Laddar annons
19 Jan, 2013
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Fem aktuella toppviner från Chile

Falernia

Chile är ett både gammalt och ungt vinland. Det var länge sedan vinodlingarna startade, men det är mindre än 30 år sedan det blev ett kvalitetsvinland. Miguel Torres kvalitetsvinutvecklingen i Chile så sent som för knappt 30 år sedan. Många av de bästa vinerna görs idag av nya vinfirmor med utländsk anknytning och i delvis helt nya vindistrikt.

 

På 1800talet var Chile orienterat mot Frankrike och vände ryggen åt gamla kolonialmakten Spanien. De rikas barn studerade i Frankrike och det var de franska druvsorterna man importerade till de betydande vinodlingarna. Chiles stora fördel framför nästan alla andra vinländer är att man inte har fått in vinlusen. Det gör att man enkelt kan odla viner och själv föröka dem. Det behövs inga ympningar, det är bara att plantera en kvist rakt ned i jorden så blir det en vinstock. Nackdelen har varit att man länge hade lite dålig ordning på sina druvsorter.

Chile blev snabbt en av de stora vinexportörerna. Det är idag 6:e största vinland i Systembolagets försäljning och ligger inte så långt efter Frankrike mätt i liter sålt vin i Sverige. Chile har många olika klimat. Nära det kalla Stilla havet är det svalt genom sjöbrisen. Närmare de höga Anderna är det varmare men också ständigt svala nätter som återställer fräschören hos druvorna inför nästa dags utveckling. Med längre erfarenheter och nya terroir börjar nu det dyka upp många intressanta nya vinstilar från Chile.

 

I det svala norr ganska nära havet ger odling av Syrah ovanligt bra resultat, med lång växtsäsong. Just nu finns ett riktigt bra komplext och samtidigt billigt rödvin i 97063 Falernia Syrah Malbec Reserva, 2011 för 69 kronor. Kommer från Valle del Elqui, det allra nordligaste och nya vindistriktet. Firman är skapad av italienska invandrare i modern tid. De byggde det första vineriet i området. Just detta vin ligger i det tillfälliga sortimentet och tar nog snart slut även om det ännu finns kvar i 127 butiker. Jag tycker det just nu är Systembolagets mest prisvärda röda vin.  Ny producent, nytt distrikt, nytt klimat och härligt gammaldags lågt pris.

 

Miguel Torres var den utlänning som först såg potentialen i det fantastiska vinklimatet i Chile. Han brukar säga att i Chile kan nästan vem som helst göra bra druvor, eftersom frekvensen av sjukdomar, insekter, svampar och annat gissel är låg. Stor temperaturskillnad mellan dag och natt i kombination med torr luft ogillas av dessa. Pålitligt väder och frånvaro av höstregn gör att man alltid kan skörda optimalt mogna druvor. Torres är också idag ett viktigt chilenskt vinhus med många bra viner. Deras alldeles utomordentliga 16505 Santa Digna Cab S Reserva, 2010 för 73 kronor är en betydande härlig lättbegriplig fruktig Cabernet som dessvärre kommit i skymundan på Systembolaget. Finns i bara 6 butiker just nu, med en av de bästa årgångarna någonsin. Eftersom den finns i det fasta sortimentet kan Du beställa den och få den på två dagar i valfri butik.

 

Limari är ett annat ganska nytt svalt nordligt vindistrikt i Chile. Därifrån finns i BS 70691 Maycas del Limari Reserva Syrah, 2009 som för 99 kronor är en finstämd lite rökig klassisk Syrah med läckert långt slut i distingerad sval stil.

 

I Beställningssortimentet finns också en riktigt bra betydande Cabernet för måttliga pengar i 89322 Casa Lapostolle Cabernet Sauvignon, 2011 för 119 kronor. Detta franskägda vinhus har många bra viner i stallet. Denna rika, generöst saftiga och samtidigt franskt distingerade Cab S kombinerar lättillgänglighet med klass på ett ovanligt fyndigt sätt. Firman gör också i särskilt bolag ett av Chiles allra främsta viner Clos Apalta som ligger i prisläget 500-600 kronor. I Chile kostar det ännu mycket mer.

 

Strax söder om Valparaiso ligger Leyda, ett annat nytt och riktigt svalt vindistrikt nära havet. Här gör man främst vitt vin och en del pinot noir. Fyndiga 2843 Leyda Reserva Sauvignon Blanc, 2011 för blott 74 kronor är en trevlig exponent för detta nya terroir. Trevlig frisk SB med klass och t.o.m. lite svartvinbärsblads toner, som annars främst brukar tillskrivas Sancerreviner. Bra längd och lätt aromatiska toner gör det till en trevlig aperitif, somrigt drickvin, bra till fräscha lätta sallader och i alla sammanhang där en ung Sancerre skulle fungera väl. Fyndigt vin i för Chile ny stil. Den ligger närmast mellan en Nya Zeeländsk och en Loire sauvignon blanc. Även detta vin är betydligt dyrare att köpa i Chile än på Systembolaget.

 

Fem Chilenska Fynd som visar på landets fortsatta intressanta vinutveckling.