Nya viner mars 2014, beställningssortiment till Systembolagsbutik
I mars lanseras många nya viner, i ett antal olika grupper. Här följer en recension av vinerna som banat sin väg via beställningssortiment till butik. Kriteriet för dryckernas butikslansering bygger enbart på de enskilda produkternas försäljningssiffror.
Nyhetsviner vilka valts ut av Systembolaget är recenserade i Topp 10-lista mars 2014 medan denna artikel plockat ut de bästa vinerna (dryckerna) i den stora grupp som avancerar från beställningssortiment till ordinarie sortiment.
I den bästa av världar är det alltså folkets favoritviner som tar plats i butik. Jag kan konstatera att alla drycker i denna grupp, vin som öl, med en handfull undantag är söta, täta, saftiga och har hög alkoholhalt med lättsam personlighet.
Champagne
Två välkända hus får här se sina "halvor" ta plats i Systembolagsbutik. Vinvänner kan äntligen glädja sig åt kvalitetsbubblor, i liten flaska.
Launois Blanc de Blancs Brut Cuvée Reservée (7450), Champagne Frankrike, 160 kr för 375 ml
Torr, medelfyllig. Mogen äppelsmak, smak av nötter, mandel, inslag av champinjoner, bröd och smörig fetma.
Louis Roederer Brut Premier (7602), Champagne Frankrike, 200 kr för 375 ml
Torr, medelfyllig. Frisk, stram av lime och citron, gröna äpplen. Nyanserad med fin mineralton.
Röda viner
Saint Jean du Barroux L'Argile 2010 (71069), Saint Jean du Barroux, Ventoux Franrkike, 201 kr
Medel/fyllig. Bär och röd frukt, tydligt strama tanniner och fat. Violfrukt. Lakrits. Kraftig, ung och tät.
Betyg: 4+
Detta vin är utan tvekan i en klass för sig. Personlig som få andra!
Châteauneuf-du-Pape 2007 (70503), E Guigal, Châteauneuf-du-Pape Frankrike, 291 kr
Medel/fyllig. Mörk frukt, smak av läder, fat, lite tobak, örter och violfrukt. Nyanserad!
Betyg: 4
Télégramme 2011 (88978), Domaine du Vieux Télégraphe, Châteauneuf-du-Pape Frankrike, 322 kr
Medelfyllig. Nyanserad, stor, läder, fikon, russin och choklad. Lång och komplex. Bra vin, utvecklad.
Betyg: 4
Amarone Classico 1998 (74618), Masi, Amarone della Valpolicella Classico Italien, 501 kr
Medel/fyllig. Stram mörk frukt, plommon och körsbär, tydliga tanniner. Komplex och tät och trots sin redan ”goda” ålder kan vinet, som jag ser det, fortfarande sparas.
Betyg: 4
Amarone della Valpolicella 2009 (72172), Roccolo Grassi, Amarone della Valpolicella Italien, 852 kr
Fyllig. Smakrik och koncentrerad, kärnig, stram, tobak och örter. Apelsin, fikon, kakao. Tät. Kompakt.
Toppvin som bör få mer tid.
Betyg: 4
Fler röda viner
Mas Janeil Special Edition 2012 (79687) är absolut ett vin att prova som att Brolio Riserva 2010 (71483) som när den första trötta flaskan blev utbytt visade sig vara ett rafflande bra vin som passar festmiddag. Folk-kära kockan Tinas vin från Montepulciano d'Abruzzo 2012 (76396) smakar saftigt, sötkärnigt av lakrits och får eget omnämnande som "Månadens lakritsbomb”. För vissa smakar det jättegott för andra mer tröttsamt. I den högre prisklassen kan ni satsa på Schubert Pinot Noir Block B 2011 (75091) från Nya Zealand. Vinet har den för pinot noir trevliga röda-bärkaraktären med inslag av mineral och mustiga känningar som ledtråd till ursprung utanför Europa.
Rosévin
Bland en handfull roséviner väljer jag Cabriz Rosé 2012 (2703) från Portugal. Smaken är friskt bärig med lätt vaniljton och smakinslag av örter.
Bland de vita vinerna
Här utmärker sig förutom halvflaskorna champagne (se ovan), Chill Out Sparkling Sauvignon Blanc Brut (2169) för 69 kr som ett klockrent budgetbubbel. Smakar som bäst serverad sval. Tydligt söt smak och med pärlande bubblor har Rosemount O Moscato Delicate Bubbles (77973), trevlig!
Som alltid när vin från Dr Loosen är kvalitet på topp, så även här i halvtorra Bernkasteler Kurfürstlay Riesling Spätlese 2012 (7203) för 101 kr. Torr är däremot Guigals Côtes du Rhône Blanc (71947) som i provningen var ”blyg”, lufta vinet innan servering för bästa smakupplevelse. Sist men inte minst, även om alkoholhalten är i nedre skala, trevliga Whale Rock Chenin Blanc Sauvignon Blanc Low In Alcohol (2093).
Lustig blir jämförelsen till, framförallt Tyska viner och som här nämnda halvtorra vin från Dr Loosen som faktiskt är hela 1 procent lägre i alkoholhalt jämförd med Whale Rock. Nämnda klassning, low alcoho, är helt och hållet Systembolagsordning och inte något man kan hålla vinproducenter ansvariga för.
I Tyskland som i andra länder görs vin, som tur är och i grunden, fortfarande som tradition och klimat tillåter. Beteckningen ”Låg alkoholhalt” på etiketten är därför mer att se som ett vin utvecklat av och för Systembolaget i deras alltmer framträdande positionering i ”eget varumärkes-tänk”.
Öl
Oppigårds Thurbo Stout (89688), Oppigårds Bryggeri AB, Hedemora kommun Sverige, 27:90 kr för 330 ml.
Medelfyllig. Smakrik, rostad, kaffe och kakao. Choklad. Humle. Smakrik och yppig och för alla som gillar kraftfull öl!
Betyg: 4