Laddar annons
5 Dec, 2012
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Röttorps Bästa med bra billig nebbiolo

Nya denna vecka är bl.a. bra nebbiolo för drygt hundringen och en lyxig vit 10 årig Grand Cru Bourgogne.

 

Lange Rosso Il Cascinone, 2008 är sedan oktober ett betydelsefullt nytt vin i det fasta sortimentet. Rik uttalad nebbiolo till bra pris med just längd och utmärkt för lite mer komplexa rätter. Kombinerar på ett trevligt sätt ungdomlig fräschör och spänst med stort innehåll inklusive lite mognadskomplexitet. Fyndig nebbiolo för 105 kronor.

 

Billig röd Bordeaux är numera ofta rätt skakiga viner utan klassisk bordeauxkänsla, men det finns positiva undantag. Röttorps Bästa tycker att Château de Seguin, 2010 är en av de allra bästa. För bara 89 kronor får Du en snygg balanserad Bordeaux med just klangfärg. I det här prisläget blir det inte några märkvärdigheter, men en balanserad lite finstilt lätt trevlig röd bordeaux till fredagsbiffen.

 

I Kamptal i Österrike gör en hel rad producenter riktigt bra riesling viner för matbordet. De har både en viss tyngd och rondör utan att förlora friskheten och de mineraliska tonerna hos druvan. Domain Gobelsburg Riesling, 2011 är för 99 kronor är en bra exponent för denna vinstil. Balanserad riesling med bra eftersmak och genomklang hela vägen på ett fint sätt. Passar väl till nästan all mat.

 

Veckans ny vita lyxvin på Röttorps Bästa har hela tio år på nacken. Chablis Grand Cru Bougros, 2002 från vinhuset Brocard finns kvar i det tillfälliga sortimentet för det facila priset 399 kronor. Det är riktigt bra pris för en härlig mycket innehållsrik mogen vit bourgogne av bästa märke.  Gerneröst och rikt med längd och mulligt långt slut. Mer en klassisk stor vit bourgogne än typisk Chablis. Imponerande vin för den verkligt fina middagens stora fiskrätt med mäktig smakrik sås.

 

Veckans vita premiumbox är den år för år ständigt utmärkta sauvignon blanc boxen Les Fumées Blanches nu i årgång 2011. Klassisk lätt krusbärstonad finstämd SB med lite av Nya Zeeland stuk för måttliga pengar. Mycket välgjort och strömlinjeformat bra med längd. Fungerar väl till lättare rätter och även som aperitif och mottagningsvin. 215 kronor för 3 liter.