Laddar annons
31 Dec, 2008
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Panettone och Schweiziskt Eiswein = sant, ljuvlig kombo

Panettone är en italiensk julkaka, bakad med lika stor omsorg som den tyska Stollen. Skillnaden ligger förutom i ingredienserna i kakornas konsistens där Panettonen är den fluffigare valet.

Själv är jag lycklig mottagare av en årlig Panettone från Vincenza och Dolciaria A. Loison S.r.l. Kakan är ljuvligt god och ingen jul är komplett utan denna läckerhet. I år avnjöts den tillsammans med ett isvin från Schweiz och distriktet Graubünden.

För övrigt är det ett av det lilla landets varmaste områden varför Eiswein är mycket ovanligt. Detta vin var från 2001 gjort på en blandning av druvorna Riesling och Sylvaner av producenten Annatina Pelizzatti. Och hur gott smakade det? - Fantastiskt, helt enkelt.

Ofiltrerat, simmigt sött med en samtidigt uppfriskande syra som är de söta, ädlaste vinernas signum och en fantastisk smak som inte ville upphöra och bara smakade mer och mer av aprikoser, persikor, russin och juläpplen.

Historien om hur kakan blev till är spännande och har sina rötter i Medeltiden. Ludovico il Moro, även Leonardo da Vincis beskyddare, skulle vid ett tillfälle bli serverad en kaka. Köket misslyckades och i den febrila aktiviteten som uppstod för att rädda situationen serverade servispersonalen sin egen kaka, bakad på resterna från hovets överflöd.

Bankettens gäster ska först ha varit förbryllade över kakan de serverades och alla vände därför blickarna mot Greven.
-vilken ädel kaka, utbrast Ludwig och vad är dess namn?

Butlern rusar ut i köket för att få svar på frågan och när han svarar att kakans namn är "Tonis bröd" protesterar greven.
- nej, nej, nej! Den här kakan behöver ett namn av rang och nobel börd......Panettone, javisst, så ska den ska heta Panettone!

Läs mer om Ludovico il Moro på Wikipedia

Läs mer om Annatina Pelizzatti, vinmakare med stjärn och kultglans