrats från att jäsa, genom pastörisering, innehåller inga tillsatser förutom vatten.

Kiviks Musteri

Är ett familjeföretag vars verksamhet utvecklats och vuxit över åren. Tidigt tillverkades bara must, för att så småningom inkludera cider - minns ni det första svenska mousserande vinet Amadeus? - och när gårdsförsäljningen inleddes i Musteributiken i början av 70-talet fylldes hyllorna med äppelprodukter. Idag kan man köpa must, marmelad, kräm, sylt, soppa och många andra delikatesser.