Laddar annons
6 Apr, 2011
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Nytt Sprit- och Konstmuseum på Galärvarvet

Två K-märkta galärskjul med drygt 250 år på nacken, Leif Pagrotsky, Kungliga Djurgårdsförvaltningen, Andy Warhol och Vin & Sprithistoriska Museet skapar nytt internationellt Sprit- och Konstmuseum på Djurgården strax bortom Wasamuseet.

Galärvarvet har fått sitt namn från alla de större roddbåtar som svenska flottan hade förr. På 1700talet byggde man en stor rad skjul utefter stranden som hyste dessa galärer. Idag finns bara två kvar nr 16 och 17.  I det fantastiska läget med direkt havskontakt renoveras nu varsamt skjulen och byggs om för att hysa Spritmuseum. Det kommer till skillnad från nuvarande Vin & Sprithistoriska Museet på Dalagatan 100 mer ha fokus på våra historiska och framtida upplevelser av Spriten och mindre på produktionstekniken. Spriten både i nöd och lust och dess smaker och deras kombinationer med mat blir huvudinriktningen.  

Det blir samtidigt ett internationellt konstmuseeum, sedan Leif Pagrotsky genom en riksdagsmotion lyckades rädda kvar den stora spritkonstsamlingen The Absolut Art Collection i svenska folkets ägo, när Absolut såldes till Pernod Ricard. Det är en helt unik konstsamling som började med att Andy Warhol ville göra en Absolutmålning. Sedan dessa har ca 550 konstnärer gjort drygt 850 konstverk i samlingen. Där finns bilder, installationer, musik, möbler och noveller.

Några kända namn utöver Andy Warhol är Keith Haring, Damien Hirst, David Shrigly, Linn Fernström, mfl. Denna konstsamling har inte kunnat visas i Sverige förut, men väl utomlands, då det inte ansetts tillåtet att ställa ut den här av moraliska skäl. Numera tror man Sverige har passerat det stadiet. Den stora samlingen kan i varje ögonblick bara visas till en del. Man tänker hela tiden ha nya utställningar där man successivt visar upp olika delar av kollektionen och kanske även andra verk i olika temautställningar. Det blir ungefär som en spritsort som tappas singel barrel. Det blir olika hela tiden även om namnet är det samma, The Absolut Art Collection.  

Det är Kungliga Djurgårdsförvaltningen som upplåter de två sammanbyggda galärskjulen till Spritmuseum. Där blir det utöver de ständigt nya konstutsällningarna en fast spritutställning och temporära temautställningar om vin och sprit. På den nyinredda övervåningen avser man bygga norra Europas främsta provningsrum för vin och sprit med många aktiviteter för besökarna. Restaurang med kombinationer av mat och dryck såväl inomhus som på bryggan mellan skjulen och vattnet. Man tänker sig att bli en mysig lokal besöksmiljö även för de som inte går en runda i museet.

Namnbytet till Spritmuseum betyder att det blir lite mindre fokus på vin än tidigare. Men på vinsidan har vi inte heller lika stora unika historiska, problem, tillgångar eller konstverk att visa upp. Stockholm får ett nytt häftigt internationellt Sprit- och Konstmuseum i sjöhistoriska lokaler bredvid Wasa i maj 2012.