Laddar annons
10 Sep, 2014
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Röttorps Bästa med Bolgheri till måttligt pris

En Bolgheri till måttligt pris, makalös vit Rhône, halvtorr Pfalzriesling, söt Loire med balans på hög höjd, toppchampagne till budgetpris, röd premiumbox på Rhônedruvor, tannatvin för både gom och källare är nya vintips denna vecka.

Nya viner v37 2014 på Röttorps Bästa

Ruit Hora, 2011 för 139 kronor. Bolgheri är ett modernt intressant vindistrikt i västra Toscana med många intressanta och ofta riktigt dyra viner. Det är här vi hittar berömdheter som Sassicaia och Ornelaia m fl. Till skillnad från andra distrikt i Italien odlar man främst Bordeauxdruvor här. Ruit Hora är en utmärkt bolgheri till för distriktet lågt pris med bra smak, innehåll, komplexitet och struktur. Druvblandning är för Italien ovanliga 65 % merlot, 25 % Cab S och 10 % Syrah.

Makalös vit Rhône

Côtes du Rhône Blanc, 2012 för 89 kronor. Ett helt lysande vin felprissatt nedåt. En bra och lättbegriplig vit Rhône är vi inte bortskämda med, här med bra komplexitet, volym, längd och genomklang hela vägen. Fin balans mellan frukt, aromatiska toner och mineralitet. Kan i sin skönhet avnjutas utan mat och passar till nästan allt. Drack det nu i helgen till en skaldjurstallrik och det var utmärkt. Går även bra till vitt kött och allt där emellan när man vill ha vitt torrt vin.Ett billigt toppvin från vinhuset Guigal.

Billig halvtorr Pfalz riesling

Ruppertsberger Nussbien Riesling Kabinett, 2013 för 69 kronor är en ganska rik halvtorr riesling från det lite varmare Pfalz i Tyskland med godkänd struktur och generositet i slutet. Bra i den billiga klassen med måttlig elegans, men bra balans och innehåll.

Fin balans på hög höjd

Vouvray La Levrière Moelleux, 2008 för 159 kronor är en härlig kombination av mycket sött och mycket friskt på samma gång, på det härliga sätt som man kan åstadkomma i Loire på chenin blanc druvan. Fin balans på hög höjd.  Mycket bra pris för detta koncentrerade vin. Ligger i BS och måste beställas någon vecka i förväg till Din butik. Mycket värt det besväret.  

Toppchampagne till budgetpris

Beaumont des Crayères Grande Réserve Brut för 199 kronor är en bra, rik, snäll och fruktig champagne med utmärkt längd och fräscht torrt slut med distinktion och en tuch av mineralitet. I särklass bästa billiga champagnen nu.

Röd premiumbox på Rhônedruvor

Mulderbosch Syrah Cinsault Heritage Blend box, 2012 för 269 kronor per 3l. Friskt, rikt, balanserat och bra med längd. Seriös röd premiumbox med lågt sockerinnehåll.  Ligger i BS och finns bara i 5 butiker.

För både gom och källare

Château Bouscassé, 2009 för 119 kronor är en överkomlig utmärkt tannat av Alain Brumon i Maderian som ligger i sydvästra Frankrike. Här med tillägg av Cab S och Cab F. Snyggt vin med lite mognad och generositet och något hårt slut. Stor struktur och bra genomklang och längd. Utmärkt matvin till lite smakrika rätter och växer en hel del med fortsatt lagring. Köp en låda och ta upp en flaska varje halvår under de närmsta 6 åren. Ett mycket intressant och trivsamt vinstudie projekt.