Laddar annons
23 Jan, 2013
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Röttorps Bästa med tre nya beställningsviner

Nya vintips denna vecka är bl.a. tre riktigt bra viner i Beställningssortimentet, en vit en röd och en roséchampagne i varierande prisklasser.

När Du vill ha ett bra komplett välklingande rödvin till ett måttligt pris är Penfolds Koonunga Hill Shiraz Cabernet, 2010 ett av de bästa alternativen. Balanserat och medelfylligt fungerar det bra till de allra flesta maträtter och gäster för sina 89 kronor. Vad många inte vet är att det också kan lagras länge (även med skruvkorken) och då växer en hel del. Druvorna är en klassisk aussiblend Shiraz och Cabernet i ungefär lika proportioner.

Hälften av denna veckas nya viner på Röttorps Bästa är från Beställningssortimentet, BS. Det är numera busenkelt att beställa. Du går in på Systembolagets hemsida, registrerar Dig som köpare och beställer önskade viner till valfri butik. Där får Du betala och hämta ut dem, normalt inom en vecka. Om Du bara har lite framförhållning så finns det tusentals ytterligare viner och många riktigt bra i just den stil och prisläge Du gillar. Ett ganska billigt torrt vitt, synnerligen bra, friskt, innehållsrikt och välbalanserat med en trevlig tuch av blommighet är Laurent Miquel’s Chardonnay/Viognier, 2011 för 70 kronor i BS. Kanske Systembolagets allra bästa vita torra i det prisläget just nu.

I andra änden av prisskalan innehåller BS en ljuvligt läcker finstämd, balanserad roséchampagne i Henriot Brut Rosé för 399 kronor flaskan. En av de allra bästa i sitt slag med en lite ton av lätt rostade hasselnötter, som är så snyggt hos champagner. Lyxigt och delikat.

Ett måttligt dyrt bra rödvin som jag tror vinner en hel del på lagring fast det bara kostar 99 kronor i BS är Maycas del Limarí Reserva Syrah, 2009 från norra Chiles nya svala vindistrikt, Limari. Sval havsbris varje dag ger långsam mognad och rökiga finstämda toner med redan stor längd. Växer i källaren.

Dr L Riesling, 2011 är en klassisk omärkvärdig lättsam halvtorr bra Mosel för 79 kronor. Görs av topproducenten Dr Loosen på egna och inköpta druvor. Lätt, mjukt och klassiskt vin i rätt stor upplaga. Skall drickas ungt och är tänkt som en ambassadör för Moselvinerna från i huvudsak de sluttningar ner mot floden, som gjort distriktet berömt och som har de bästa druvorna.

Veckans nya söta starkvin på Röttorps Bästa är tjusiga portvinet Graham's Late Bottled Vintage, LBV, 2007 för 164 kronor. LBV görs på en årgångs utvalda druvor som lagras ca 5 år för att sedan buteljeras. I detta falla är det filtrerat vilket gör det ointressant att lagra vidare, men samtidigt saknar det helt fällning och kan serveras direkt ur flaskan utan dekantering. Utsökt komplex port och ett läckert ostvin med genomklang hela vägen.