Laddar annons
8 Dec, 2012
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Fem bra röda boxar på sju italienska druvor

Det finns många röda boxar som saknar hygglig struktur och karaktär i smakinnehållet. Några görs som sötknäckiga med principen med lite socker i botten går vinet ner. Andra är mer än lovligt utslätade och allmänna. Det finns också många riktigt bra röda premiumboxar, de allra flesta av dem visar sig vara gjorda på lokala druvor och inte på de mest kända internationella. Just nu är fem utmärkta röda boxar på lokala italienska druvor aktuella av olika skäl.

 

I dagarna har 5354 Tommasi Graticcio Appassimento Parziale, 2010 för 279 kronor avancerat via Beställningssortimentet, BS, till ordinarie sortiment på box. På flaska är samma vin Systembolagets mest sålda, fast den kostar 89 kronor. Den är i mitt tycke i särklass bäst bland de många Venetovinerna i detta prisläge med olika grader av torkning av druvorna innan man gör vinet. Boxen är 77 kronor billigare än att köpa 3liter vin på flaska. Gjort på corvina och rondinella de klassiska lokala druvorna kring Verona i norra Italien. På dem görs hela skalan av röda viner från mäktiga Amarone till lätta Bardolino. Innehåller också några stänk av oseleta, som är en lite tuffare druva, lite av traktens petit verdot. Här får man ett mer renklingande vin än vanligt för vintypen med lite seriösa toner. Även om det är en tuch av sötma i slutet så håller vinet balansen på ett bra sätt med sin naturliga generositet.

 

För några månader sedan kvalade också 3023 Cantina Zaccagnini dal Tralcetto, 2011 för 239 kronor in från BS till ordinarie. Mustigt seriöst vin på montepulcianodruvan från Abruzzerna på mellanitaliens östkust. Bra rikt och lite kraftfullt och något kärvt rödvin, som druvan skall leverera. Det är ändå ganska lättillgängligt och lite mindre slutstramt än det annars kan bli. Lite speciellt, riktigt seriöst och måttlig tuffhet och motstånd. Enorm boxrabatt, en flaska kostar 99 kronor vilket ger en rabatt på 157 kronor per 3liter vin.

 

Rakt väster ut i Italiens inland i södra Umbrien hittar vi som ny i BS 79002 Il Proprio Sangiovese, 2010 för 199 kronor. Idéen bakom vinet är att göra en seriös just sangiovesebox till rimligt pris och hygglig tillgänglighet. Från Sverige var det Takis Soldatos, skaparen av Oenoforos och norra Europas största vineri, Nordic Sea Winery i Simrishamn som tog initiativet till detta joint venture. I södra Umbrien hittade han Falesco med den berömde Riccardo Cotarella och hans vingårdar, kontaktnät, lokalkännedom och kvalificerade vinstab. Efter två års joint venture har det första vinet nu anlänt till Sverige. Druvorna kommer från Falesco självt och grannvingårdar. Vinet görs på plats och skickas för boxning till Simrishamn. Utöver sangiovese ingår också en mindre del av cabernet och merlot. Jag tycker de har lyckats väl med sin vinidé. Det är ett både seriöst och lättillgängligt vin med hygglig personlighet. För sitt måttliga prisläge, 199 kronor, finns en riktigt bra struktur och klang i eftersmaken.

 

Nästa lördag den 15 december väntas en ny syditaliensk box från Apulien, klacken, nå BS. Här är den ovanliga druvblandningen de i Syditalien lokal urgamla druvsorterna aglianico och nero di Troia. Aglianico har en ca 2 600 årig historia i södra Italien och är idag mest känd för sina stora viner från Kampanien, t ex Taurasi. Nero di Troia är en apulisk druva som i historien också tycks ha funnits redan på grekisk tid. Båda druvorna fungerar väl i det lite varmare klimatet här på klacken.  71551 Solens Vin, 2011 för 239 kronor per 3 liter är lite mindre kärvt än vad dessa druvor vanligen presterar. Man har också blandat in lite Merlot, för att göra det lite lättillgängligare utan att karaktären i övrigt försvinner. Några druvor har också torkats för jäsningen. Solens Vin är ett annorlunda kändisvin. Det har provats fram av Bo Hagström, känd från sina härliga matprogram Solens Mat med äkta lokal traditionsrik mat, med stora smaker från små orter runt om i Italien. Vinet är utvalt i samma anda. Lokala druvor med unika smaker, som gjorts hyggligt lättbegripligt utan att förlora sin egenart.

 

En annan ”lokal” druva från klacken på Italien är Primitivo. Den exporterades med guldgrävarna till USA under gulruschen på mitten av 1800talet. Där bytte den namn och delvis skepnad till Zinfandel, en numera mycket populär druva bland svenska vinkonsumenter. Den kan göras ut i sötknäckig mustig och klumpig, bullrig stil. Zinfandel kan också tämjas till en generös, renklingande snygg karaktär. Bäst i rimligt prisläge för min smak 6687 Cline Zinfandel, särskilt i den nya utmärkta årgången 2011. För 229 kronor får Du 3 liter Zinfandel i komplex stil med struktur, ryggrad och friskt långt slut. Har druvans hela generositen på ett balanserat och snyggt vis. Härligt vin även för de som tror sig inte gilla Zinfandel.

 

Tillsammans blir det sju lokala italienska druvor som i kombination med dugliga och seriösa vinmakare ger dessa fem aktuella röda boxar en intressant egen karaktär. De skiljer sig på ett fördömligt sätt från såväl löjligt insmickrande knäcksöta kollegor som strömlinjeformade utslätade internationella viner. Av en ren händelse tycker jag alla fem passar ovanligt bra som rött vin till blandade rätter i rörliga former vid betydande högtid. Fem karaktärsfulla julviner.