Laddar annons
16 Jan, 2013
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Röttorps Bästa med 6 nya franska viner

Nya vintips denna vecka är bl.a. de senaste 15 årens bästa röda vin kring hundringen och sex nya franska viner från billigt vitt till mästerlig champagne.

 

Vila Santa Reserva, 2010 för 99 kronor är rik och strukturerad med längd och ungdomligt innehåll som passar nästan alla mat och alla gäster. Har i mina noteringar stadigt legat i toppen nu femton år i sträck bland de röda vinerna kring hundringen. Finns numera även på box för 269 kronor.

 

Ett annat lite dyrare rödvin som ständigt legat högt i sin stil och prisklass är det lite snyggare Chateauneuf-du-Pape vinet Mont Redon. 2008 är dagens årgång för 229 kronor. Riktigt intressant och bra med stor komplexitet och ovanligt finstämd och balanserad för denna unga ålder av ChndP. Många av de bättre kräver annars ända upp emot tio år för att alla de olika druvsorterna och smakerna skall mogna ihop till ett harmoniskt vin. Vinner ändå mycket på lagring.

 

Veckans finstämda röda vin är bordeauxvinet Château la Tour de By, 2008 för 149 kronor. En välbyggd balanserad riktig röd bordeaux med längd och liten mognad i ganska lätt stil. Finns bara i få butiker men kan som alla viner i det fasta sortimentet beställas hem i alla. Finns också (i lite fler butiker) på halvflaska för bara 79 kronor.

 

Det finns numera flera bra vita bourgogner som platsar till en finare middag utan att kosta skjortan. En av de bästa just nu är Jadothusets vita basbourgogne, Couvent des Jacobins Bourgogne Blanc, 2011 för 119 kronor.  Bra komplex snygg måttligt märkvärdig, men lyfter som en riktig bourgogne med längd och bra klangfärg. Delikat finstämd lättviktschardonnay så långt från fläskiga endimensionella överekade chardonnayer från varmare klimat som man kan komma.

 

 

Efter alla helgerna behövs lite kreativitet för att hitta ursäkter för att ta fram en riktigt fin champagne. Årgångschampagne är alltid ett snäpp och ofta två, bättre än de årgångslösa från samma hus. I Champagne är det stora årgångsvariationer. De bästa årgångarna är betydligt bättre än de mer ordinära, men kostar inte mer. De sämsta åren gör man ingen årgångschampagne. 2002 är det bästa året sedan 1996 och nu kommer det då och då nya magnifika 2002:or. Just nu finns två verkligt maffiga både för konsumtion idag och att spara upp till tio nyårsaftnar till; Pol Roger Brut, 2002 för 448 kronor och Delamotte, 2002 för 549 kronor i BS. Fin årgångschampagne är ett vin som växer och utvecklas under lång tid i flaskan. Att ha några av dessa i källaren är en mycket klok vininvestering.

Veckans nya vita torra premiumbox är Mâcon-Villages Chardonnay, 2011 för 229 kronor per tre liter. Även det är en äkta vit bourgogne om än i allra enklaste prisklassen. Ändå ett ovanligt bra fyndigt vitt torrt boxvin. Lillbourgogne med tuch av smörighet och viss längd och mer nyanser än vanligt för prisklassen. Finns i BS och måste beställas. Denna vecka blev det nästan full pott för Frankrike, sex av sju nya viner Röttorps Bästa.