Laddar annons
17 Sep, 2014
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Röttorps Bästa med chilensk ständigt bra cabernet

En ständigt bra chilensk cabernet, fyndig mogen stor syrah, billig pinot noir, ny torr vit Douro, spanskt chardonnaybubbel, lyxig IDIG GG, lättbegriplig vit bourgognebox och Brunellomagnum med klass är nya vintips denna vecka.

Nya viner v38 2014 på Röttorps Bästa

Casillero del Diablo Cabernet Sauvignon, 2012 för 77 kronor. Laddad bra svartfuktigt cabernet med bra struktur och klangfärg. Ett i många årgångar i följd utmärkt rödvin till rimlig pris. Dold talang hos vinet är att det utvecklas väl med fortsatt lagring i rätt många år.

Fyndig stor mogen Syrah

Stellenzicht Syrah, 2004 för 199 kronor är en magnifik stor sydafrikansk syrah med mognadskomplexitet och täthet i mäktig stil. Nu till helt fantastiskt bra pris för detta stora mogna rödvin. Ett av Systembolagets allra mest prisvärda större viner, särskilt för dem som uppskattar viner med mognad.

Billig pinot noir

Pinot Noir Viña Laroche, 2013 för 89 kronor är en bra, saftig, måttligt komplex men kul pinot med längd i fruktig stil. Bra till pastarätter och ett trevligt lättsamt sommarvin till allt möjligt. Nu är annars sommarsäsongen över och det blir inga fler rosévintips förrän på försommaren nästa år. Istället tipsar jag om ett lättare delikat rödvin i olika prislägen under rubriken ”rött finstilt”.

Ny torr vit Douro

Lagarada Reserva Blanco, 2013 för 99 kronor är Intressant och bra ambitiöst nytt vitt vin från Dourodalen. Vinhuset, Quinta do  har bara funnits i åtta år, har fransk vinmakare och gör mycket intressanta lättviner. Detta vita torra är gjort på en komplicerad druvblandning med fatjäsning. Stor komplexitet, ungdom och struktur, som kanske mår bra av lite ytterligare lagring. Bra till smakrika rätter med utvecklade såser, ett komplext vit vin till mycket trevligt pris.

Spanskt chardonnaybubbel

Anna de Codorníu Brut för 94 kronor är riktigt bra chardonnaycava från Penedes. Stilfull delikat och bra fräschör med långt genomklingande harmoniskt innehåll. Ovanlig och bra druvsammansättning för cava.

Lyxig IDIG GG

A. Christmann IDIG GG, 2012 för 399 kronor är en stor rik mullig och kraftfull lyxig Pfalzriesling med mycket stort register. Ganska öppen redan nu men utvecklas vidare vid lagring. I mitt tycke den mäktigaste av alla de tyska rieslingvinerna. Servera till smakrika rätter.

Lättbegriplig vit bourgognebox

Blason de Bourgogne Mâcon-Villages Chardonnay, 2013 för 265 kronor per 3l är en box med en trevlig mjuk och lätt vit bourgogne. Lite kramgo stil med generösa men inte så sofistikerade toner. Det kan man inte heller begära för detta pris, motsvarar ca 66 kr per 75cl. Riktigt bra vit torr premiumbox.

Brunellomagnum med klass

Brunello di Montalcino Col d'Orcia, 2006 för 579 kronor för en magnum är ett härligt stort toscanskt vin med lite bordeauxstruktur och stil. Delikat, rikt och komplext med mognad och utveckling och stor framtid. Vin på magnumbutljer utvecklas långsammare (når sin topp senare och håller längre) och blir klart bättre än på mindre flaskor. Stort vin att ge bort till någon som gillar fina viner och att lagra i källaren länge. Riktigt billigt för en magnum i denna kvalitetsklass.