Nästan dubbelt så många röda som vita viner lanseras 5 april. Recension av 35 röda jämför till 18 vita och det med betydligt större spridning. Alla viner är betygsatta i tabellen.
Det kan verka som att det är stora mängder vin som kommer ut varje månad, nu i april hela hundra olika viner den 5 och 26 tillsammans. Hundra viner varje månad kan låta vansinnigt mycket men det mesta tar faktiskt slut bara på någon vecka. Det är ett stort sug efter nyhetsviner.
Att Rhône och Loire är i ropet liksom naturviner är Systembolaget snabba med att notera och lansera. Precis som Piemonte och pinot noir, men det finns även annat roligt att botanisera bland, här kommer ett personligt urval av veckans viner:
Frankrike
Tre viner från Loire
Och inte bara Loire utan mer specifikt Chinon (egentligen vid floden Vienne söder om Loire). Här regerar druvan cabernet franc om du gör rött vin. Chinon är en vacker gammal stad med massor av dramatisk historia, väl värt ett besök om du är i närheten.
Chinon Les Petites Roches 2016 (92207), 155 kr från Charles Joguet är ungt blåröd, typisk cabernet franc-doft, gröna toner av paprika, tomatblast och grön cigarr. Ung stram frukt med något hög syra men mer än bra för sitt bussiga pris.
Från Domaine Lambert (Beatrice & Pascal) kommer två viner. En enklare Chinon Les Tearrasses 2017 (95418), 149 kr med härligt mogen frukt i lite blommig ton av viol och lakrits tillsammans med röd paprika. Mycket typisk i smaken med sin smala frukt men härlig och generös, och den lilla blommigheten från doften kommer tillbaka på slutet.
Chinon Croix Boissée 2014 (92263), 259 kr kostar betydligt mer och är också djupare i sin frukt och koncentration, traditionell med sin lite stjälkiga doft men också med inslag av animaliska toner. Även smaken är lite mer än Terrasses: tät och bra med tydlig fatlagring och utvecklad karaktär som drar mot bordeaux i frukt och tannin. Lätt rökighet i eftersmaken.
Budget Bordeaux
Château La Gravette Lacombe 2015, (95490), 165 kr är en Médoc, dvs Bordeaux, från norra delen, mer precist norr om Saint Estèphe. Normalt så långt upp i distriktet är det merlot som dominerar. Men inte i denna grusiga vingård där det odlas 60% cabernet sauvignon, resten merlot och petit verdot.
Alldeles utmärkt vardags-bordeaux med alla bitar på plats och dessutom av en utmärkt årgång. Smakar som bordeaux förväntas göra även om priset naturligtvis talar om att det är ett lättare vin. Blyertspenna, mörk syrlig frukt, lite tobak i avslutet ger ett positivt intryck.
Södra Rhône
En producent som sedan flera år troget dyker upp varje år är Montirius ifrån Vacqueyras. Till en början klart fyndstämplade men över tid har vinerna dragit iväg - fortfarande är de dock mer än prisvärda. Ekologiska och biodynamiska med enbart naturjäst och lagrat på betongtank, inte ekfat. Väldigt nära naturen, alltid väldigt bra viner.
Montirius Vacqueyras Garrigues 2017 (95957), 199 kr, klassisk södra-rhône-blandning på 70% grenache och resten syrah, och det går igen i doften med sin söta doft av ljusa körsbär och mandel. Väldigt mycket av nypressad juice, fin frukt, bra syra och tannin, aningen bränd eftersmak. Väldigt ungt i nuläget men kommer att bli finfin om något år bara.
Från samma hus kommer Montirius Vacqueyras Le Clos 2016 (95958), 229 kr med lika delar grenache och syrah. Vinet är ett år äldre än Garriguen (ovan). Mörkt röd, tät och koncentrerad med körsbär i choklad, moreller, apelsinzest med mera. Koncentrerad och smakrik med bra tannin men också fin generös frukt, överhuvudtaget mycket av allt.
Alldeles intill Vacqueryras, upp mot berget ligger mer kända Gigondas och här bor Domaine Brusset sedan fem generationer. Även Laurent Brusset gör viner på naturligt vis (det gör de flesta) med bl a egna jäststammar som han vårdar ömt. Två viner från Brusset får vi chans att prova:
Gigondas Tradition Grand Montmirail 2017 (90518), 179 kr är domänens bas-gigondas gjort på grenache, syrah, mourvedre och cinsault i klassisk stil med kraft och muskler från koncentrerade druvor och lågt skördeuttag. Allt finns på plats med generös frukt, bra tannin och riktigt frisk syra, totalt sett ett balanserat vin med en alkohol på moderata 13,5%.
Ett bra steg upp är Gigondas Les Hauts de Montmirail 2017 (90553), 299 kr med oerhörd koncentrerad tät frukt utan att bli tjock eller syltig. Här finns allt som i förra vinet bara lite mer, plus en klädsam ton av fatlagring på slutet. Imponerande vin.
Italien
Piemonte
Verduro är en av mer okända kommunerna inom DOCG Barolo och denna lilla by har också en alldeles egen liten DOC Verduro Pelaverga (som druvan heter), här i form av Fratelli Allessandria Verduno Pelaverga Speziale 2017 (95669), 189 kr.
Vinet är mycket ljust, påfallande aromatiskt, som smultron i Valpolicella med svartpeppar om ni upplevt den delikatessen. Med denna färg och doft i färskt minne chockar man sedan munnen med ett rejält tanningrepp innan frukten ger sig tillkänna i form och jordgubbe, viol och peppar. Mycket roligt vin!
Från samma vinhus kommer veckans Barolo Monvigliero 2014 (95237), 579 kr som är en mycket seriös och traditionell stil med torkad frukt, plommon, nypon, i tuff kompromisslös kostym. Stram och uppfordrande med bra syra/frukt från denna svåra årgång. Bra vin som nästan försvarar sitt höga pris.
Alpviner
I norra Lombardiet, nästan på gränsen till Schweiz ligger Valtellina, terrasserade vingårdar längs lilla floden Adda som rinner ut i norra Lago di Como. M Walter Rupestre Sassella 2012 (90211), 199 kr är mogen och färdig för middagen redan idag. Läder, torkat kött, eterneller och torkade plommon och körsbär. Skönt mogen smak med nedtonad frukt/syra men bra med tannin (nebbiolo) och härligt fluffig krämig avslutning. Udda och mycket gott.
Toscana & Umbrien
Vini Franchetti Le Cupole 2016 (91333), 289 kr får nog ingå i veckans fyndlåda. Andrea Franchetti gör SuperTuscans på bordeaux-druvor och denna Cupole är andravinet till firmans stolthet Tenuta di Trinoro. Cabernet franc och merlot i nästan lika delar plus 45% cabernat sauvignon och 4% petit verdot, fatlagrat i åtta månader och sedan på cement-tank i ett år.
Mörkt blålila, doften är en blandning av Toscanas blod/järn och cabernet/merlots lite gröna frukt som kan dra mot paprika eller tomatstjälk. Låter kanske inget vidare men det är det! Järn, kryddor, örter och Toscana, stram och krävande med fin frukt och rejält med tannin i fin balans. Ett vin att spara till sin 15-årsdag minst.
Bara några mil österut längs den vackra Lago Trasimeno, i Torgiano, Umbrien, ligger nästa besök på vår vinresa. Här har Giorgio Lungarotti och hans familj skapat en hel DOCG. Mest kända vinet är Rubesco (som finns i många butiker) och nu kommer Rubesco Riserva Vigna Monticchio 2011 (95872), 289 kr.
Till skillnad från Cupole ovan så är detta vin helt moget, komplex, tät fin doft av ceder och läder plus de obligatoriska italienska körsbären. Härligt fruktig smak med bra syra och fortfarande ganska strama tanniner. Ingen fara att spara några år men att dricka idag efter två timmar på karaff är perfekt.
Castello di Bolgheri Superiore 2015 (95829), 399 kr är en tät och maffig cabernet sauvignon i modern internationell stil och alldeles underbart god och häftig. Mycket cabernet för pengarna om man gillar ren cab. Mynta, björn- och vin-bär, bra med fatkaraktär och tät lång eftersmak. Och då är vinet bara bebisen ännu, fortsättning att se fram emot.
Spanien
Månadens roligaste provningsvin är utan tvekan Gran Faustino 1955 (91805), 2449 kr. En väl åldrad Rioja som är exakt så utvecklad och mogen och pigg som en 63-årig person skulle vara stolt över att vara.
Läder, tobak, kaffe, kakao och höstskog bombarderar näsan, man sitter länge och sniffar och njuter som Ferdinand under korkeken. Smaken följer upp med samma mogna känsla där syra, frukt och tannin samspelar i skön harmoni. Rostad och aningens bitter eftersmak som bara förhöjer känslan.
Söder om Rioja i regionen Castillia y Leon ligger Ribera del Duero längs floden med samma namn. Druvsorten är precis som i Rioja tempranillo även om den här oftast kallas tinto fino.
Viña Pedrosa Reserva 2014 (95002), 289 kr är tät och koncentrerad med typisk djup stor frukt av jordgubbar och mörka bär och som ofta i Spanien en tydlig krydda från lång fatlagring. Aningen flyktiga syror som ligger över frukten stör inte alls, tvärtom. Mycket bra exempel på sitt ursprung.
USA
Legendariske Steve Kistler och hans Occidental Vineyard i Sonoma Coast bjuder på en av aprils många strålande pinot noir. Freestone Pinot Noir 2016 (91340), 699 kr är mörk och tät i färgen, doften ger sommarbär som bigarråer, skogshallon och jordgubbe, plus finaste fathantering. Mycket charmig solmogen frukt i smaken med bra syra och fina tanniner som märks tydligt. God idag men jag skulle vänta något år. OBS Lanseringen är flyttad till 26 april.
Från Willamette Valley i Oregon och AVA Eola-Amity Hills kommer Seven Springs Le Source Pinot Noir 2015, (90395), 669 kr. En nästan helt mogen, superelegant pinot noir i välgjord Volnay-stil med komplett och finstämd frukt av bär som finns i skogen plus mycket fin fatkaraktär. Mycket fin smak och förvånansvärt väl utvecklad med perfekt mognad. Hallonlikör, viol, lakritsrot och aningen kola/vanilj från nya fat.
Dags att byta druvsort. Mount Eden Cabernet Sauvignon 2014 (90680), 619 kr har alla klassiska ingredienser som man önskar sig i en högklassig cab. Mynta, cassis, ceder, grön tobak och fin mörk frukt tillsammans med snygg fatkänsla. Oerhört fin cabernet sauvignon med fin sötmogen och syrlig frukt, bra med tanniner som är så fint slipade, inga kanter alls. Lång fin läcker eftersmak. God nu eller om tio-femton år.
Nya Zeeland
Schubert Estate i Martinborough på Nordöns sydöstra del är en av det landets absolut bästa pinotproducenter. Framför allt deras högre kvaliteter imponerar stort, som denna Marion’s Vineyard Pinot Noir 2016 (95316), 339 kr. En mycket snygg och välgjord pinot noir med alla ingredienser man vill ha av hallon/körsbär, bra syra och en hel del nya fat, nästan i mesta laget, men det förlåter man gärna.
[drinklist id="69099"]
TIDIGARE LANSERINGAR OCH NYHETER, se recensioner och tabeller under fliken RECENSION NYHETSVINER