Laddar annons
24 Jul, 2013
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Röttorps Bästa med två delikata rieslingviner

Nya vintips denna vecka är bl.a. två utmärkta läckra matrieslingar, ett klassiskt exklusivt rosévin och en utmärkt vitt torr vardagsbox.

Det finns några billiga röda viner på flaska som är riktigt bra. En av de bästa är spanska Palacio de la Vega Crianza, 2009 från Navarra för 69 kronor. En välgjord blandning på Cabernet och Tempranillo med lite mognadsutveckling och längd i bra struktur och rent av lite finess. Både spanskt och internationellt.

En av de stora Chianti Classicovinerna i den nya täta fruktiga och långlivade stilen är Castello di Fonterutoli. Nu i årgång 2008 för 289 kronor. Ungt och finessig i redan utvecklad delikat stil. Växer länge men är en höjdare även för konsumtion nu.

Veckans ny stilla rosévin på Röttorps Bästa är det klassiska bättre franska rosévinet. Det lilla distriktet Tavel i södra Rhône har mycket länge varit i topp för matrosé i den lite mer exklusiva kategorin. Dessa viner har ofta lite mer innehåll utan att förlora den lättsamma fräschören. De blommar inte heller över direkt utan utvecklas lite över något år. Nu finns på Systembolaget Les Lauzeraies Tavel, 2011 för 95 kronor. Nästan lite mäktigt och innehållsrikt i rosévinklassen, bra lunchvin med längd för lättare rätter i fräsch sommarstil. Sticker ut positivt i rosévinträsket och bra val för lite finare rosévin till mat.

I den tuffa konkurrensen av bra torra rieslingviner hittar vi idag Georg Breuer Riesling Sauvage, 2012 för 109 kronor bland toppen. Denna senaste årgång är lite mindre hård och något lättillgängligare utan att ha förlorat sin mineraliska bra riesllington med en lätt ”stålighet”, men inte lika tufft nu.

Louis Roederer Brut Premier för 379 kronor har nu i sommar utsetts till den bästa Non Vintage Chamapagnen bland de stora husen produktion. Det var mycket välförtjänt. Jag har placerat den i topp i den kategorin i över ett decennium. Den är mycket konsistent på sin höga nivå, över tiden. Dess fina struktur och syra gör att den också faktiskt vinner på att lagras några år, även om det är en årgångslös champagne. Normalt skall man annars undvika det.

Veckans nya röda lyxvin är Châteauneuf-du-Papen, Domaine du Vieux Télégraphe, 2010 för 529 kronor. Stora viner från södra Rhône skall egentligen lagras till minst sin 10årsdag för att hela deras potential skall ha realiserats. Ofta blir de ännu bättre som 20åringar. Ur den synpunkten är det alldeles för tidigt nu med denna 2010:a. Å andra sidan är det ett ovanligt stort mäktigt och delikat vin från ett toppår och en topproducent med allt på rätt ställe för magnifik framtid och samtidigt en ovanligt stor nutid. Bäst till komplexa stora smaker.

Det finns en riktigt stor riesling från Österrike i Knoll Loibenberg R Smaragd, 2009 från det sköna Wachau vid Donau. Tydligt torr och mineralisk med redan stor finessig längd. Favoritproducent från ett bra år som nu börjar utvecklas väl till förvånande lågt pris för klassen, 319 kronor. Ett verkligt vitt lyxvin!

I en helt annan prisklass, för vardagens behov, av ett just vitt torrt vin till det allra mesta är boxen Moncaro Verdicchio, 2012 för 195 kronor per 3liter ett utmärkt val. Fungerar väl till allt från aperitif till även ganska smakrika rätter. Har på ett bra sätt verdicchiodruvans kombination av mildhet och karaktär till fantastiskt lågt pris. Fynd.