Laddar annons
22 Apr, 2011

Papassini – festkaka från Sardinien

Papassini är de urgoda småkakorna som bakas till kyrkliga helgdagar, som Påsk. Receptet är lokalt, från Sardinien.

Att baka något alldeles extra till påsk gillar jag och mina gäster blir förtjusta. Vinet till är pärlande, vitt och sött som att det har en klädsam alkoholhalt. Glad Påsk!

Baka något litet sött, gott och alldeles extra till Påsk.

RECEPT | Papassini - festkaka från Sardinien

300 gr mjöl
150 gr lard (smör)
150 gr socker
100 gr russin
300 gr mandlar, valnötter m m
2 ägg
1 rivet skal av citron
50 gr kanderad apelsin (suckat)

Till glasyren
1 äggvita
150 gr socker, dekoration

Gör så här

1. Lägg russinen i varmt vatten
2. Blanda deg. Mjöl, fett, socker och ägg. När godkänd/bra konsistens, tillsätt nötter och apelsinsuckat. Blanda väl.
3. Rulla degen, platta till för en rombform. Dela i små bitar.
4. Grädda i ugnen. Temp? Tid? (osäker)= passa noga. Själv ska jag prova på 175 grader…
5. Glacera kakan.

Dryckestips

Moscato d'Asti 2018 (7925)
Gianni Doglia, Piemonte Italien, 89 kr
Pärlande, sött lätt vin som smakar av russin, druvor och friskt av fläder och päron. Eftersmaken är frisk.
Betyg: 4