Laddar annons
17 Jul, 2013
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Röttorps Bästa med bästa bubblet

Nya vintips denna vecka är bl.a. en bra Piemonte druvblandning med mognad och spänst, en härlig ekologisk stor Chablis, bästa bubblet och ett elegant rött lagringsvin.

 

Någon enstaka gång finns det i måttlig prisklass ett riktigt bra vin med lite mognad och utveckling färdigt att konsumera med den extra komplexitet som lagringen ger. Langhe Rosso Il Cascinone, 2008 för 105 kronor är ett sådant fynd just nu. Just längd och utmärkt friskt spänstigt vin för lite mer komplexa rätter i kombination med en nästan ungdomlig fräschör och mognadskomplexitet. Ett Piemontevin som är gjort på en blandning av deras tre stora rödvinsdruvor, Nebbiolo, Barbera och Dolcetto.

 

Till de lite mer eleganta och fina fiskmåltiderna passar en lite mäktigare Chablis av gått märke utmärkt. En ovanligt rik utsökt Chablis just nu med lite fetma till smakrika såser är Domaine de la Boissonneuse, 2010 för 159 kronor. Helt lysande ekologiskt vin med stor generositet.

 

Veckans nya söta lättvin är den bästa fusksauternes’en på bolaget, Château du Juge, 2007 för 79 kronor per halvflaska. Friskt och tätt med bra klangfärg och lite tropisk frukt och hygglig koncentration och längd från vingårdar rakt över floden från Sauternes i Cadillac. Nu med bra mognad och utveckling utan att det är minsta brådska.

 

Bästa bubblet kring hundringen är fortfarande Pongrácz Brut för 109 kronor. Mest likt en riktig champagne av alla utmanarna. Denna görs på samma sätt som Champagne och från samma druvsorter från lite svalare vingårdar i Sydafrika, vilket ger bättre bas för mousserande viner.

 

Bland de lite bättre röda premiumboxarna finns numera också en seriös, strukturerad och klassiskt just australiensare i Penfolds Rawson Retreat Shiraz/Cabernet, 2012 för 259 kronor per 3liter. Klassisk aussiblend som fungerar väl till allt i matväg.

 

Bland de vita premiumboxarna finns en riktigt bra pappmagnum (box på 1,5 liter) i Rabl Grüner Veltliner, 2012. Ett riktigt just och trevligt vin på Österrikes nationaldruva Grüner Veltliner med längd och fin pepprighet och balanserad syra.

 

Brunello di Montalcino har nu ganska länge varit ett populärt lite dyrare vin i USA. Det har resulterat i högst varierande kvalitetet med genomgående höga priser. De bättre är dock fortfarande riktigt bra vinet till ofta hyggliga priser om vi t ex jämför med bordeaux. Brunello är lite av ett bordeauxstrukturerat vin i Toscana när det är som bäst. I BS finns nu Barbi Brunello di Montalcino, 2007 för 279 kronor. Snygg cederträ brunello med bordeauxtoner och bra precisa sluttoner i lite stram infattning. Utmärkt vin för källaren att lägga ned 5+ år för en stor vinupplevelse.